Da se mene pita: Očekivanja

Da se mene pita: Očekivanja

(foto ilustracija: Jurica Galoć/PIXSELL)

Hrvatski građani su ljuti na Vladu, ovu i onu prethodnu i na svaku prije nje, na Sabor i na sve političare. Jedni ne izlaze na izbore jer "nemaju za koga glasovati". Oni koji izađu na izbore, rijetko glasuju “za”, važnije je glasovati “protiv”, odnosno izabrati manje zlo. Jesu li oni treći dio glasačke mašinerije koju je netko podučio kako bi trebalo glasovati? Toj je mogućoj trećini, iz nekog razloga, dopušteno da odlučuje u ime ostalih. Zašto je to tako?

Jesu li hrvatski građani žrtve sustava ili su ga sami stvorili pa mu onda daljnjim postpcima samo nastavljaju davati potporu? Svi su danas nekako ljuti: jer teško povezuju kraj s krajem, a su svjesni da su “igrači” krali na veliko; jer im djeca nemaju posla, a nečija biraju gdje će; jer u inozemstvo bježe da bi zakonito preživjeli, a ne da bi pobjegli pred zakonom.

Zdravstveni sustav je pred kolapsom: strahujemo za zdravlje odnosno život po modelu “plati ili umri”. Poreza na nekretnine plaše se najviše oni koji nemaju ni dvorce ni vile. Mirovinski fondovi, koji su ulagali u propale Agrokorove kompanije, potrošili su novac za naše mirovine. Najavljuje se mirovinska reforma za koju ne znamo točno što će donijeti. Ako i dočekamo odlazak u mirovinu, hoćemo li od nje uopće moći plaćati troškove života ili poreze? Što ako ne budemo mogli plaćati, hoće li nas uništiti ovrhe? Kakvim to životom živimo?

Kad bismo zbrojili sav novac koji je “nekim čudom” (nazovimo to tako!) netragom nestao u brojnim privatizacijskim i sličnim aferama, kojeg - bez obzira na igrokaze od sudskih procesa - nikada nitko nije vratio, zavrtjelo bi nam se u glavi. Riječ je o tolikom iznosu da bi, danas već malobrojni hrvatski građani, zapravo mogli imati besplatno obrazovanje, zdravstvo, a možda i doživotno plaćene režije! Nažalost nije tako. Zašto se nitko ne boji hrvatskih građana?

Možda zato što nitko ništa ne poduzima. Dobro, neki povremeno pokušaju? Ali ti malobrojni “izgore”! Zašto bih ja? Neka netko drugi!!! Zašto ljudi kažu da bi Netko trebao nešto poduzeti? Tko je taj Netko? Što poduzimamo da promijenimo vlastitu situaciju?

Jesu li hrvatski građani slabije pameti od drugih građana EU pa dopuštaju da ih se besramno krade? Ili se samo nečeg boje? Je li tako očito da se hrvatskim građanima lako može uzeti što god hoće, a oni će slegnuti ramenima i reći da uvijek može biti gore, a  onda se tješiti teorijama o pozitivnim mislima: Dosta toga crnila, govorimo konačno o ijepim stvarima,nemojmo se brinuti, budimo pozitivni i veselimo se kad nam ponude kruha i igara. Do kada? Kruha ponestaje. Po čemu se naši građani toliko razlikuju od ostalih u Europi kad smo navodno oduvijek dio te Europe?

Ima li ovoga četvrtka zainteresiranih za komentare u emisji Da se mene pita?

 

 

 

Koliko puta pomislimo: Da se mene pita, to bi sve bilo drugačije! I zato vas pitamo, svakog tjedna o nekoj drugoj gorućoj političkoj, društvenoj ili kulturološkoj temi, upravo to: Što biste vi s time učinili da vas se pita? Četvrtkom u 13:15 s Leom Domijan Fišter, telefonom ili na Facebooku.

O emisiji Da se mene pita

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Pročitaj više

Komentari

Da se mene pita
Da se mene pita

HRT – Radio Rijeka — Društvo, kontakt

Kontakt-emisija u kojoj Lea Domijan Fišter upravo vas pita što biste učinili s nekim aktualnim pitanjem da se baš vas pita!

Sljedeća emitiranja

Četvrtak, 25.10.2018. 13:15 - 13:45

Četvrtak, 01.11.2018. 13:15 - 13:45

Poslušajte

Da se mene pita: Lojalnost firmi
Četvrtak, 18.10.2018 13:15

Da se mene pita: Turizam 365
Četvrtak, 11.10.2018 13:15

Da se mene pita:Kome smeta znanje?
Četvrtak, 04.10.2018 13:15

Da se mene pita: Manji PDV - niže cijene?
Četvrtak, 27.09.2018 13:15