Iva Kurelac: oporuka Fausta Vrančića

Iva Kurelac: oporuka Fausta Vrančića

Potpisano rukom Fausta Vrančića (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

U Državnom arhivu u Rijeci čuvaju 400 godina star, originalni primjerak oporuke jezikoslovca, izumitelja i diplomata Fausta Vrančića. Kako znamo da je riječ o originalnom zapisu?

Izložba u Državnom arhivu u Rijeci ostaje otvorena do kraja travnja.

"Pogled u oporuku Fausta Vrančića" izložba je koja, osim pogleda na originalnih pet listova oporuke, nudi njene prijepise na latinskom i prijevode na hrvatski jezik, zatim kopiju zapisa temeljem kojeg je utvrđeno da je riječ o originalnoj oporuci te još nekoliko vrijednih dokumenata, izdvojenih iz arhivske građe što ju je Državnom arhivu u Rijeci donirala, još 2010. godine, obitelj Draganić Vrus iz Opatije.

Uz 400. obljetnicu smrti Fausta Vrančića DAR je organizirao izložbu te predstavio Zbornik radova "Izvori za povijest obitelji Draganić Vrančić u Državnom arhivu u Rijeci". U njemu, među ostalim, uz popis arhivskog fonda koji se čuva u Rijeci, prenose i popis fonda iz zadarskog arhiva, jer je riječ o građi koja se ne može proučavati neovisno jedna o drugoj.

Zapravo je paradoks da o životu jedne od najznačajnijih osoba europskoga javnog života s kraja 16. i početka 17. stoljeća doznajemo iz podataka njegova javnog djelovanja, ali o privatnom životu rođenog Šibenčanina ne znamo gotovo ništa.

Primjerice, iz jedne od darovnica koje su dio izložbe, povjesničari su prvi put doznali da je Faust Vrančić, svećenik i biskup, sebi odabrao crkveno ime Bazilije.

Zašto biste zavirili u Vrančićevu oporuku i kako znamo da je riječ doista o originalu potpisanom njegovom rukom te da su onda dokumenti koji se čuvaju u Zadru i Šibeniku 'samo' kopije? 

Poslušajte razgovor s autoricom izložbe, povjesničarkom dr. Ivom Kurelac iz Odsjeka za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i ovdje pogledajte epizodu HRT-ove serije Hrvatski velikani redatelja i scenarista Roberta Knjaza.

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 29.04.2018. 19:30 - 19:45

Nedjelja, 06.05.2018. 19:30 - 19:45

Poslušajte

10 godina Odjela za fiziku
Nedjelja, 22.04.2018 19:35

Festival znanosti: Otkrića
Nedjelja, 15.04.2018 19:35

Lj. T. Karpowicz: Rijeka na kraju 1. svjetskog rata
Nedjelja, 08.04.2018 19:35

Marko Vrtovec: Suvremeno oglašavanje
Nedjelja, 25.03.2018 19:35