Lidija Butković Mićin: Poslijeratna arhitektura Rijeke

Lidija Butković Mićin: Poslijeratna arhitektura Rijeke Lidija Butković Mićin: Poslijeratna arhitektura Rijeke
Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka

Izložba u Društvu arhitekata Rijeka (Foto: Tatjana Sandalj / Radio Rijeka)

"Načavlali smo Rijeku", izjavio je jednom Klement Miculinić. Stambena izgradnja od 50-ih do početka 80-ih doista je Rijeku učinila gradom nebodera, a o povijesti tih nebodera govori povjesničarka umjetnosti Lidija Butković Mićin.

Festival "Neboderi - grad među oblacima" Sekcije mladih Društva arhitekata Rijeka bila je povod za još jedan susret, a onda i razgovor s povjesničarkom umjetnosti koja je arhitekturu Rijeke iz razdoblja poslije 2. svjetskog rata pretvorila u predmet svog istraživanja. 

To vrijeme druge polovine 20. stoljeća još je relativno svježe područje, govori Lidija Butković Mićin i tumači da to onda donosi niz istraživačkih i metodoloških problema. Iako je sjajne suradnike našla u djelatnicima Državnog arhiva u Rijeci koji vrijedno čuva dio gradskog pamćenja ipak je značajan dio povijesnog gradiva nestao likvidacijom arhiva građevinskih poduzeća tijekom 90-ih.

Jeste li znali da je u svjetskim znanstvenim krugovima izuzetno zanimljiva tema o ženskoj kreativnosti u arhitekturi? U to se uklopio interes Butković Mićin za arhitektice koje su oblikovale Rijeku kakvu znamo danas, prije svega Adu Felice Rošić i Nadu Šilović. Zašto kaže da možemo biti "oprezno ponosni na riječke arhitektice i klimu u Rijeci nakon 2. svjetskog rata"?

U panorami Rijeke neki se stambeni neboderi ističu kao dobri primjeri, ali ima i manje sretnih rješenja. Takvo je, primjerice, rekonstrukcija naselja između Mihanovićeve i Kumičićeve ulice, pri kojoj su se možda manje slušali arhitekti, a više neki pragmatični argumenti.

Lidija Butković Mićin, svježe zaposlena kao asistentica na Odjelu za povijest umjetnosti Sveučilišta u Zadru i dalje će surađivati na sveučilišnom projektu "Arhitektura Rijeke i riječke regije kao razvojni resurs - povijest, stanje i mogućnosti revitalizacije" Filozofskog fakulteta u Rijeci. 

O emisiji Akademskih kvarat ure

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Pročitaj više

Komentari

Akademskih kvarat ure
Akademskih kvarat ure

HRT – Radio Rijeka — Obrazovanje, znanost

Znanosti ne bi bilo bez potrebe da se otkrije novo, drugačije, bolje stoga pozivamo da s nama izađete iz uobičajenih okvira. Misao preko granica - petnaest minuta svake nedjelje u 19:30 uz Tatjanu Sandalj.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 23.09.2018. 19:30 - 19:45

Nedjelja, 30.09.2018. 19:30 - 19:45

Poslušajte

Ivan Đikić: Tumori
Nedjelja, 09.09.2018 19:35

Jasminka Ledić: Nagrada Grada Rijeke
Nedjelja, 01.07.2018 19:35

Dejan Miljenović: Clim'Foot
Nedjelja, 24.06.2018 19:35