Arhiva slušaonice - Bibliovizor

HRT – HR 3 — Subota, 13.10.2018 16:03

Blasim, Nikolova, Ferrante

Hassan Blasim, filmski je redatelj i pisac rođen u Iraku, živi u Finskoj i piše na arapskom jeziku. Autor je dviju zapaženih knjiga kratkih priča. O jednoj od njih, naslovljenoj "Irački krist", u prijevodu Mihaele Veline, za emisiju piše Igor Gajin. "Baršunasti pokrov" naslov je knjige novela makedonske književnice Olivere Nikolove, u prijevodu Jelene Lužine. Knjiga govori o ženama ubojicama iz različitih razdoblja i s raznih strana svijeta, a prikazat će je Željko Senković. Dragan Jurak piše o trećem dijelu napuljske tetralogije Elene Ferrante, "Priči o onima koji bježe i onima koji ostaju", u prijevodu Ane Badurine.

HRT – HR 3 — Subota, 06.10.2018 16:03

Jergović, Avdić, Grcić

"Nezemaljski izraz njegovih ruku" naslov je romana Miljenka Jergovića o kojemu za emisiju piše Vesna Solar. Roman je to o Sarajevskom atentatu, koji spaja dokumentarističko (povijesno) istraživanje i pripovjednu fikciju. Roman "Kap veselja" Selvedina Avdića situiran je u postsocijalistički radnički grad. I u ovom romanu, kao i u prethodnim proznim djelima, Avdić je zaokupljen temom posljednjeg rata, kao i predratnog i poslijeratnog doba. Roman će prikazati Vanja Kulaš. Branko Maleš piše o pjesničkoj zbirci "Ljeto/summer" Katje Grcić.

HRT – HR 3 — Subota, 29.09.2018 16:03

KNJIGE JULIJE KRISTEVE I JACQUESA RICOTA

Knjiga razgovora s filozofkinjom Julijom Kristevom i esejistička knjiga filozofa i etičara Jacquesa Ricota teme su emisije. Julia Kristeva, istaknuta psihoanalitičarka, teoretičarka i književnica rođena je u Bugarskoj, a od 1966. godine djeluje u Francuskoj. Njezini rani radovi vezani su uz polje lingvistike i semiotike, poslije se više posvećuje psihoanalizi i filozofskom feminizmu. Nedavno je objavljena knjiga zagonetnog naslova "Ja se putujem"; riječ je o razgovorima koje je s Juliom Kristevom vodio klinički psiholog, romanopisac i kolumnist mlađe generacije Samuel Dock. U tim dijalozima Kristeva progovara o pitanjima identiteta, egzila, politike, ali i o pisanju, unutarnjem životu i drugim intimnim temama. Jacques Ricot je suvremeni francuski filozof i profesor filozofije, osobito zaokupljen područjem etike. Njegova promišljanja o problemima kao što su samoubojstvo, eutanazija, kraj života, emocije i suosjećanje potaknula su osobito zanimanje stručne javnosti. U emisiji će biti riječi o njegovoj knjizi "Promišljanje o kraju života".

HRT – HR 3 — Subota, 22.09.2018 16:03

Goce Smilevski, Marko Vidojković, Nada Topić

Priča o Abelardu i Heloizi, njihovoj zabranjenoj ljubavi, tajnom braku, progonstvu i tragičnoj sudbini, od 12. stoljeća do danas ispričana je mnogo puta, ali Goce Smilevski prvi je ponudio Heloizinu verziju priče. Smilevski je autor proslavljenih romana na tragu biografije i djela filozofa Spinoze i oca psihoanalize Sigmunda Freuda. Roman "Heloiza ili povratak riječi" nastavak je srodnih istraživanja. Knjigu je preveo Borislav Pavlovski, a za emisiju je prikazuje Vesna Solar. Marko Vidojković autor je satiričko-akcijskog SF romana "E baš vam hvala" o kojemu piše Božidar Alajbegović. Branko Maleš prikazat će pjesničku zbirku "Bezbroj i druge jednine" pjesnikinje i prozaistice Nade Topić. Svijet brojeva ishodište je poetskog svijeta te knjige.

HRT – HR 3 — Subota, 15.09.2018 16:03

Robert Seethaler, novije katalonsko pjesništvo

"Trafikant" i "Čitav jedan život" naslovi su nedavno objavljenih romana Bečanina s berlinskom adresom Roberta Seethalera. Radnja obaju tekstova situirana je u prijeratnu Austriju i obilježena je Drugim svjetskim ratom. Knjige je prevela Željka Gorički. Gotovo trideset godina nakon knjige "Bikova koža", male antologije katalonskog pjesništva, Tonko Maroević (kao priređivač i prevoditelj) sastavio je još jednu panoramsku knjigu katalonskih stihova. Dok je "Bikova koža" pratila pjesništvo od modernizma do 70-ih godina 20-og stoljeća, Maroevićeva nova knjiga naslovljena "Riječi za jedan lapidarij" nastavlja gdje je prethodna stala, odustaje od antologičarskih ambicija i nastoji predstaviti širu panoramu pjesnika i poetika. O romanima Roberta Seethalera piše Milka Car, a o antologiji katalonskog pjesništva Biserka Goleš Glasnović

HRT – HR 3 — Subota, 08.09.2018 16:03

Majke i majčinstvo

U emisiji poslušajte ogled Lade Čale Feldman "Majke – stvarne, izmišljene, popularne i nepopularne", potaknut knjigama koje su zaokupljene majkama i majčinstvom na posve različite načine. Slovenska sociologinja kulture Ksenija Vidmar Horvat autorica je studije "Imaginarna majka: rod i nacionalizam u kulturi 20. stoljeća". Georges Bataille francuski je književnik i esejist koji je počeo objavljivati tridesetih godina 20. stoljeća. U romanima, esejima i pjesničkim tekstovima artikulirao je svoju fasciniranost erotikom, mistikom i iracionalnim. Njegov kratak i za života nedovršen roman "Moja majka" objavljen je tek 1966. godine, četiri godine nakon piščeve smrti. Roman Georgesa Bataillea objavljen je u prijevodu Marije Paprašarovski, a studiju Ksenije Vidmar Horvat prevela je Anita Peti Stantić.

HRT – HR 3 — Subota, 01.09.2018 16:03

KNJIGA BRANISLAVA OBLUČARA

Emisiju posvećujemo knjizi Branislava Oblučara "Na tragu kornjače. Pjesma u prozi i tvarna imaginacija u poetici Danijela Dragojevića". O toj studiji, koja spaja književnoteorijski pristup i interpretaciju pjesničkog opusa Danijela Dragojevića, govore pjesnik, književni prevoditelj i kritičar Tonko Maroević i sam autor knjige, teoretičar i pjesnik Branislav Oblučar.

HRT – HR 3 — Subota, 25.08.2018 16:03

KNJIGE L.N. TOLSTOJA I SANDORA MARAIJA

Emisija govori o esejističkim knjigama velikih romanopisaca Lava Nikolajeviča Tolstoja i Sándora Máraija. Tolstojeva knjiga "Što nam je dakle činiti" izvorno je objavljena 1889. godine. Govori o nejednakosti među ljudima, no istodobno je kritika devetnaestostoljetne znanosti i umjetnosti, njihova udaljavanja od najvažnijih pitanja egzistencije. Tolstojevo djelo objavljeno je u prijevodu Luke Malnara, a prikazat će ga Tatjana Gromača Vadanjel. Željko Senković piše o "Knjizi o travama" Sándora Máraija, izvorno iz 1943. godine. Knjigu su preveli polaznici Prevodilačke radionice Katedre za hungarologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koju vodi Franciska Ćurković Major. Sándor Márai pisac je osebujne biografije te autor značajnih romana, od kojih je najpoznatije djelo "Kad svijeće dogore". Od tridesetih godina dvadesetog stoljeća oštar je kritičar radikalnih političkih pozicija. Između 1945. i 1948. doživljuje u Mađarskoj političke napade, njegova su djela i spaljivana. Emigrirao je 1948. prvo u Italiju, zatim u Sjedinjene Države. Zarađivao je za život uglavnom pišući za Radio Slobodna Europa. Djela su mu prevedena na mnoge jezike, no većinom tek nakon njegove smrti. "Knjiga o travama" je fragmentarna proza, esejističko-filozofske naravi. Afirmira samospoznaju i filozofsko promišljanje života.

HRT – HR 3 — Subota, 18.08.2018 16:03

Dubravka Ugrešić

Kako nastaju priče tema je kojom se bavi Dubravka Ugrešić u novom romanu naslovljenom Lisica . Što je danas književnost, u kakvom su odnosu samoća stvaraoca i malograđanski brak književnosti i poduzetništva, istražuje Ugrešić u ovom tekstu u kojem se i više nego u ranijim autoričinim djelima prožimaju esej i roman, promišljanje i pripovijedanje. U emisiji ćemo poslušati kritiku Vesne Solar. Branko Maleš piše o pjesničkom prvijencu Hrvoja Marka Peruzovića, autora koji je do sad bio poznat kao likovni umjetnik, a koji je svoju prvu pjesničku zbirku naslovio: Nekoga moramo voljeti, kako na webu tako i na zemlji . Maleš piše i o zbirci pjesama Regata papirnatih brodova Marka Tomaša.

HRT – HR 3 — Subota, 11.08.2018 16:03

ROMAN MAGDE SZABO

U emisiji govorimo o romanu "Ulica Katalin" mađarske književnice Magde Szabó, koji je objavljen u prijevodu Kristine Katalinić i izdanju kuće Disput. Magda Szabó autorica je romana, drama, eseja i poezije; djela su joj prevedena na više od 30 jezika. "Ulica Katalin" roman je o trima mađarskim obiteljima koje su živjele u istoj ulici u Budimpešti 30-ih godina 20. stoljeća. Jedna od triju obitelji, ona židovska, doživjet će tragičnu sudbinu u doba 2. svjetskog rata; vrtlog povijesti tako će prekinuti miran i idiličan suživot likova ovog romana. Roman "Ulica Katalin" napisan je modernističkim narativnim tehnikama. Stalno osciliranje između prošlosti i sadašnjosti, kao i prisutnost mrtvih među živima, nimalo neće narušiti čitkost i duboku usredotočenost romana. Autorica je posvećena najbitnijim osjećajima, htijenjima i sudbini likova, i zato čitatelj i fantastičarske postupke doživljava kao realne, a stalne izmjene pripovjedača i vremenskih planova nimalo ne opterećuju ovo uzbudljivo štivo. O romanu "Ulica Katalin" za emisiju piše Dario Grgić.

HRT – HR 3 — Subota, 04.08.2018 16:03

NOVE KNJIGE I. PRTENJAČE, L. KALAMUJIĆ I I. BABIĆA

Pjesnik, romanopisac i radijski voditelj Ivica Prtenjača nedavno je objavio svoj treći roman naslovljen "Tiho rušenje". Priča je to o nenadoknadivim gubicima, ali još više o drugim prilikama i novim počecima, tvrdi u svojoj kritici Vanja Kulaš. Igor Gajin prikazat će zbirku priča "Zovite me Esteban" Lejle Kalamujić. Prema Gajinovom mišljenju, knjiga Lejle Kalamujić je dojmljiva kronika gubitaka, i nameće se kao jedna od najboljih zbirki kratkih priča u posljednje vrijeme. Branko Maleš piše o zbirci pjesama u prozi Ivana Babića pod naslovom "Pogledi".

HRT – HR 3 — Subota, 28.07.2018 16:03

PRIRUČNIK ZA SPREMAČICE LUCIE BERLIN

Američka književnica Lucia Berlin za života je objavila 77 priča, u časopisima i knjigama, a veći interes potaknuo je tek posmrtno objavljen izbor njezinih radova, naslovljen "Priručnik za spremačice", koji je nedavno objavljen u u prijevodu Vjere Balen-Heidl. Rođena je 1936. u obitelji koja se često selila, umrla je 2004. godine. U svom nemirnom životu punom preokreta naizmjence je pripadala različitim klasama. Njezine priče vode nas u sirotišta, domove za starije, u stanove nefunkcionalnih obitelji, bolnice. Donose panoramu jednoga života, od luckastih i živopisnih dogodovština, zabavnih i neobičnih zgoda iz okoline protagonistice, do dubokih osobnih drama, vezanih uz ovisnosti, bolesti, smrti. Za američke kritičare ona je "jedna od najbolje čuvanih tajni američke književnosti", "majstorica neušminkanog, telegrafskog stila i nekonvencionalnog humora".

HRT – HR 3 — Subota, 14.07.2018 16:03

ZBIRKA PRIČA F. S. FITZGERALDA

Tema emisije je zbirka priča "Umro bih za tebe" Francisa Scotta Fitzgeralda. Godine 2012. Fitzgeraldovi nasljednici pronašli su među obiteljskim papirima sedam priča koje su se dotad smatrale izgubljenima. Istraživači, kao i piščev agent Harold Ober, znali su da te priče postoje, jer ih je autor spominjao u pismima. U ljeto 2015. pozvali su Ann Margaret Daniel, istraživačicu i književnu povjesničarku koja je mnogo pisala o Fitzgeraldu i modernizmu, te joj ponudili da uredi zbirku koja bi se sastojala od tih priča koje su se donedavno smatrale izgubljenima, kao i 11 priča koje su bile sačuvane u knjižnicama na sveučilištima Princetonu i Sjevernoj Karolini, a prije nisu objavljene u knjizi jer ih nije bilo dovoljno za knjižno izdanje. Priređivačica izdanja Ann Margaret Daniel ističe: "Bilo je doba velike depresije, i čitatelji su željeli ljupke priče o lijepim stvarima. On je, naprotiv, htio pisati realistički. Hemnigway i Faulkner mogli su si dopustiti opore, ružne prizore, jer oni nisu nosili breme stereotipnih očekivanja kao što je to bio slučaj s Fitzgeraldom. Njegova je proza odlična, ali puna beznađa, te govori o pohlepi, preljubu, smrti i očajanju. Fitzgerald je vješt u omatanju gorke pilule slatkim sjajem. Nadam se da će ova zbirka, čak i njezine najbeznadnije priče, pružiti čitateljima mogućnost da razumiju i cijene njegov humor."

HRT – HR 3 — Subota, 07.07.2018 16:03

Daša Drndić

U emisiji čitamo kritike dvaju posljednjih romana Daše Drndić. Radi se o djelima "Belladona" (2012.) i "EEG" (2016.), povezanima istim pripovjedačem i protagonistom Andreasom Banom. On je svojevrsni dvojnik pripovjedačice ranijih romana, ali istodobno i netko drugi. Zaokupljen je temama kojima su se bavili i drugi autoričini romani – pamćenjem povijesti, progonjenih i žrtava – ali sada i boljkama tijela, te novim pogledom na obiteljska i intimna sjećanja. Roman "EEG" donosi i refleksiju o pisanju, svojevrsnu rekapitulaciju prijeđenog autorskog puta, i eksplicitna razmatranja o pitanjima poetike. U romanu se tako zagovara i ostvaruje razlomljenost, fragmentarnost teksta, i ne želi se pristati na diktat tržišta. Čut ćemo tekstove Darija Grgića o "Belladoni" te Gorana Ferčeca i Božidara Alajbegovića o romanu "EEG".

HRT – HR 3 — Subota, 07.07.2018 16:03

ROMANI MARINKA KOŠČECA I LUKE BEKAVCA

Novi roman Marinka Koščeca U potrazi za početkom kruga bavi se raspadom dugogodišnje ljubavne i bračne veze, pokušajem preživljavanja u krizno doba i pokušajem neobičnog poslovnog zaokreta, te lošim odnosom oca s kćeri adolescenticom. O tom virtuozno napisanom romanu, koji vezuje dvije autorove opsesivne teme, intimne kalvarije i tegobe društva u tranziciji, piše Dario Grgić. Knjiga Luke Bekavca Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku ciklus je priča iz kulturne povijesti grada Osijeka, koji autor određuje i podnaslovom studije i ruševine. Romane Luke Bekavca kritika je do sad opisivala kao tekstove koji se poigravaju obrascima znanstvene fantastike, horora i trilera. O novoj proznoj knjizi Luke Bekavca piše Ante Jerić koji predlaže drukčije čitanje, knjigu interpretira kao teorijsku fikciju.

HRT – HR 3 — Subota, 30.06.2018 16:03

Romani Geralda Murnanea

Gerald Murnane jedan je od najvažnijih australskih pisaca, no riječ je o autoru koji nije poznat široj publici. The New York Times prozvao ga je jednim od najboljih živućih pisaca engleskog jezika ističući istodobno da se radi o književniku koji nije slavan. Počeo je objavljivati u prvoj polovici sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, danas nije siguran hoće li napisati još koje djelo, ali njegovi romani upravo izlaze u novim izdanjima i tema su književnih časopisa na raznim stranama svijeta. U emisiji koju je pripremila Višnja Vukašinović bavit ćemo se njegovim nekonvencionalnim romanom „Ravnice“.

HRT – HR 3 — Subota, 23.06.2018 16:03

Kasno ljeto Danijela Dragojevića

Tema današnje emisije je pjesnička zbirka "Kasno ljeto" Danijela Dragojevića o kojoj pišu Krešimir Bagić i Zvonimir Mrkonjić. Dragojevićevu poeziju čitat će Tomislav Rališ.

HRT – HR 3 — Subota, 16.06.2018 16:03

KRASZNAHORKAI. DIMKOVSKA

László Krasznahorkai, jedan od najvećih suvremenih mađarskih književnika, karijeru je počeo kao scenarist filmova Bele Tarra da bi svjetski uspjeh postigao romanima među kojima ističemo "Melankoliju otpora" i "Rat i rat" . Prepoznatljiv je po zahtjevnim, misaonim tekstovima i dugim rečenicama omeđenima tek poglavljima, no zbirka priča "Svijet ide dalje" upoznaje nas s drukčijim, čitkim Krasznahorkaijem. Priče govore o protagonistima s raznih strana svijeta koji su svi odreda zaokupljeni idejom bijega iz vlastite svakodnevice. Knjigu "Svijet ide dalje" prevela je Viktorija Šantić, a ze emIsiju je prikazuje Željko Senković. Vanja Kulaš prikazat će dva romana makedonske pjesnikinje, prozaistice i prevoditeljice Lidije Dimkovske: "Skrivenu kameru" u prijevodu Borjane Prošev-Oliver i "Rezervni život" u prijevodu Borisa Pavlovskog.

HRT – HR 3 — Subota, 09.06.2018 16:03

Pavličić, Tulić, Pogačar

"Salon za plakanje" naslov je novog u nizu romana Pavla Pavličića o detektivu-amateru Ivi Remetinu kojemu novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju zamršenih slučajeva. O tom romanu za emisiju piše Vesna Solar i ističe da je riječ o jednom od uvjerljivijih Pavličićevih zapleta. Dario Grgić prikazat će roman "Maksimum jata" Tee Tulić. Radi se o djelu fragmentarne strukture, poetskoj prozi u kojoj kritika prepoznaje tjeskobnu, predapokaliptičnu ili čak, kako će reći Grgić, gotovo postapokaliptičnu atomosferu. Branko Maleš piše o pjesničkoj zbirci "Zemlja, zemlja" Marka Pogačara.

HRT – HR 3 — Subota, 02.06.2018 16:03

Knjige Dž.Karahasana I Ž.Paića

Nova knjiga bosanskohercegovačkog književnika Dževada Karahasana pod naslovom "Nedoumice" zbirka je raznovrsnih, uglavnom esejističkih tekstova, koji govore o književnosti, melankoliji, egzistenciji i konačnosti čovjeka. O Karahasonovoj knjizi za emisiju piše Andriana Kos-Lajtman. Marijan Krivak prikazat će knjigu filozofa Žarka Paića "Doba oligarhije: od informacijske ekonomije do politike događaja".

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Sovjetska matrjoška

Subota, 20.10.2018. 16:03 - 16:31

"Sovjetska matrjoška i zaboravljeni dijelovi; razotkrivanje u tri točke" naslov je ogleda Nebojše Lujanovića koji čitamo u današnjoj emisiji. Razotkriti stereotipna gledanja na boljševičku, pa onda i sovjetsku kulturu, nastojanje ...

Romani Rachel Cusk
Subota, 27.10.2018. 16:03 - 16:34

Knjige Krešimira Nemeca i Giorgia Agambena
Subota, 03.11.2018. 16:03 - 16:34

Sve najave
Poslušajte