Arhiva slušaonice - Bibliovizor

HRT – HR 3 — Subota, 14.07.2018 16:03

ZBIRKA PRIČA F. S. FITZGERALDA

Tema emisije je zbirka priča "Umro bih za tebe" Francisa Scotta Fitzgeralda. Godine 2012. Fitzgeraldovi nasljednici pronašli su među obiteljskim papirima sedam priča koje su se dotad smatrale izgubljenima. Istraživači, kao i piščev agent Harold Ober, znali su da te priče postoje, jer ih je autor spominjao u pismima. U ljeto 2015. pozvali su Ann Margaret Daniel, istraživačicu i književnu povjesničarku koja je mnogo pisala o Fitzgeraldu i modernizmu, te joj ponudili da uredi zbirku koja bi se sastojala od tih priča koje su se donedavno smatrale izgubljenima, kao i 11 priča koje su bile sačuvane u knjižnicama na sveučilištima Princetonu i Sjevernoj Karolini, a prije nisu objavljene u knjizi jer ih nije bilo dovoljno za knjižno izdanje. Priređivačica izdanja Ann Margaret Daniel ističe: "Bilo je doba velike depresije, i čitatelji su željeli ljupke priče o lijepim stvarima. On je, naprotiv, htio pisati realistički. Hemnigway i Faulkner mogli su si dopustiti opore, ružne prizore, jer oni nisu nosili breme stereotipnih očekivanja kao što je to bio slučaj s Fitzgeraldom. Njegova je proza odlična, ali puna beznađa, te govori o pohlepi, preljubu, smrti i očajanju. Fitzgerald je vješt u omatanju gorke pilule slatkim sjajem. Nadam se da će ova zbirka, čak i njezine najbeznadnije priče, pružiti čitateljima mogućnost da razumiju i cijene njegov humor."

HRT – HR 3 — Subota, 07.07.2018 16:03

Daša Drndić

U emisiji čitamo kritike dvaju posljednjih romana Daše Drndić. Radi se o djelima "Belladona" (2012.) i "EEG" (2016.), povezanima istim pripovjedačem i protagonistom Andreasom Banom. On je svojevrsni dvojnik pripovjedačice ranijih romana, ali istodobno i netko drugi. Zaokupljen je temama kojima su se bavili i drugi autoričini romani – pamćenjem povijesti, progonjenih i žrtava – ali sada i boljkama tijela, te novim pogledom na obiteljska i intimna sjećanja. Roman "EEG" donosi i refleksiju o pisanju, svojevrsnu rekapitulaciju prijeđenog autorskog puta, i eksplicitna razmatranja o pitanjima poetike. U romanu se tako zagovara i ostvaruje razlomljenost, fragmentarnost teksta, i ne želi se pristati na diktat tržišta. Čut ćemo tekstove Darija Grgića o "Belladoni" te Gorana Ferčeca i Božidara Alajbegovića o romanu "EEG".

HRT – HR 3 — Subota, 07.07.2018 16:03

ROMANI MARINKA KOŠČECA I LUKE BEKAVCA

Novi roman Marinka Koščeca U potrazi za početkom kruga bavi se raspadom dugogodišnje ljubavne i bračne veze, pokušajem preživljavanja u krizno doba i pokušajem neobičnog poslovnog zaokreta, te lošim odnosom oca s kćeri adolescenticom. O tom virtuozno napisanom romanu, koji vezuje dvije autorove opsesivne teme, intimne kalvarije i tegobe društva u tranziciji, piše Dario Grgić. Knjiga Luke Bekavca Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku ciklus je priča iz kulturne povijesti grada Osijeka, koji autor određuje i podnaslovom studije i ruševine. Romane Luke Bekavca kritika je do sad opisivala kao tekstove koji se poigravaju obrascima znanstvene fantastike, horora i trilera. O novoj proznoj knjizi Luke Bekavca piše Ante Jerić koji predlaže drukčije čitanje, knjigu interpretira kao teorijsku fikciju.

HRT – HR 3 — Subota, 30.06.2018 16:03

Romani Geralda Murnanea

Gerald Murnane jedan je od najvažnijih australskih pisaca, no riječ je o autoru koji nije poznat široj publici. The New York Times prozvao ga je jednim od najboljih živućih pisaca engleskog jezika ističući istodobno da se radi o književniku koji nije slavan. Počeo je objavljivati u prvoj polovici sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća, danas nije siguran hoće li napisati još koje djelo, ali njegovi romani upravo izlaze u novim izdanjima i tema su književnih časopisa na raznim stranama svijeta. U emisiji koju je pripremila Višnja Vukašinović bavit ćemo se njegovim nekonvencionalnim romanom „Ravnice“.

HRT – HR 3 — Subota, 23.06.2018 16:03

Kasno ljeto Danijela Dragojevića

Tema današnje emisije je pjesnička zbirka "Kasno ljeto" Danijela Dragojevića o kojoj pišu Krešimir Bagić i Zvonimir Mrkonjić. Dragojevićevu poeziju čitat će Tomislav Rališ.

HRT – HR 3 — Subota, 16.06.2018 16:03

KRASZNAHORKAI. DIMKOVSKA

László Krasznahorkai, jedan od najvećih suvremenih mađarskih književnika, karijeru je počeo kao scenarist filmova Bele Tarra da bi svjetski uspjeh postigao romanima među kojima ističemo "Melankoliju otpora" i "Rat i rat" . Prepoznatljiv je po zahtjevnim, misaonim tekstovima i dugim rečenicama omeđenima tek poglavljima, no zbirka priča "Svijet ide dalje" upoznaje nas s drukčijim, čitkim Krasznahorkaijem. Priče govore o protagonistima s raznih strana svijeta koji su svi odreda zaokupljeni idejom bijega iz vlastite svakodnevice. Knjigu "Svijet ide dalje" prevela je Viktorija Šantić, a ze emIsiju je prikazuje Željko Senković. Vanja Kulaš prikazat će dva romana makedonske pjesnikinje, prozaistice i prevoditeljice Lidije Dimkovske: "Skrivenu kameru" u prijevodu Borjane Prošev-Oliver i "Rezervni život" u prijevodu Borisa Pavlovskog.

HRT – HR 3 — Subota, 09.06.2018 16:03

Pavličić, Tulić, Pogačar

"Salon za plakanje" naslov je novog u nizu romana Pavla Pavličića o detektivu-amateru Ivi Remetinu kojemu novinarsko iskustvo pomaže u rješavanju zamršenih slučajeva. O tom romanu za emisiju piše Vesna Solar i ističe da je riječ o jednom od uvjerljivijih Pavličićevih zapleta. Dario Grgić prikazat će roman "Maksimum jata" Tee Tulić. Radi se o djelu fragmentarne strukture, poetskoj prozi u kojoj kritika prepoznaje tjeskobnu, predapokaliptičnu ili čak, kako će reći Grgić, gotovo postapokaliptičnu atomosferu. Branko Maleš piše o pjesničkoj zbirci "Zemlja, zemlja" Marka Pogačara.

HRT – HR 3 — Subota, 02.06.2018 16:03

Knjige Dž.Karahasana I Ž.Paića

Nova knjiga bosanskohercegovačkog književnika Dževada Karahasana pod naslovom "Nedoumice" zbirka je raznovrsnih, uglavnom esejističkih tekstova, koji govore o književnosti, melankoliji, egzistenciji i konačnosti čovjeka. O Karahasonovoj knjizi za emisiju piše Andriana Kos-Lajtman. Marijan Krivak prikazat će knjigu filozofa Žarka Paića "Doba oligarhije: od informacijske ekonomije do politike događaja".

HRT – HR 3 — Subota, 26.05.2018 16:03

Romani Edouarda Louisa

Debitantskim romanom "Eddyjev kraj" iz 2014. godine mladi francuski pisac Edouard Louis otvorio je teme kojima se recentna francuska proza i nije često bavila: njegova priča o sazrijevanju progovorila je o običajima i navikama radništva francuske provincije. Louisev prvijenac inspiriran je autorovim osobnim iskustvom, on je naime odrastao u radničkom selu na sjeveru Francuske u obitelji koja nije posjedovala nijednu knjigu i u sredini koja nije postojala kao književna tema. Prema riječima samog Louisa, njegov je roman potaknut i idejama sociologa Pierrea Bourdieua. Roman je polučio pohvale kritike i preveden je na više od dvadeset jezika, a Edouard Louis u međuvremenu je objavio još dva romaneskna djela, "Priču o nasilju" i "Tko je ubio mojeg oca". U emisiji ćemo čuti što su o tim romanima pisali Cedric Enjalbert i Kim Willsher, te što je sam autor o svom pisanju ispričao Jonathanu Daudeyu.

HRT – HR 3 — Subota, 19.05.2018 16:03

Pavičić, Matijević, Dragaš

Novim krimićem Jurica Pavičić nastavlja progovarati o mračnim društvenim temama, piše Vesna Solar u svojoj kritici romana "Crvena voda". Pavičićevi krimići miješaju uobičajenu kriminalističku istragu s elementima socijalne i društvene problematike, a ovoga uvjerljivo su prikazani i likovi i mjesto zbivanja te se radi o dosad najuspjelijem autorovom romanu, tvrdi Vesna Solar. O romanu "Susret pod neobičnim okolnostima" Vladana Matijevića piše Dario Grgić i ističe da je riječ o neobičnom spoju postmodernističke, modernističke i stvarnosne poetike. Božidar Alajbegović prikazat će roman "Taurus" Božice Dragaš.

HRT – HR 3 — Subota, 12.05.2018 16:03

Proza Alice Munro i Sandora Maraija

Nakon niza novijih zbirki priča Alice Munro, nedavno je objavljen prijevod jednog od njezinih ranijih radova, djela iz 1971. godine, knjige "Život djevojaka i žena", a to je jedina njezina zbirka priča koja ima i značajke romana. Knjigu je, kao i ostala djela Alice Munro, prevela Maja Šoljan. Za emisiju o zbirci priča Alice Munro piše Vesna Solar. Sandor Marai mađarski je pisac koji je 1948. godine napustio domovinu, te je emigrirao u Sjedinjene Države ali je nastavio pisati na mađarskom. Autor je romana, priča i eseja, a najpoznatije mu je djelo roman "Kad svijeće dogore". Nedavno je kod nas objavljen i njegov debitantski roman "Buntovnici" iz 1930. godine, u prijevodu Xenije Detoni. O "Buntovnicima" Sandora Maraija piše Željko Senković.

HRT – HR 3 — Subota, 05.05.2018 16:03

Aščić, Gašpar, Jurčević, Crnogorac

"Kako sam postao zao" naslov je prve zbirke kratkih priča Ilije Aščića. Kritičar Igor Gajin Aščićeve priče doživljava kao "antihumanistički portret ljudskog zvjerinjaka" te ih smatra veoma duhovitima. Božidar Alajbegović piše o romanu "Spori odron" Mihaele Gašpar te ističe kako se prozni tekstovi Mihaele Gašpar odlikuju istančanim stilom. Branko Maleš prikazat će pjesnički prvijenac Mateje Jurčević naslovljen "Bijela vrata" i pjesničku zbirku "Jedrenjak kapetana Kuke" Nade Crnogorac .

HRT – HR 3 — Subota, 28.04.2018 16:03

Svendsen, Domaš

Lars Svendsen je suvremeni norveški filozof, koji u svojim radovima spaja psihološke i filozofske uvide s iskustvima popularne kulture i smatra da filozofija treba odgovarati i na konkretna pitanja koja muče ljude u svakodnevici. Svendsenove knjige prevedene su na više od 25 jezika, i potaknule su veliko zanimanje u mnogim zemljama. O Svendsenovoj "Filozofiji usamljenosti" u prijevodu Miše Grundlera za emisiju piše Tatjana Gromača Vadanjel. Nikica Mihaljević prikazat će dvije knjige pjesnikinje, prozaistice, novinarke i znanstvenice Jasminke Domaš: pjesničku zbirku "Duša je nebo" i roman "Izabrana. Život Edith Stein".

HRT – HR 3 — Subota, 21.04.2018 16:03

Proza Nenada Popovića, poezija Dražena Katunarića i Krune Quiena

"Gubitak je osnova pripovijedanja, bez obzira radi li se o gubitku na razini društva kao cjeline ili o intimnom gubitku koji se dogodio pojedincu", piše Đurđa Knežević u povodu "Dnevnika iz grada P." književnika i književnog urednika Nenada Popovića. Popovićev dnevnik ima značajke i antropološke studije. Kad se već zatekao u gradu P. (radi se o Puli u koju se netom doselio i koju tek upoznaje), Nenad Popović uzeo je bilježiti situacije iz neposredne okoline i one šire, na državnoj, ali i regionalnoj razini, predočio nam je svoja opažanja i razmišljanja, opise svojih novih sugrađana, ljude gurnute na marginu. Zabilježio je odnose između ljudi, stanje društva, atmosfere gradova u kojima je prije živio i u ovom, u kojem sada živi. Svoj je zadatak ograničio (barem je tako kanio) na samo dvije godine, od 2013. do 2015., no opisao je više-manje epohu. Dario Grgić prikazat će pjesničku knjigu "Znak u sjeni" Dražena Katunarića, književnika i također istaknutog književnog urednika. Biserka Goleš Glasnović piše o izboru iz poezije Krune Quiena, koji je priredio i pogovorom popratio Zvonimir Mrkonjić.

HRT – HR 3 — Subota, 14.04.2018 16:03

Proza u prijevodu: Palmen, Obioma, Kehlman

Damir Radić za emisiju piše o romanu "Ti kažeš" suvremene nizozemske autorice Connie Palmen koji je prevela Romana Perečinec. Roman je to o umjetničkoj i ljubavnoj vezi između slavne pjesnikinje Sylvije Plath i njezinog partnera, također pjesnika, Teda Hughesa, ispričan iz Hughesove perspektive. Chigozie Obioma autor je romana "Ribari", koji je prevela Mirna Čubranić. Taj roman, koji govori o obitelji nigerijskih ribara, a čija je poetika bliska magijskom realizmu, prikat će Vesna Solar. Milka Car piše o noveli "Trebao si otići" Daniela Kehlmanna, u prijevodu Latice Bilopavlović Vuković. Novela je to tjeskobne atmosfere o jednom kratkom obiteljskom putovanju.

HRT – HR 3 — Subota, 07.04.2018 16:03

Iz domaće produkcije

Roman privlačnog naslova „Pitanje anatomije“ Marine Vujčić zaokupljen je prividnim mirom samoće, samotnim navikama i samozavaravanjima, ali i iscjeliteljskim svojstvima kreativnosti. O romanu piše Vesna Solar. Božidar Alajbegović prikazuje roman „Igrač“ Marine Šur Puhlovski. Radi se o psihološkom i socijalnom romanu, višeglasnom tekstu kojemu je glavna tema ovisnost o kocki. Branko Maleš piše o pjesničkoj zbirci „Zimsko računanje vremena“ Franje Nagulova.

HRT – HR 3 — Subota, 31.03.2018 16:03

Roman Laurenta Bineta

Tema emisije je roman "Sedma funkcija jezika" Laurenta Bineta, koji je prevela Ivana Šojat. To je drugi Binetov roman koji možemo odrediti kao učenu vježbu iz satire. Binet polazi od smrti Rolanda Barthesa nesretnim slučajem 1980. godine i začinje fabulu o ubojstvu vodećeg francuskog književnog kritičara i teoretičara. U središtu romana je istraga ubojstva koja razotkriva urotu golemih razmjera usmjerenu protiv pariške literarne scene u doba zenita francuske teorije. Roman pripovijeda paralelnu povijest francuske inteligencije na početku osamdesetih, što uključuje likove kao što su Michel Foucault, Jacques Derrida, Julia Kristeva, Louis Althusser i Gilles Deleuze, ali također i Umberta Eca i Johna Searlea. Binetov roman pretvara neke od vodećih mislilaca današnjice u komične likove, no istodobno svojevrstan je hommage njihovu radu. O toj dvostrukosti sam je Binet u jednom intervjuu rekao: "Smatram da to nije proturječno. Oni su ljudska bića i mogu im se rugati kao takvima, no istodobno me može zanimati njihova misao. Njihovi radovi mogu me impresionirati, naljutiti ili se mogu s njima ne slagati, ali misao i pisanje uvijek shvaćam ozbiljno. Pomno sam ih čitao i moj je roman postao način da stupim u dijalog s njihovim djelima."

HRT – HR 3 — Subota, 24.03.2018 16:03

Zima, Mandić, Šerbedžija, Jarak

Dario Grgić za Bibliovizor piše o knjigama istaknutih protagonista naše kulturne scene koji su se u posljednje vrijeme javili s autobiografskim zapisima. "Predsmrtni dnevnik" naslov je četvrte knjige autobiografske proze Igora Mandića; ovoga puta autor progovara o starosti, samoubojstvu, smrti, kao i knjigama zaokupljenima tim temama. U svojem "Dnevniku jednog mitomana" Zdravko Zima nastavlja tamo gdje je stao s "Dnevnikom jednog skribomana". Radi se o kronici 2016. godine zabilježenoj iz perspektive neizlječivog kulturnjaka. I Rade Šerbedžija javio se nedavno s drugom knjigom autobiografske proze, nakon knjige "Do posljednjeg daha". Ovoga puta, u prozi "Poslije kiše", najviše govori o holivudskim ulogama i povratku u Hrvatsku. Božidar Alajbegović piše o romanu "Emigranti" Rade Jarka. Roman govori o prošlosti koja se iznova doima aktualnom: tema njegovog romana su hirovite sudbine emigranata iz bivše Jugoslavije u Njemačkoj osamdestih godina.

HRT – HR 3 — Subota, 17.03.2018 16:03

Knjiga Lj. Filipović i zbornik "Heideggerov kraj"

O esejističkoj knjizi "Klub krivaca" Ljiljane Filipović za emisiju piše Đurđa Otržan. Knjiga koja govori o čovjeku kao biću odgovornosti donosi poglavlja s naslovima "Željeti vlastitu slobodu", "Obračun sa žudnjom", "Izdaja pisanja" i "Pobjeda nereda". Ljiljana Filipović autorica je romana te teorijskih i esejističkih knjiga, zaokupljena ponajprije odnosom psihoanalize i filozofije. Marijan Krivak prikazat će zbornik "Heideggerov kraj" koji su uredili Rusmir Šadić i Boško Pešić. Zbornik donosi tekstove Marija Kopića, Deana Komela, Janka Lozara, Dragana Prolea. Žarka Paića i Boška Pešića.

HRT – HR 3 — Subota, 10.03.2018 16:03

Nova proza i poezija

"Me´med, crvena bandana i pahuljica" naslov je prozne knjige Semezdina Mehmedinovića, pjesnika, prozaika i esejista koji je značajnu afirmaciju stekao već poetsko-proznom knjigom "Sarajevo blues" napisanom u doba opsade Sarajeva. Od godine 1996. Mehmedinović živi u Sjedinjenim Državama. Njegova nova knjiga svjedočanstvo je o srčanom udaru, obitelji, bolesti, slabosti i snazi pojedinca. O toj knjzi, koja je možda najintimnije Mehmedinovićevo djelo, za emisiju piše Igor Gajin. Božidar Alajbegović prikazat će roman "Pravila igre" Đurđe Knežević, koji govori o aktivističkom angažmanu, mogućnosti i granicama kolektivnog djelovanja unutar aktivističke udruge, ali i o manipulativnim osobama i borbi za moć. Đurđa Knežević piše prozu i eseje, a osobito je zapažen bio njezin roman "Disanje nemani". Branko Maleš piše o pjesničkoj knjizi "Biciklisti" liječnika i pisca Borisa Vrge.

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

ROMANI MARINKA KOŠČECA I LUKE BEKAVCA

Subota, 21.07.2018. 16:03 - 16:33

Novi roman Marinka Koščeca U potrazi za početkom kruga bavi se raspadom dugogodišnje ljubavne i bračne veze, pokušajem preživljavanja u krizno doba i pokušajem neobičnog poslovnog zaokreta, te lošim odnosom ...

PRIRUČNIK ZA SPREMAČICE LUCIE BERLIN
Subota, 28.07.2018. 16:03 - 16:33

NOVE KNJIGE I. PRTENJAČE, L. KALAMUJIĆ I I. BABIĆA
Subota, 04.08.2018. 16:03 - 16:34

Sve najave
Poslušajte

ZBIRKA PRIČA F. S. FITZGERALDA
Subota, 14.07.2018 16:03

Daša Drndić
Subota, 07.07.2018 16:03

ROMANI MARINKA KOŠČECA I LUKE BEKAVCA
Subota, 07.07.2018 16:03

Romani Geralda Murnanea
Subota, 30.06.2018 16:03