Arhiva slušaonice - Bibliovizor

HRT – HR 3 — Subota, 21.04.2018 16:03

Proza Nenada Popovića, poezija Dražena Katunarića i Krune Quiena

"Gubitak je osnova pripovijedanja, bez obzira radi li se o gubitku na razini društva kao cjeline ili o intimnom gubitku koji se dogodio pojedincu", piše Đurđa Knežević u povodu "Dnevnika iz grada P." književnika i književnog urednika Nenada Popovića. Popovićev dnevnik ima značajke i antropološke studije. Kad se već zatekao u gradu P. (radi se o Puli u koju se netom doselio i koju tek upoznaje), Nenad Popović uzeo je bilježiti situacije iz neposredne okoline i one šire, na državnoj, ali i regionalnoj razini, predočio nam je svoja opažanja i razmišljanja, opise svojih novih sugrađana, ljude gurnute na marginu. Zabilježio je odnose između ljudi, stanje društva, atmosfere gradova u kojima je prije živio i u ovom, u kojem sada živi. Svoj je zadatak ograničio (barem je tako kanio) na samo dvije godine, od 2013. do 2015., no opisao je više-manje epohu. Dario Grgić prikazat će pjesničku knjigu "Znak u sjeni" Dražena Katunarića, književnika i također istaknutog književnog urednika. Biserka Goleš Glasnović piše o izboru iz poezije Krune Quiena, koji je priredio i pogovorom popratio Zvonimir Mrkonjić.

HRT – HR 3 — Subota, 14.04.2018 16:03

Proza u prijevodu: Palmen, Obioma, Kehlman

Damir Radić za emisiju piše o romanu "Ti kažeš" suvremene nizozemske autorice Connie Palmen koji je prevela Romana Perečinec. Roman je to o umjetničkoj i ljubavnoj vezi između slavne pjesnikinje Sylvije Plath i njezinog partnera, također pjesnika, Teda Hughesa, ispričan iz Hughesove perspektive. Chigozie Obioma autor je romana "Ribari", koji je prevela Mirna Čubranić. Taj roman, koji govori o obitelji nigerijskih ribara, a čija je poetika bliska magijskom realizmu, prikat će Vesna Solar. Milka Car piše o noveli "Trebao si otići" Daniela Kehlmanna, u prijevodu Latice Bilopavlović Vuković. Novela je to tjeskobne atmosfere o jednom kratkom obiteljskom putovanju.

HRT – HR 3 — Subota, 07.04.2018 16:03

Iz domaće produkcije

Roman privlačnog naslova „Pitanje anatomije“ Marine Vujčić zaokupljen je prividnim mirom samoće, samotnim navikama i samozavaravanjima, ali i iscjeliteljskim svojstvima kreativnosti. O romanu piše Vesna Solar. Božidar Alajbegović prikazuje roman „Igrač“ Marine Šur Puhlovski. Radi se o psihološkom i socijalnom romanu, višeglasnom tekstu kojemu je glavna tema ovisnost o kocki. Branko Maleš piše o pjesničkoj zbirci „Zimsko računanje vremena“ Franje Nagulova.

HRT – HR 3 — Subota, 31.03.2018 16:03

Roman Laurenta Bineta

Tema emisije je roman "Sedma funkcija jezika" Laurenta Bineta, koji je prevela Ivana Šojat. To je drugi Binetov roman koji možemo odrediti kao učenu vježbu iz satire. Binet polazi od smrti Rolanda Barthesa nesretnim slučajem 1980. godine i začinje fabulu o ubojstvu vodećeg francuskog književnog kritičara i teoretičara. U središtu romana je istraga ubojstva koja razotkriva urotu golemih razmjera usmjerenu protiv pariške literarne scene u doba zenita francuske teorije. Roman pripovijeda paralelnu povijest francuske inteligencije na početku osamdesetih, što uključuje likove kao što su Michel Foucault, Jacques Derrida, Julia Kristeva, Louis Althusser i Gilles Deleuze, ali također i Umberta Eca i Johna Searlea. Binetov roman pretvara neke od vodećih mislilaca današnjice u komične likove, no istodobno svojevrstan je hommage njihovu radu. O toj dvostrukosti sam je Binet u jednom intervjuu rekao: "Smatram da to nije proturječno. Oni su ljudska bića i mogu im se rugati kao takvima, no istodobno me može zanimati njihova misao. Njihovi radovi mogu me impresionirati, naljutiti ili se mogu s njima ne slagati, ali misao i pisanje uvijek shvaćam ozbiljno. Pomno sam ih čitao i moj je roman postao način da stupim u dijalog s njihovim djelima."

HRT – HR 3 — Subota, 24.03.2018 16:03

Zima, Mandić, Šerbedžija, Jarak

Dario Grgić za Bibliovizor piše o knjigama istaknutih protagonista naše kulturne scene koji su se u posljednje vrijeme javili s autobiografskim zapisima. "Predsmrtni dnevnik" naslov je četvrte knjige autobiografske proze Igora Mandića; ovoga puta autor progovara o starosti, samoubojstvu, smrti, kao i knjigama zaokupljenima tim temama. U svojem "Dnevniku jednog mitomana" Zdravko Zima nastavlja tamo gdje je stao s "Dnevnikom jednog skribomana". Radi se o kronici 2016. godine zabilježenoj iz perspektive neizlječivog kulturnjaka. I Rade Šerbedžija javio se nedavno s drugom knjigom autobiografske proze, nakon knjige "Do posljednjeg daha". Ovoga puta, u prozi "Poslije kiše", najviše govori o holivudskim ulogama i povratku u Hrvatsku. Božidar Alajbegović piše o romanu "Emigranti" Rade Jarka. Roman govori o prošlosti koja se iznova doima aktualnom: tema njegovog romana su hirovite sudbine emigranata iz bivše Jugoslavije u Njemačkoj osamdestih godina.

HRT – HR 3 — Subota, 17.03.2018 16:03

Knjiga Lj. Filipović i zbornik "Heideggerov kraj"

O esejističkoj knjizi "Klub krivaca" Ljiljane Filipović za emisiju piše Đurđa Otržan. Knjiga koja govori o čovjeku kao biću odgovornosti donosi poglavlja s naslovima "Željeti vlastitu slobodu", "Obračun sa žudnjom", "Izdaja pisanja" i "Pobjeda nereda". Ljiljana Filipović autorica je romana te teorijskih i esejističkih knjiga, zaokupljena ponajprije odnosom psihoanalize i filozofije. Marijan Krivak prikazat će zbornik "Heideggerov kraj" koji su uredili Rusmir Šadić i Boško Pešić. Zbornik donosi tekstove Marija Kopića, Deana Komela, Janka Lozara, Dragana Prolea. Žarka Paića i Boška Pešića.

HRT – HR 3 — Subota, 10.03.2018 16:03

Nova proza i poezija

"Me´med, crvena bandana i pahuljica" naslov je prozne knjige Semezdina Mehmedinovića, pjesnika, prozaika i esejista koji je značajnu afirmaciju stekao već poetsko-proznom knjigom "Sarajevo blues" napisanom u doba opsade Sarajeva. Od godine 1996. Mehmedinović živi u Sjedinjenim Državama. Njegova nova knjiga svjedočanstvo je o srčanom udaru, obitelji, bolesti, slabosti i snazi pojedinca. O toj knjzi, koja je možda najintimnije Mehmedinovićevo djelo, za emisiju piše Igor Gajin. Božidar Alajbegović prikazat će roman "Pravila igre" Đurđe Knežević, koji govori o aktivističkom angažmanu, mogućnosti i granicama kolektivnog djelovanja unutar aktivističke udruge, ali i o manipulativnim osobama i borbi za moć. Đurđa Knežević piše prozu i eseje, a osobito je zapažen bio njezin roman "Disanje nemani". Branko Maleš piše o pjesničkoj knjizi "Biciklisti" liječnika i pisca Borisa Vrge.

HRT – HR 3 — Subota, 03.03.2018 16:03

Proza Franza Kafke i Jochena Keltera

Željko Senković za Bibliovizor piše o knjizi "Pripovijetke i prozni fragmenti" Franza Kafke, koju je priredio, preveo i popratio esejističkim tekstom Boris Perić. Novi prijevod Kafkine proze donosi izbor iz ranijih i zrelih radova, tekstove koji su objavljeni za Kafkina života, kao i one koji su tiskani tek posmrtno. Milka Car prikazuje roman Jochena Keltera "Hall ili izum tuđine", u prijevodu Davora Beganovića. Roman prati dvije priče o opsesivnoj posvećenosti umjetnosti, o piscu koji nastoji dovršiti svoj rukopis o venecijanskoj glazbenici iz 17. stoljeća.

HRT – HR 3 — Subota, 24.02.2018 16:03

Nova domaća proza i poezija

"Osamdeset pet tisuća" naslov je drugog romana književnog prevoditelja i pisca Andyja Jelčića. Priča je to o neuspješnom studentu na privremenom radu u Iraku koji će se ondje okušati kao vozač kamiona. Jelčićev roman za emisiju će prikazati Dario Grgić. Darija Žilić piše o dvije pjesničke knjige, o zbirci pjesama "Nedolično i vrijedno spomena" prozaistice i pjesnikinje Stanislave Nikolić Aras i o pjesničkom prvijencu Irene Skopljak Barić pod naslovom "Neprivezani".

HRT – HR 3 — Subota, 17.02.2018 16:03

Romani Yasmine Reze i Leile Slimani

U emisiji se bavimo romanima "Babilon" Yasmine Reze i "Uspavanka" Leile Slimani. Motiv ubojstva u središtu je obaju romana; zajedničko im je i to što su dobitnici značajnih francuskih nagrada za 2016. godinu – Yasmina Reza osvojila je Prix Renaudot, a Leila Slimani Goncourtovu nagradu. Yasmina Reza autorica je zapaženih dramskih tekstova i romana, a "Babilon" je prvo njezino djelo koje koketira sa žanrom psihološkog krimića. Leila Slimani je francusko-marokanska novinarka i književnica mlađe generacije. Njezin prvi roman "U ljudožderovu vrtu", koji pripovijeda o ovisnosti o seksu, potaknuo je zanimanje kritike i publike. "Uspavanka", njezin drugi roman, priča je o naizgled savršenoj dadilji, jednoj suvremenoj obitelji i okrutnom ubojstvu.

HRT – HR 3 — Subota, 10.02.2018 16:03

Romani Natalije Grgorinić, Ognjena Rađena i Zorana Roška

U emisiji govorimo o romanima "Blagoslovljena" autorskog dvojca Natalije Grgorinić i Ognjena Rađena i "Minus sapiens" Zorana Roška. Oba su romana nekonvencionalna djela, sklona eksperimentu, narativnim istraživanjima, problematiziranju kategorija stvarnosti, književne stvarnosti i književnih konvencija. O romanu "Blagoslovljena" piše Božidar Alajbegović. "Minus sapiens" prikazat će Igor Gajin.

HRT – HR 3 — Subota, 03.02.2018 16:03

KNJIGE ZYGMUNTA BAUMANA I SANJE KOVAČEVIĆ

“Modernost i holokaust” naslov je knjige Zygmunta Baumana, poljskog sociologa koji je domovinu napustio 1971, i nakon kraćeg djelovanja u Izraelu karijeru nastavio u Velikoj Britaniji. U toj knjizi, koja je jedno od najvažnijih Baumanovih djela, autor na tragu Hanne Arendt i Theodora Adorna argumentira da je Holokaust proistekao iz same biti modernog doba, koje isključuje drugoga. Knjigu “Modernost i holokaust” preveo je Srđan Dvornik, a za emisiju je prikazuje Tatjana Gromača Vadanjel. U knjizi “Kvalitetne tv serije: milenijsko doba ekrana” Sanja Kovačević opisuje kako u posljednjih četvrt stoljeća, od pojave “Twin peaksa” i osobito “Sopranosa” televizija osvaja umjetničke slobode koje smo prije smatrali svojstvenima samo filmu. Knjigu Sanje Kovačević prikazat će Igor Gajin.

HRT – HR 3 — Subota, 27.01.2018 16:03

Emisija 27.01.2018.

Novi roman Marinka Koščeca "U potrazi za početkom kruga" bavi se raspadom dugogodišnje ljubavne i bračne veze, pokušajem preživljavanja u krizno doba i pokušajem neobičnog poslovnog zaokreta, te lošim odnosom oca s kćeri adolescenticom. O tom virtuozno napisanom romanu, koji vezuje dvije autorove opsesivne teme, intimne kalvarije i tegobe društva u tranziciji, piše Dario Grgić. Knjiga Luke Bekavca, "Galerija likovnih umjetnosti u Osijeku" ciklus je priča iz kulturne povijesti grada Osijeka, koji autor određuje i podnaslovom "studije i ruševine". Romane Luke Bekavca kritika je do sad opisivala kao tekstove koji se poigravaju obrascima znanstvene fantastike, horora i trilera. O novoj proznoj knjizi Luke Bekavca piše Ante Jerić koji predlaže drukčije čitanje, knjigu interpretira kao teorijsku fikciju.

HRT – HR 3 — Subota, 20.01.2018 16:03

Emisija 20.01.2018.

Kako nastaju priče - tema je kojom se bavi Dubravka Ugrešić u novom romanu naslovljenom "Lisica". Što je danas književnost, u kakvom su odnosu samoća stvaraoca i malograđanski brak književnosti i poduzetništva, - istražuje Ugrešić u ovom tekstu u kojem se i više nego u ranijim autoričinim djelima prožimaju esej i roman, promišljanje i pripovijedanje. U emisiji ćemo poslušati kritiku Vesne Solar. Branko Maleš piše o pjesničkom prvijencu Hrvoja Marka Peruzovića, autora koji je do sad bio poznat kao likovni umjetnik, a koji je svoju prvu pjesničku zbirku naslovio: "Nekoga moramo voljeti - kako na webu tako i na zemlji". Maleš piše i o zbirci pjesama "Regata papirnatih brodova" Marka Tomaša.

HRT – HR 3 — Subota, 13.01.2018 16:03

Emisija 13.01.2018.

Milka Car za Bibliovizor piše o romanu "Imperij" švicarskog književnika Christiana Krachta. Kracht je autor putopisnih knjiga i romana koji su prevedeni na dvadesetak jezika. Radnja "Imperija" zbiva se početkom 20. stoljeća, a glavni lik je bjegunac od suvremene civilizacije i zatrovane njemačke zbilje tog razdoblja. Putuje prema Novoj Pomeraniji, njemačkom protektoratu u Tihom oceanu, s idejom o kupnji plantaže kokosa. Roman je objavljen u prijevodu Nataše Medved. Roman "Poljski boksač" Eduarda Halfona, pisca rođenog u Guatemali koji piše na španjolskom, a školovao se u Sjedinjenim Državama, gdje je i predavao književnost na sveučilištu, prevela je Ana Stanić, a za emisiju ga prikazuje Igor Gajin. Pripovjedač romana je profesor književnosti, no radnja nas vodi s kraja na kraj svijeta, od Auschwitza do Guatemale, od Sjedinjenih Država do Golog otoka.

HRT – HR 3 — Subota, 30.12.2017 16:03

Emisija 30.12.2017.

U emisiji govorimo o romanu "Ulica Katalin" mađarske književnice Magde Szabó, koji je objavljen u prijevodu Kristine Katalinić i izdanju kuće Disput. Magda Szabó autorica je romana, drama, eseja i poezije; djela su joj prevedena na više od 30 jezika. "Ulica Katalin" roman je o trima mađarskim obiteljima koje su živjele u istoj ulici u Budimpešti 30-ih godina 20. stoljeća. Jedna od triju obitelji, ona židovska, doživjet će tragičnu sudbinu u doba 2. svjetskog rata; vrtlog povijesti tako će prekinuti miran i idiličan suživot likova ovog romana. Roman "Ulica Katalin" napisan je modernističkim narativnim tehnikama. Stalno osciliranje između prošlosti i sadašnjosti, kao i prisutnost mrtvih među živima, nimalo neće narušiti čitkost i duboku usredotočenost romana. Autorica je posvećena najbitnijim osjećajima, htijenjima i sudbini likova, i zato čitatelj i fantastičarske postupke doživljava kao realne, a stalne izmjene pripovjedača i vremenskih planova nimalo ne opterećuju ovo uzbudljivo štivo. O romanu "Ulica Katalin" za emisiju piše Dario Grgić.

HRT – HR 3 — Subota, 23.12.2017 16:03

Emisija 23.12.2017.

Američka književnica Lucia Berlin za života je objavila 77 priča, u časopisima i knjigama, a veći interes potaknuo je tek posmrtno objavljen izbor njezinih radova, naslovljen "Priručnik za spremačice", koji je nedavno objavljen u u prijevodu Vjere Balen-Heidl i izdanju kuće Ocenmore. Rođena je 1936. u obitelji koja se često selila, umrla je 2004. godine. U svom nemirnom životu punom preokreta naizmjence je pripadala različitim klasama. Njezine priče vode nas u sirotišta, domove za starije, u stanove nefunkcionalnih obitelji, bolnice. Donose panoramu jednoga života, od luckastih i živopisnih dogodovština, zabavnih i neobičnih zgoda iz okoline protagonistice, do dubokih osobnih drama, vezanih uz ovisnosti, bolesti, smrti. Za američke kritičare ona je "jedna od najbolje čuvanih tajni američke književnosti", "majstorica neušminkanog, telegrafskog stila i nekonvencionalnog humora".

HRT – HR 3 — Subota, 16.12.2017 16:03

Emisija 16.12.2017.

Emisiju posvećujemo knjizi Branislava Oblučara "Na tragu kornjače. Pjesma u prozi i tvarna imaginacija u poetici Danijela Dragojevića". O toj studiji, koja spaja književnoteorijski pristup i interpretaciju pjesničkog opusa Danijela Dragojevića, govore pjesnik, književni prevoditelj i kritičar Tonko Maroević i sam autor knjige, teoretičar i pjesnik Branislav Oblučar.

HRT – HR 3 — Subota, 09.12.2017 16:03

Mersault, protuistraga

Današnju emisiju posvećujemo romanu "Mersault, protuistraga" alžirskog pisca i novinara Kamela Daouda, koji je nedavno objavljen u prijevodu Mije Pervan. Roman prvijenac Kamela Daouda polazi od slavnog predloška, „Stranca” Alberta Camusa, iz 1942. godine. Mersault, protagonist Camuseva „Stranca” ubio je Arapina, bio je to „bezrazložan čin”, a Camus nije imenovao žrtvu. Upravo je bezimenost ubijenog Arapina ishodište romana Kamela Daouda. Daoud je žrtvi dao ime Musa i događaje je ispripovijedao iz perspektive Haruna, Musina brata.

HRT – HR 3 — Subota, 25.11.2017 16:03

Emisija 25.11.2017.

Godine 2012. nasljednici Francisa Scotta Fitzgeralda pronašli su među obiteljskim papirima sedam priča koje su se dotad smatrale izgubljenima. Istraživači, kao i piščev agent Harold Ober, znali su da te priče postoje, jer ih je autor spominjao u pismima. U ljeto 2015. pozvali su Ann Margaret Daniel, istraživačicu i književnu povjesničarku koja je mnogo pisala o Fitzgeraldu i modernizmu, te joj ponudili da uredi zbirku koja bi se sastojala od tih priča koje su se donedavno smatrale izgubljenima, kao i 11 priča koje su bile sačuvane u knjižnicama na sveučilištima Princetonu i Sjevernoj Karolini, a prije nisu objavljene u knjizi jer ih nije bilo dovoljno za knjižno izdanje. Priređivačica izdanja Ann Margaret Daniel ističe: "Bilo je doba velike depresije, i čitatelji su željeli ljupke priče o lijepim stvarima. On je, naprotiv, htio pisati realistički. Hemnigway i Faulkner mogli su si dopustiti opore, ružne prizore, jer oni nisu nosili breme stereotipnih očekivanja kao što je to bio slučaj s Fitzgeraldom. Njegova je proza odlična, ali puna beznađa, te govori o pohlepi, preljubu, smrti i očajanju. Fitzgerald je vješt u omatanju gorke pilule slatkim sjajem. Nadam se da će ova zbirka, čak i njezine najbeznadnije priče, pružiti čitateljima mogućnost da razumiju i cijene njegov humor." U emisiji ćemo poslušati tekstove američkih i francuskih kritičara o Fitzgeraldovoj zbirci priča "Umro bih za tebe".

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Svendsen, Domaš

Subota, 28.04.2018. 16:03 - 16:33

Lars Svendsen je suvremeni norveški filozof, koji u svojim radovima spaja psihološke i filozofske uvide s iskustvima popularne kulture i smatra da filozofija treba odgovarati i na konkretna pitanja koja ...

Aščić, Gašpar, Jurčević, Crnogorac
Subota, 05.05.2018. 16:03 - 16:34

Sve najave