Arhiva slušaonice - Bibliovizor

HRT – HR 3 — Subota, 20.01.2018 16:03

Emisija 20.01.2018.

Kako nastaju priče - tema je kojom se bavi Dubravka Ugrešić u novom romanu naslovljenom "Lisica". Što je danas književnost, u kakvom su odnosu samoća stvaraoca i malograđanski brak književnosti i poduzetništva, - istražuje Ugrešić u ovom tekstu u kojem se i više nego u ranijim autoričinim djelima prožimaju esej i roman, promišljanje i pripovijedanje. U emisiji ćemo poslušati kritiku Vesne Solar. Branko Maleš piše o pjesničkom prvijencu Hrvoja Marka Peruzovića, autora koji je do sad bio poznat kao likovni umjetnik, a koji je svoju prvu pjesničku zbirku naslovio: "Nekoga moramo voljeti - kako na webu tako i na zemlji". Maleš piše i o zbirci pjesama "Regata papirnatih brodova" Marka Tomaša.

HRT – HR 3 — Subota, 13.01.2018 16:03

Emisija 13.01.2018.

Milka Car za Bibliovizor piše o romanu "Imperij" švicarskog književnika Christiana Krachta. Kracht je autor putopisnih knjiga i romana koji su prevedeni na dvadesetak jezika. Radnja "Imperija" zbiva se početkom 20. stoljeća, a glavni lik je bjegunac od suvremene civilizacije i zatrovane njemačke zbilje tog razdoblja. Putuje prema Novoj Pomeraniji, njemačkom protektoratu u Tihom oceanu, s idejom o kupnji plantaže kokosa. Roman je objavljen u prijevodu Nataše Medved. Roman "Poljski boksač" Eduarda Halfona, pisca rođenog u Guatemali koji piše na španjolskom, a školovao se u Sjedinjenim Državama, gdje je i predavao književnost na sveučilištu, prevela je Ana Stanić, a za emisiju ga prikazuje Igor Gajin. Pripovjedač romana je profesor književnosti, no radnja nas vodi s kraja na kraj svijeta, od Auschwitza do Guatemale, od Sjedinjenih Država do Golog otoka.

HRT – HR 3 — Subota, 30.12.2017 16:03

Emisija 30.12.2017.

U emisiji govorimo o romanu "Ulica Katalin" mađarske književnice Magde Szabó, koji je objavljen u prijevodu Kristine Katalinić i izdanju kuće Disput. Magda Szabó autorica je romana, drama, eseja i poezije; djela su joj prevedena na više od 30 jezika. "Ulica Katalin" roman je o trima mađarskim obiteljima koje su živjele u istoj ulici u Budimpešti 30-ih godina 20. stoljeća. Jedna od triju obitelji, ona židovska, doživjet će tragičnu sudbinu u doba 2. svjetskog rata; vrtlog povijesti tako će prekinuti miran i idiličan suživot likova ovog romana. Roman "Ulica Katalin" napisan je modernističkim narativnim tehnikama. Stalno osciliranje između prošlosti i sadašnjosti, kao i prisutnost mrtvih među živima, nimalo neće narušiti čitkost i duboku usredotočenost romana. Autorica je posvećena najbitnijim osjećajima, htijenjima i sudbini likova, i zato čitatelj i fantastičarske postupke doživljava kao realne, a stalne izmjene pripovjedača i vremenskih planova nimalo ne opterećuju ovo uzbudljivo štivo. O romanu "Ulica Katalin" za emisiju piše Dario Grgić.

HRT – HR 3 — Subota, 23.12.2017 16:03

Emisija 23.12.2017.

Američka književnica Lucia Berlin za života je objavila 77 priča, u časopisima i knjigama, a veći interes potaknuo je tek posmrtno objavljen izbor njezinih radova, naslovljen "Priručnik za spremačice", koji je nedavno objavljen u u prijevodu Vjere Balen-Heidl i izdanju kuće Ocenmore. Rođena je 1936. u obitelji koja se često selila, umrla je 2004. godine. U svom nemirnom životu punom preokreta naizmjence je pripadala različitim klasama. Njezine priče vode nas u sirotišta, domove za starije, u stanove nefunkcionalnih obitelji, bolnice. Donose panoramu jednoga života, od luckastih i živopisnih dogodovština, zabavnih i neobičnih zgoda iz okoline protagonistice, do dubokih osobnih drama, vezanih uz ovisnosti, bolesti, smrti. Za američke kritičare ona je "jedna od najbolje čuvanih tajni američke književnosti", "majstorica neušminkanog, telegrafskog stila i nekonvencionalnog humora".

HRT – HR 3 — Subota, 16.12.2017 16:03

Emisija 16.12.2017.

Emisiju posvećujemo knjizi Branislava Oblučara "Na tragu kornjače. Pjesma u prozi i tvarna imaginacija u poetici Danijela Dragojevića". O toj studiji, koja spaja književnoteorijski pristup i interpretaciju pjesničkog opusa Danijela Dragojevića, govore pjesnik, književni prevoditelj i kritičar Tonko Maroević i sam autor knjige, teoretičar i pjesnik Branislav Oblučar.

HRT – HR 3 — Subota, 09.12.2017 16:03

Mersault, protuistraga

Današnju emisiju posvećujemo romanu "Mersault, protuistraga" alžirskog pisca i novinara Kamela Daouda, koji je nedavno objavljen u prijevodu Mije Pervan. Roman prvijenac Kamela Daouda polazi od slavnog predloška, „Stranca” Alberta Camusa, iz 1942. godine. Mersault, protagonist Camuseva „Stranca” ubio je Arapina, bio je to „bezrazložan čin”, a Camus nije imenovao žrtvu. Upravo je bezimenost ubijenog Arapina ishodište romana Kamela Daouda. Daoud je žrtvi dao ime Musa i događaje je ispripovijedao iz perspektive Haruna, Musina brata.

HRT – HR 3 — Subota, 25.11.2017 16:03

Emisija 25.11.2017.

Godine 2012. nasljednici Francisa Scotta Fitzgeralda pronašli su među obiteljskim papirima sedam priča koje su se dotad smatrale izgubljenima. Istraživači, kao i piščev agent Harold Ober, znali su da te priče postoje, jer ih je autor spominjao u pismima. U ljeto 2015. pozvali su Ann Margaret Daniel, istraživačicu i književnu povjesničarku koja je mnogo pisala o Fitzgeraldu i modernizmu, te joj ponudili da uredi zbirku koja bi se sastojala od tih priča koje su se donedavno smatrale izgubljenima, kao i 11 priča koje su bile sačuvane u knjižnicama na sveučilištima Princetonu i Sjevernoj Karolini, a prije nisu objavljene u knjizi jer ih nije bilo dovoljno za knjižno izdanje. Priređivačica izdanja Ann Margaret Daniel ističe: "Bilo je doba velike depresije, i čitatelji su željeli ljupke priče o lijepim stvarima. On je, naprotiv, htio pisati realistički. Hemnigway i Faulkner mogli su si dopustiti opore, ružne prizore, jer oni nisu nosili breme stereotipnih očekivanja kao što je to bio slučaj s Fitzgeraldom. Njegova je proza odlična, ali puna beznađa, te govori o pohlepi, preljubu, smrti i očajanju. Fitzgerald je vješt u omatanju gorke pilule slatkim sjajem. Nadam se da će ova zbirka, čak i njezine najbeznadnije priče, pružiti čitateljima mogućnost da razumiju i cijene njegov humor." U emisiji ćemo poslušati tekstove američkih i francuskih kritičara o Fitzgeraldovoj zbirci priča "Umro bih za tebe".

HRT – HR 3 — Subota, 18.11.2017 16:03

Emisija 18.11.2017.

Dvije knjige francuskog filozofa Jacquesa Rancierea zaokupljene refleksijom o vremenu tema su teksta Nebojše Lujanovića: "Bela Tarr, vrijeme od poslije", Ranciereov esej o poznatom mađarskom redatelju, prevela je Sana Perić, a knjiga "Modern times" objavljena je na engleskom jeziku. Višnja Vukašinović piše o eseju "Metafizika stvarne sreće" Alaina Badioua i zbirci "21 priča o sreći" Davida Albaharija koja je inspirirana upravo Badiouovim esejem. Badiouovu knjigu prevele su Antonia Banović i Dorotea Dora Held. O pjesničkoj knjizi "Kod nas više nema kanibala" mađarskog pjesnika i prozaika Otta Fenyvesija, u izboru samog autora i Delimira Rešickog, a u prijevodu Lee Kovács, piše Branko Maleš.

HRT – HR 3 — Subota, 11.11.2017 16:03

Emisija 11.11.2017.

Bekim Sejranović, autor zbirki priča i romana nedavno se javio i knjigom dnevničkih i putopisnih zapisa naslovljenom "Dnevnik jednog nomada". Prema mišljenju Darija Grgića, najuzbudljiviji dio knjige su Sejranovićeve opaske o knjigama i piscima. "Glava lava (dom u Dubrovniku)" naslov je prvog romana novinara Ivana Salečića. Pripovjedač romana po zanimanju je urednik web-portala. U bijegu od loše profesionalne svakodnevice i intimnih kalvarija želi kupiti stan u staroj gradskoj jezgri u Dubrovniku, vjerujući da bi se tamo mogao spasiti ili skrasiti. No ondje će naći boljke tranzicijskog društva, ali i melankoliju i očajanje prethodnika, onih koji su koračali Dubrovnikom prije više stoljeća, pa čak i samog Ivana Gundulića, i njegove stvaralačke i obiteljske stranputice. O romanu piše Vesna Solar. Igor Gajin prikazuje prvi roman Maje Ručević, "Je suis jednoruki", koji govori o životu umjetnika, o ranama, ožiljcima i zacjeljivanju.

HRT – HR 3 — Subota, 04.11.2017 16:03

Emisija 04.11.2017.

Tekst Branka Maleša bavi se odabranim pjesmama Garyja Snydera pod naslovom "Prašina u vjetru" koje je odabrao i preveo Vojo Šindolić. O autobiografijskoj prozi Brucea Springsteena, naslovljenoj "Born to run", u prijevodu Lade Furlan-Zaborac i Dražena Čulića piše Đurđa Otržan. Božidar Alajbegović prikazuje knjigu eseja o popularnoj kulturi Đorđa Matića naslovljenu "Tajne veze" (s podnaslovom: "Slušanja, osluškivanja").

HRT – HR 3 — Subota, 28.10.2017 16:03

Emisija 28.10.2017.

Prema mišljenju Borisa Postnikova, u romanu "Mađarska rečenica" crnogorski pisac Andrej Nikolaidis efektno je uskladio esejističko-polemičke digresije s logikom priče, i riječ je o jednom od najboljih romana ovog plodnog autora. Nakon niza teorijskih knjiga Željka Matijašević objavila je prvo neznanstveno, esejističko djelo, "Crna limfa, zeleno srce", podnaslovom određeno kao "alternativni leksikon duše". Piše Dario Grgić. Božidar Alajbegović prikazuje roman "Uoči slavlja" Saše Stanišića, koji je s njemačkog prevela Anda Bukvić Pažin. Dok se u prvom romanu bavio predratnim Višegradom, to jest zavičajem svojeg bosansko-hercegovačkog djetinjstva, ovoga puta Stanišić je roman situirao u njemačku provinciju, rezultat je ponovno uspjelo djelo razigranog stila.

HRT – HR 3 — Subota, 21.10.2017 16:03

Emisija 21.10.2017.

Emisija govori o esejističkim knjigama velikih romanopisaca Lava Nikolajeviča Tolstoja i Sándora Máraija. Tolstojeva knjiga "Što nam je dakle činiti" izvorno je objavljena 1889. godine. Govori o nejednakosti među ljudima, no istodobno je kritika devetnaestostoljetne znanosti i umjetnosti, njihova udaljavanja od najvažnijih pitanja egzistencije. Tolstojevo djelo objavljeno je u prijevodu Luke Malnara, a prikazat će ga Tatjana Gromača Vadanjel. Željko Senković piše o "Knjizi o travama" Sándora Máraija, izvorno iz 1943. godine. Knjigu su preveli polaznici Prevodilačke radionice Katedre za hungarologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, koju vodi Franciska Ćurković Major. Sándor Márai pisac je osebujne biografije te autor značajnih romana, od kojih je najpoznatije djelo "Kad svijeće dogore". Od tridesetih godina dvadesetog stoljeća oštar je kritičar radikalnih političkih pozicija. Između 1945. i 1948. doživljuje u Mađarskoj političke napade, njegova su djela i spaljivana. Emigrirao je 1948. prvo u Italiju, zatim u Sjedinjene Države. Zarađivao je za život uglavnom pišući za Radio Slobodna Europa. Djela su mu prevedena na mnoge jezike, no većinom tek nakon njegove smrti. "Knjiga o travama" je fragmentarna proza, esejističko-filozofske naravi. Afirmira samospoznaju i filozofsko promišljanje života.

HRT – HR 3 — Subota, 23.09.2017 16:03

Emisija 23.09.2017.

Marica Bodrožić književnica je rođena u Dalmaciji. Školovala se u Njemačkoj, piše na njemačkom jeziku i danas živi u Berlinu. Autorica je proznih i pjesničkih radova, a "Stol od trešnjevine", tekst koji kritika opisuje kao poetski roman, njezino je do sad najzapaženije djelo. Roman "Stol od trešnjevine" objavljen je u prijevodu Ande Bukvić Pažin, a za emisiju o njemu piše Vesna Solar. "Skriveno u oku" naslov je zbirke eseja ili proznih zapisa o gradovima teoretičarke i književne kritičarke Helene Sablić Tomić koju za emisiju prikazuje Božidar Alajbegović. Darija Žilić piše o pjesničkoj zbirci "Sjene sjemenki" Neve Lukić.

HRT – HR 3 — Subota, 16.09.2017 16:03

Emisija 16.09.2017.

"Slikar i rat" flamanskog autora Stefana Hertmansa i "San bogova" belgijskog pisca Erwina Mortiera romani su zaokupljeni likovima koji su proživjeli Prvi svjetski rat. Oba su djela objavljena u povodu obilježavanja stote godišnjice početka rata. Knjige je prevela Romana Perečinec, a prikazuje ih Milka Car. "Zar je to čovjek" najpoznatiji je roman Prima Levija, koji u tom djelu svjedoči o osobnom iskustvu Holokausta. Nedavno je objavljen prijevod tog romana, te prijevod knjige autorovih antropoloških eseja "Utopljenici i spašeni", obje knjige u prijevodu Tvrtka Klarića. O djelima Prima Levija piše Tatjana Gromača Vadanjel.

HRT – HR 3 — Subota, 09.09.2017 16:03

Emisija 09.09.2017.

Književni kritičar Igor Gajin piše o zbirkama priča mlađih autora Ive Hlavač i Valenta Pavlića. Iva Hlavač autorica je knjige "Svi smo dobro", u kojoj progovara, Gajinovim riječima, o mentalitetu "nasukanih u panonskom bazenu". Priče iz zbirke "Evanesco" Valenta Pavlića govore o pojedincima koji se povlače iz svijeta. Gajin ističe stilističku izbrušenost priča te debitantske knjige. Darija Žilić prikazuje knjigu poetskih eseja Lane Derkač naslovoljenu "Strateg". Zvonimir Mrkonjić piše o pjesničkoj knjizi "Kozmolom" Gorana Gatalice.

HRT – HR 3 — Subota, 02.09.2017 16:03

Emisija 02.09.2017.

U emisiji ćemo poslušati recenziju hrvatskog izdanja knjige "Drugi spol" francuske egzistencijalističke filozofkinje i književnice Simone de Beauvoir. "Drugi spol" izvorno je objavljen 1949. godine. Knjigu je prevela Mirna Šimat. O tom opsežnom djelu i ishodišnoj knjizi današnjih rodnih studija za Bibliovizor piše Đurđa Knežević. Dinko Kreho prikazuje knjigu "Metafizika stvarne sreće" Alaina Badioua, u prijevodu Antonije Banović i Doroteje Dore Held. Alain Badiou uz filozofske studije povremeno objavljuje i polemičke tekstove ali i kraće, tematski usredotočene knjige pristupačne i publici bez filozofske naobrazbe, a upravo takve je naravi knjiga "Metafizika stvarne sreće".

HRT – HR 3 — Subota, 19.08.2017 16:03

Emisija 19.08.2017.

Francuski povjesničar filozofije Pierre Hadot autor je knjige "Unutarnja tvrđava - uvod u misli Marka Aurelija", koju je prevela Bosiljka Brlečić i o kojoj za emisiju piše Tatjana Gromača Vadanjel. Višnja Vukašinović prikazuje knjigu "Godard: biografija" francuskog povjesničara filma, filmskog urednika i kritičara Antoinea de Baecquea, u prijevodu Marka Gregorića, Srećka Ivaniševića i Julijane Štrok.

Bibliovizor
Bibliovizor

HRT – HR 3 — Kultura, umjetnost, književnost, znanost

Emisija donosi kritike, recenzije i prikaze novih knjiga iz područja književnosti i teorije .

Najave

Bibliovizor

Subota, 27.01.2018. 16:03 - 16:35

Novi roman Marinka Koščeca "U potrazi za početkom kruga" bavi se raspadom dugogodišnje ljubavne i bračne veze, pokušajem preživljavanja u krizno doba i pokušajem neobičnog poslovnog zaokreta, te lošim odnosom ...

Sve najave
Poslušajte

Emisija 20.01.2018.
Subota, 20.01.2018 16:03

Emisija 13.01.2018.
Subota, 13.01.2018 16:03

Emisija 30.12.2017.
Subota, 30.12.2017 16:03

Emisija 23.12.2017.
Subota, 23.12.2017 16:03