Arhiva slušaonice - Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Subota, 13.10.2018 09:05

Emisija 13.10.2018.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u "Inventuri" Hrvatskoga radija pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Slaganje kamenčića u špijunsko-političkom mozaiku - glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić istražuje gdje se zagubio spis o curenju informacija iz 2011.; među svjedocima i tadašnji zamjenik glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić, kojeg mediji dovode u vezu s odavanjem informacija u slučaju prostitucije. I šesti put bez uspjeha u rušenju ministara ili cijele Vlade - oporbeni prijedlog opoziva ministra zdravstva Milana Kujundžića nije dobio potporu u Saboru; premijer Andrej Plenković odbacio tvrdnje oporbe da je riječ o najgorem ministru, rasprava skrenula u životinjsko carstvo, a Mostova Ivana Ninčević-Lesandrić iznijela potresno svjedočanstvo. Cure podatci na sve strane pa i o potpisima za referendume o izbornom zakonu i Istanbulskoj konvenciji. Građanske inicijative optužuju Vladu za sabotažu referenduma i tvrde da nisu manipulirali s potpisima. Banski dvori na sve odmahuju rukom, oporba sumnjičava, a oni koji priželjkuju referendume žestoko se obrušili na Banske dvore i premijera Plenkovića. Vrijeme odavno nije saveznik Uljaniku i 3. Maju. Radnici s nestrpljenjem i strahom iščekuju plaću za rujan, dok ih s Markova trga podsjećaju da država ne može više uskakati upomoć. Strah od stečaja sve se više širi, dok je bogati Ukrajinac bacio oko na oba brodogradilišta, a strateški partner Danko Končar ne diže ruke od Uljanika, ali i ne želi dati novac za njegovo spašavanje. Brodarska saga s enastavlja.

HRT – HR 1 — Subota, 06.10.2018 09:05

Emisija 06.10.2018.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u "Inventuri" Hrvatskoga radija pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Otpetljava se zamršeno klupko špijunsko-političke afere - počelo je s lažnim SMS-ovima, kumovima i curenjem informacija o tajnim istragama, da bi isplivale nove pikanterije o slučaju elitne prostitucije iz 2011., krticama i zataškavanju istrage o dojavama kriminalcima; zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić demantira da je upleten, njegov stranački šef i premijer Andrej Plenković traži da se sve rasvijetliti do kraja. Biti ili ne biti? Za Uljanik i 3. Maj pitanje je sad! Čeka se plaća za rujan, novca nema, a država ne smije uskočiti upomoć. Cure detalji dorađenog plana restrukturiranja prema kojemu se razdvajaju Uljanik i 3. Maj, smanjuje se brodograđevna aktivnost dok bi se najveći dio Uljanika pretvorio u komercijalno - turističko - stambenu zonu. Jača zaštita žena žrtava nasilja ili mrtvo slovo na papiru? - na snagu stupila Konvencija Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatija kao Istanbulska konvencija; neki zakoni već su izmijenjeni, no predstoji ubrzanje procedura i promjene u sudskoj praksi koja 90 posto slučajeva obiteljskog nasilja kvalificira kao prekršajno, a ne kazneno djelo. Cirkus u Saboru, a na ulici napad na zastupnika srpske nacionalne manjine. U ozračju nabrijane društvene atmosfere Milorad Pupovac napadnut u samom središtu Zagreba, dok bi zastupnik HDZ-a Stevo Culej naoružavao po nacionalnoj pripadnosti. Kratak je put i tanka linija od verbalnog do fizičkog napada.

HRT – HR 1 — Subota, 29.09.2018 09:05

Emisija 29.09.2018.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u "Inventuri" Hrvatskoga radija pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Špijunski krimić na hrvatski način - bivši policijski informatičar Franjo Varga uhićen zbog lažnih SMS-ova za nogometnog mogula Zdravka Mamića, a spekulira se da je njegove usluge koristio i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić. On to odbija, premijer Andrej Plenković traži istragu do kraja, a intrigira pitanje jesu li u pozadini zlouporabe institucija unutarstranački obračuni. Porezna reforma Sabor pretvorila u otvorenu scenu za predstave, performanse i ostale slobodne političke izričaje. Vladajući na sva zvona hvale novi krug poreznog rasterećenja, oporba reformu vidi kao Super Hikov poučak koji najbogatijima daje još više, a najsiromašnijima - ništa. Ne stišava se bura koju je uskovitlala mirovinska reforma, na koju sindikati udaraju velikim prosvjedom. I, dok se Vlada kompromisu nada, a resorni ministar rast mirovina od 69 kuna drži velikim skokom, sindikati ogorčeni produljenjem radnog vijeka do 67. godine života. Gdje su reforme, pitanje je sad? Ako se Vladu i premijera pita, reforme su tu i naveliko se provode. No, poslodavci ih baš ne vide i neumorno vape za njima. Dok se kreditni rejting oporavlja i na korak je do investicijskog, o povratku recesije ponovno se sve više raspravlja. Ali, ne uz pitanje je li recesija moguća nego kada će se ona ponovno vratiti.

HRT – HR 1 — Subota, 22.09.2018 09:05

Emisija 22.09.2018.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u "Inventuri" Hrvatskoga radija pod povećalo stavljaju Ivana Šubarić i Ivica Ružičić. Vlada u reformskoj ofenzivi! Treći krug porezne reforme donosi niži PDV na određene prehrambene proizvode, ukida se dio doprinosa te se podiže prag za oporezivanje po najvišoj stopi. Vlada ponosna, oporba i poslodavci razočarani. Mirovinska reforma uzburkala duhove - sindikati prijete prosvjedima i ulicom. Hoće li se raditi duže za niže mirovine. Banski dvori ne odustaju od produljenja radnog staža i strožeg kažnjavanja prijevremenog umirovljenja, dok je nepoznata sudbina dodatka na mirovine od 27%. Ne stišavaju se političke strasti - dok gradonačelnik Ivan Penava tvrdi da najavljeni prosvjed u Vukovaru nije usmjeren protiv Vlade, premijer Andrej Plenković sumnja u mogućnost manipulacije; Sabor odbio zahtjev braniteljskih udruga o tematskoj sjednici o Miloradu Pupovcu, koji je odgovorio kritičarima. Kaos i prijeteći raskol? - u SDP-u se i dalje se ne zna tko pije, a tko plaća; predsjednik Davor Bernardić ipak odustao od čelnog mjesta u Klubu zastupnika, ali ne i od onog u stranci, pobunjenici uspjeli izmijeniti klupski Poslovnik, a stranku nakon 28 godina napustila Milanka Opačić. Brodolom brodogradnje - hoće li preživjeti Uljanik i 3. Maj? Europa odbila plan restrukturiranja, nema novca za plaće i materijal, a ni stečaj više nije tabu

Inventura - tjedan pod povećalom
Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Politika

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Sljedeća emitiranja

Subota, 20.10.2018. 09:05 - 09:55

Subota, 27.10.2018. 09:05 - 09:55

Poslušajte

Emisija 13.10.2018.
Subota, 13.10.2018 09:05

Emisija 06.10.2018.
Subota, 06.10.2018 09:05

Emisija 29.09.2018.
Subota, 29.09.2018 09:05

Emisija 22.09.2018.
Subota, 22.09.2018 09:05