Arhiva slušaonice - Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Subota, 30.06.2018 09:05

Emisija 30.06.2018.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u "Inventuri" Hrvatskog radija pod povećalo stavlja Ivica Ružičić. Mirovinska reforma uskovitlala buru nezadovoljstva. Vlada pod žestokim optužbama da nacionalizira II. mirovinski stup uvjerava da će biti bolje dok sindikati prijete izlaskom na ulice. Ključa u SDP-u. Kritičari traže ostavku šefa Bernardića na što on ne pomišlja. Najjača oporbena stranka hoda po tankom rubu totalnog raskola i raspada. Liječnici primarne zdravstvene zaštite bijelim štrajkom i prosvjedom protiv novog Zakona. Hoće li vladajući u Saboru prekrojiti nova pravila kako bi se buna izbjegla? U iščekivanju izglasavanja nagodbe u Agrokoru nestrpljenje i neizvjesnost rastu. Hoće li vjerovnici podići palac gore za vladin plan spašavanja posrnulog koncerna?

HRT – HR 1 — Subota, 23.06.2018 09:05

Inventura, 23.06.2018.

Najaktualnije teme i događaje koji su obilježili tjedan ove subote u "Inventuri" Hrvatskog radija pod povećalo stavljaju Ivica Ružičić i Ivana Šubarić. Vlak uskoro na cilju - 14 mjeseci nakon što je donesen lex Agrokor i u posrnuli koncern postavljena izvanredna uprava, pregovori s vjerovnicima doveli do nagodbe. Ruske banke novi najveći vlasnici Agrokora, slijede imatelji obveznica, među kojima je američki fond Knighthead, s 25 posto, domaće banke imat će 12 posto, a dobavljači 4,7 posto vlasništva. Zbog sklopljene nagodbe nema kraja sreći u Vladi, koja očekuje i izglasavanje na skupštini vjerovnika, te potvrdu suda. No, očekuju se i tužbe, jedna bi mogla biti ona Adris grupe. Kako do više novca u džepu građana? - Vlada razmatra rasterećenje dohotka, a zasad je jedino sigurno da se PDV od iduće godine smanjuje za jedan posto, što je najavio premijer Andrej Plenković. To će značiti dvije milijarde manje u proračunu, a za građane nikakvu korist jer cijene neće pasti, skeptična je oporba, dok su HDZ-ovi koalicijski partneri skloniji smanjenju poreza i doprinosa na plaće. Provjera broja i vjerodostojnosti - saborski Odbor za Ustav zatražio od Vlade provjeru potpisa prikupljenih za raspisivanje referenduma o izmjenama izbornog sustava. Vladajuće stranke i oporbeni SDP složni u ocjeni da je pitanje o manjinskim zastupnicima neprihvatljivo, a Mostovci s tim nemaju problema. Iz inicijative "Narod odlučuje" pak traže da se rastezanjem procedure ne odugovlači raspisivanje referenduma. Obrat na SDP-ovim izborima u Zagrebu - Gordan Maras u drugom krugu pobijedio kandidata koji je slovio kao favorit predsjednika stranke Davora Bernardića. Novi šef zagrebačkih socijaldemokrata najavio da će klijentelizmu u stranci stati na kraj, a vodstvu stranke poručio da bi se, da je na njihovu mjestu - zamislio.

Inventura - tjedan pod povećalom
Inventura - tjedan pod povećalom

HRT – HR 1 — Politika

Magazin Hrvatskog radija u kojemu urednici i voditelji Ivana Šubarić i Ivica Ružičić svake subote pod povećalo stavljaju najvažnije događaje, vijesti, teme i fenomene koji su obilježili tjedan na izmaku, uz neizostavne analize i predviđanja razvoja najvažnijih tema.

Poslušajte

Emisija 30.06.2018.
Subota, 30.06.2018 09:05

Inventura, 23.06.2018.
Subota, 23.06.2018 09:05