Arhiva slušaonice - Kutija slova

Prvi program — Petak, 24.03.2017 16:30

Kutija slova

Uz nastup Damira Karakaša na sajmu knjiga u Leipzigu, u Kutiji slova nudimo kritički osvrt na njegov roman "Sjećanje šume". Govorimo o tome što znači česta dvotočka u Karakaševu djelu i kakvu varijantu magijskog realizma možemo iščitati iz njegova hvaljena romana? Zašto je opus Vladana Desnice, pedeset godina nakon njegove smrti, još uvijek nedovoljno istražen? Što nam donosi povijesno satirični-roman Marka Gregura "Kak je zgorel presvetli Trombetassicz"?

Prvi program — Petak, 17.03.2017 16:30

Kutija slova

Pjesnikinja, prozaistica i prevoditeljica Dorta Jagić ovogodišnja je dobitnica "Goranovog vijenca", naše najuglednije pjesničke nagrade za ukupan doprinos hrvatskoj poeziji. U razgovoru s urednicom Karolinom Lisak Vidović otkriva zašto voli pisati o ženama, kakve veze ima njezino poimanje kršćanstva i punk, zašto se voli igrati jezikom, zbog čega je metafora kraljevsko sredstvo u poeziji, te komentira današnji status "Goranova proljeća".

Prvi program — Petak, 10.03.2017 16:30

Kutija slova

U današnjoj emisiji doznajte: - Što nam donosi prva beletristička knjiga Željke Matijašević "Crna limfa/zeleno srce"? Kako u tom Alternativnom leksikonu duše piše o Grgi Čvarku, tramvaju, gitari B.B. Kinga, psihopatima, hrabrosti, muškarcima ili kokošima? Na koji je način uspjela svojoj znanstvenoj lektiri udahnuti umjetnički život? - Kako se u novoj knjizi "Van brloga" Marko Dejanovć igra s pripovjedačima? Mogu li POS-ova zgrada ili kovanica od 5 kuna biti glavni likovi priča? - Što hvataju "Pogledi" Ivana Babića, pjesnika likovne percepcije i snažne poezije.

Prvi program — Petak, 03.03.2017 16:30

Kutija slova 03.03.17

Prvi program — Petak, 24.02.2017 16:30

Kutija slova

U emisiji vodimo vas na putovanje na relaciji Berlin-Pariz. Govorimo o istoimenom romanu Irene Lukšić u kojem autorica okuplja Irinu Aleksander, Vladimira Nabokova, Miroslava Krležu, Marinu Cvetajevu, Marlene Dietrich i mnoge druge atraktivne osobnosti europske intelektualne scene 20ih godina prošlog stoljeća, a predstavljamo i zbirku priča Nore Verde "O ljubavi, batinama i revoluciji".

Prvi program — Petak, 17.02.2017 16:30

Kutija slova 17.02.2017.

U današnjoj emisiji predstavljamo novi prijevod kultnog romana Johna Irvinga "Svijet po Garpu". Zašto je Irving veliki američki pisac koji nije volio pisati velike američke romane? Govorimo i o pjesničkoj zbirci Marinka Plazibata "Vatra. Igre na cesti". Doznat ćete kako autor metaforom intervenira u sliku Slavonije i piše svojevrsni katalog melankolije. U kritičkom osvrtu na knjigu "Dobri dani nasilja" dajemo drugi pogled na tu zbirku priča mlade autorice Ružice Aščić.

Prvi program — Petak, 10.02.2017 16:30

Kutija slova 10.02.

U Kutiji slova urednice Karoline Lisak Vidović poslušajte: zašto je priručnik za kreativno pisanje Nebojše Lujanovića "Autopsija teksta" krik za vraćanje digniteta pisanju i želja za definiranjem struke? Zašto postoje akademije dramskog ili likovnog stvaralaštva, a ne postoje za književnost? Kako priručnik pomaže autorima, ali odgaja i čitatelje, što je danas možda čak i važnije? Čime osvaja svijet mlade pjesnikinje Martine Vidaić? Zašto je njezina nova poetska zbirka "Tamni čovjek Birger" knjiga posebnosti koja dokazuje da je poezija prostor jezika i istraživanja?

Prvi program — Petak, 03.02.2017 16:30

Kutija slova

U današnjoj emisiji govorimo o esejistu i aktivistu, humanistu, kozmopolitu i poliglotu, Predragu Matvejeviću, koji je nakon duge i teške bolesti jučer umro u Zagrebu u 85. godini. Prisjećamo se i najistaknutijeg češkog kroatista, književnog povjesničara i prevoditelja Dušana Karpatskog, kojeg su neslužbeno zvali veleposlanikom hrvatske kulture u Češkoj. Doznat ćete u čemu je njihov glavni doprinos i po čemu ćemo ih pamtiti. Predstavljamo i knjigu "Uvod u kulturnu geografiju" autorice Laure Šakaja.

Prvi program — Petak, 27.01.2017 16:30

Kutija slova

Zašto u vremenu kada čak i studenti književnosti čitaju sažetke s Interneta, zanimanje za roman Damira Karakaša "Sjećanje šume" budi nadu? Što autor kaže zašto u književnosti ne treba žuriti? Kako nalazi inspiraciju u slušanju i gradi naslove poput nuklearnog programa? Kako je Branko Maleš postao kumom toga romana i na koji je način Ivica Prtenjača spojio dva pisca Karakaša i Maleša, glazbu i životinjski svijet, Bjork i medvjede, doznajte u Kutiji slova urednice Karoline Lisak Vidović.

Prvi program — Petak, 20.01.2017 16:30

Kutija slova

Današnju emisiju posvećujemo mladim nadama, novim glasovima i manje poznatim autorima domaće književne scene. Predstavljamo mladu autoricu Ružicu Aščić čija prva prozna knjiga "Dobri dani nasilja" niže samo kritičarske pohvale, govorimo o prvoj pjesničkoj zbirci Siniše Kekeza te o romanu "Tihi dani" šibenskog odvjetnika Ivana Klarića.

Prvi program — Petak, 13.01.2017 16:30

Kutija slova

U Kutiji slova prisjetit ćemo se jednog od najvećih, najplodnijih i najizvođenijih hrvatskih dramatičara, Ive Brešana. Emitirat ćemo njegov posljednji razgovor s urednicom Karolinom Lisak Vidović iz 2014. godine u kojem govori kako je dobivao inspiraciju, što je mislio o fantastici u književnosti, o svojem viđenju povijesti koja se nikad ne mijenja? Kako je kritizirao politiku? Zašto se volio zafrkavati i kako je vjerovao da njegova "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" neće nikada biti izvedena, te zašto je za sebe smatrao skeptikom.

Prvi program — Petak, 06.01.2017 16:30

Kutija slova

Što je na književnom planu obilježilo godinu s kojom smo se oprostili? Kako je tešku godinu za književno-izdavački sektor, spasila autorska produktivnost i umjetnička razina novih naslova? Koje knjige izdvajaju hrvatski književni kritičari?

Prvi program — Petak, 30.12.2016 16:30

Kutija slova

Posljednju ovogodišnuu emisiju prepuštamo književnicama čija su djela obilježila godinu na izmaku. Svaka na svoj način, posve različitih poetika i stilskih rukopisa Daša Drndić, Mihaela Gašpar i Ivana Rogar objavile su proze koje jednostavno morate pročitati. U današnjoj emisiji doznat ćete zašto.

Kutija slova
Kutija slova

Prvi program — Kultura, umjetnost, književnost

Specijalizirana emisija o umjetnosti riječi. Sustavno prati aktualnosti domaće književne scene, kao i prijevodnu literaturu zanimljivu hrvatskoj publici. Predstavlja nove knjige i autore, bavi se i klasicima, ali i novim autorskim talentima, putem svih novinarskih žanrova, od vijesti, preko reportaža, do intervjua i osvrta. Sadržava i rubrike književnih kritika: o prozi „Zvuk teksta“ i o poeziji „Glas i glas“.

Sljedeća emitiranja

Petak, 31.03.2017. 16:30 - 16:55

Petak, 07.04.2017. 16:30 - 16:55

Poslušajte

Kutija slova
Petak, 24.03.2017 16:30

Kutija slova
Petak, 17.03.2017 16:30

Kutija slova
Petak, 10.03.2017 16:30

Kutija slova 03.03.17
Petak, 03.03.2017 16:30