Arhiva slušaonice - Kutija slova

Prvi program — Petak, 30.06.2017 16:30

Kutija slova

U današnjoj Kutiji slova kritički iščitavamo prvi roman Davora Mandića "Đavolja simfonija". Doznat ćete kako je Mandić krenuo od premise da je Pula grad koji je zaslužio priču te kako čitatelja uvlači u djelo koje je ujedno i Bildungsroman i roman o odrastanju, obiteljski roman s elementima trilera, ali i strip? Obožavan od publike, s posebnim glumačkim darom, Enes Kišević pravi je misionar poezije. Kako na njegovo bogato djelo gleda književna kritika i akademska zajednica i zašto on nije samo estradni pjesnik? Što nam o njegovu opusu govore njegove dvije poetske knjige: zbirka izabranih pjesama "Jutarnji mrak" i knjiga "Iza naličja"?

Prvi program — Petak, 23.06.2017 16:30

Kutija slova 23 06 17

Godišnju nagradu Vladimira Nazora za najbolje umjetničko ostvarenje u Republici Hrvatskoj za 2016. godinu na području književnosti dobio je akademik Krešimir Nemec za monografiju "Gospodar priče: Poetika Ive Andrića". Kako je profesor Nemec uspio Andrićev opus oljuštiti od nepotrebnog taloga politikanstva? Na koji je način znanstveno secirao njegovo djelo dokazujući kako je baš Andrić gospodar priče i zašto je lirizam dubinska struktura Andrićeva stvaralaštva? Akademik Nemec gost je današnje Kutije slova u kojoj analiziramo i roman Marinka Košečeca "U potrazi za početkom kruga".

Prvi program — Petak, 16.06.2017 16:30

Kutija slova

U Kutiji slova kritički iščitavamo roman Nikole Đuretića "Posljednja predaja" za kojeg je autor osvojio Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća za područje književnosti. Na koji način Đuretić govori o bolnoj političkoj temi, o progonu i ubojstvima Hrvata izvan domovine? Predstavljamo i knjigu kritičkih tekstova suvremene hrvatske pjesničke produkcije, ali i proze, "Skeniranje vjetra", Davora Šalata.

Prvi program — Petak, 09.06.2017 16:30

Kutija slova

U današnjoj emisiji vodimo vas na Vrisak, popularni riječki međunarodni festival književnosti i sajam knjiga, inače najvažniji riječki književni festival. Što je ponudilo njegovo deseto jubilarno izdanje? S Vriskom otići ćemo i na otok Lošinj, koji je prozvan otokom kreativnosti. Analiziramo i prvu beletrističku knjigu Antuna Vujića "Rasuti teret". Zašto su ti memoari napisani anti-memoarski? Kako je Vujić sortirao rasuti teret svojeg, ali i tuđih života? Kako piše o zaboravljenim mjestima politike, povijesti, mitologijama, zapisima, skrivenim autobiografskim i biografskim činjenicama, hrvatskim i azilantskim, prijateljskim i klupskim pričama?

Prvi program — Petak, 02.06.2017 16:30

Kutija slova

Zagreb Book festival i Festival europske kratke priče svojim bogatim i raznovrsnim programima ponudili su čitateljima prave poslastice. Bilo je tu zanimljivih predstavljanja novih knjiga domaćih autora i gostovanja stranih pisaca. Za Kutiju slova danas govore D.B.C. Pierre i Slađana Bukovac.

Prvi program — Petak, 26.05.2017 16:30

Kutija slova

Na koji je način roman "Kao kiša" Irene Matijašević roman o transformaciji i roman o samo-iscjeljenju i koliku ulogu ima psihoanaliza u autoričinu djelu? Zašto je novi roman Đurđe Knežević "Pravila igre" njezino dosad najintimnije i najhrabrije djelo? Zašto autorica smatra da živimo u doba siromašne književnosti i zbog čega misli da se feminizam danas bavi samo posljedicama ne rješavajući uzroke problema?

Prvi program — Petak, 19.05.2017 16:30

Kutija slova

Kako je autorica, prevoditeljica i književna znanstvenica Alida Bremer nominirana za prestižnu nagradu Alfred Döblin, zašto je već sama nominacija svojevrsna nagrada i što ona znači na njemačkom govornom području? Kako u pjesničkoj knjizi "Katolička krivnja" Tomislava Zajeca lirski subjekt promatra radnike na pokretnim skelama, umorne mornare, radno mjesto djevojke iz prigradske tvornice tekstila? Što je to otkrila "U osječkom nutarnjem gradu" Helena Sablić Tomić?

Kutija slova
Kutija slova

Prvi program — Kultura, umjetnost, književnost

Specijalizirana emisija o umjetnosti riječi. Sustavno prati aktualnosti domaće književne scene, kao i prijevodnu literaturu zanimljivu hrvatskoj publici. Predstavlja nove knjige i autore, bavi se i klasicima, ali i novim autorskim talentima, putem svih novinarskih žanrova, od vijesti, preko reportaža, do intervjua i osvrta. Sadržava i rubrike književnih kritika: o prozi „Zvuk teksta“ i o poeziji „Glas i glas“.

Poslušajte

Kutija slova
Petak, 30.06.2017 16:30

Kutija slova 23 06 17
Petak, 23.06.2017 16:30

Kutija slova
Petak, 16.06.2017 16:30

Kutija slova
Petak, 09.06.2017 16:30