Arhiva slušaonice - Kutija slova

Prvi program — Petak, 16.06.2017 16:30

Kutija slova

U Kutiji slova kritički iščitavamo roman Nikole Đuretića "Posljednja predaja" za kojeg je autor osvojio Nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti za najviša znanstvena i umjetnička dostignuća za područje književnosti. Na koji način Đuretić govori o bolnoj političkoj temi, o progonu i ubojstvima Hrvata izvan domovine? Predstavljamo i knjigu kritičkih tekstova suvremene hrvatske pjesničke produkcije, ali i proze, "Skeniranje vjetra", Davora Šalata.

Prvi program — Petak, 09.06.2017 16:30

Kutija slova

U današnjoj emisiji vodimo vas na Vrisak, popularni riječki međunarodni festival književnosti i sajam knjiga, inače najvažniji riječki književni festival. Što je ponudilo njegovo deseto jubilarno izdanje? S Vriskom otići ćemo i na otok Lošinj, koji je prozvan otokom kreativnosti. Analiziramo i prvu beletrističku knjigu Antuna Vujića "Rasuti teret". Zašto su ti memoari napisani anti-memoarski? Kako je Vujić sortirao rasuti teret svojeg, ali i tuđih života? Kako piše o zaboravljenim mjestima politike, povijesti, mitologijama, zapisima, skrivenim autobiografskim i biografskim činjenicama, hrvatskim i azilantskim, prijateljskim i klupskim pričama?

Prvi program — Petak, 02.06.2017 16:30

Kutija slova

Zagreb Book festival i Festival europske kratke priče svojim bogatim i raznovrsnim programima ponudili su čitateljima prave poslastice. Bilo je tu zanimljivih predstavljanja novih knjiga domaćih autora i gostovanja stranih pisaca. Za Kutiju slova danas govore D.B.C. Pierre i Slađana Bukovac.

Prvi program — Petak, 26.05.2017 16:30

Kutija slova

Na koji je način roman "Kao kiša" Irene Matijašević roman o transformaciji i roman o samo-iscjeljenju i koliku ulogu ima psihoanaliza u autoričinu djelu? Zašto je novi roman Đurđe Knežević "Pravila igre" njezino dosad najintimnije i najhrabrije djelo? Zašto autorica smatra da živimo u doba siromašne književnosti i zbog čega misli da se feminizam danas bavi samo posljedicama ne rješavajući uzroke problema?

Prvi program — Petak, 19.05.2017 16:30

Kutija slova

Kako je autorica, prevoditeljica i književna znanstvenica Alida Bremer nominirana za prestižnu nagradu Alfred Döblin, zašto je već sama nominacija svojevrsna nagrada i što ona znači na njemačkom govornom području? Kako u pjesničkoj knjizi "Katolička krivnja" Tomislava Zajeca lirski subjekt promatra radnike na pokretnim skelama, umorne mornare, radno mjesto djevojke iz prigradske tvornice tekstila? Što je to otkrila "U osječkom nutarnjem gradu" Helena Sablić Tomić?

Prvi program — Petak, 12.05.2017 16:30

Kutija slova

Hoće li i inače rijetke emisije o književnosti u Hrvatskoj uskoro imati o čemu govoriti? Koje će nove naslove hrvatski izdavači uopće moći ponuditi ljubiteljima knjiga? Koliko knjiga, taj temelj kulture, uopće vrijedi u Hrvatskoj? Je li ona samo obična roba? Pitanja su koja otvara današnja Kutija u povodu duboke krize hrvatskog knjižarskog i izdavačkog sektora. Urednica: Karolina Lisak Vidović

Prvi program — Petak, 05.05.2017 16:30

Kutija slova

U današnjoj emisiji vodimo vas u Dubrovnik gdje se ovoga tjedna obilježavala godišnjica smrti Marina Držića. Iznimni poznavatelj Vidrina života i djela, akademik Luko Paljetak, govorit će o tome što danas znači sintagma "Držić, naš suvremenik", te čitati svoje stihove nadahnute najvećim hrvatskim komediografom. Vodimo vas i u Split na Mediteranski festival knjige, te govorimo o novoj zbirci pjesama Marije Lamot "Zašivene riječi".

Prvi program — Petak, 28.04.2017 16:30

Kutija slova

Tko su laureati Nagrada Dana hrvatske knjige Judita, Davidias i Slavić? Koja su otkrića o životu oca hrvatske književnosti iznesena na Marulićevim danima u Splitu? Kako Andrićevo djelo može biti platforma za međukulturni dijalog? Što krije "Soba Jacka Nicholsona" autora Miroslava Mićanovića?

Prvi program — Petak, 21.04.2017 16:30

Kutija slova

Noć knjige ove će godine zagrliti vikend i tako postati najdulja kulturna noć u Hrvatskoj. Jer knjiga to zaslužuje. Četiri dana, punih 96 sati svugdje gdje se zamisliti može, zaskočit će nas knjiga. No, kakva je zaista situacija s knjigom u Hrvatskoj? Koliko je izdavački sektor u dubokoj krizi? Nazire li se neki oporavak? O tome u Kutiji slova govore predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić i čelnik Knjižnog bloka Nenad Bartolčić.

Prvi program — Petak, 14.04.2017 16:30

Kutija slova

Što donosi prva knjiga književne kritičarke i urednice Gordane Crnković "Kretanje sjena"? Zašto je knjiga Saše Dracha "Priče o jazzu i drugi zapisi" svojevrsna glazbena enciklopedija u prozi prožeta autobiografskim?

Prvi program — Petak, 07.04.2017 16:30

Kutija slova 07.04.2017.

Kutija slova
Kutija slova

Prvi program — Kultura, umjetnost, književnost

Specijalizirana emisija o umjetnosti riječi. Sustavno prati aktualnosti domaće književne scene, kao i prijevodnu literaturu zanimljivu hrvatskoj publici. Predstavlja nove knjige i autore, bavi se i klasicima, ali i novim autorskim talentima, putem svih novinarskih žanrova, od vijesti, preko reportaža, do intervjua i osvrta. Sadržava i rubrike književnih kritika: o prozi „Zvuk teksta“ i o poeziji „Glas i glas“.

Najave

Kutija slova

Petak, 30.06.2017. 16:30 - 16:55

U današnjoj Kutiji slova kritički iščitavamo prvi roman Davora Mandića "Đavolja simfonija". Doznat ćete kako je Mandić krenuo od premise da je Pula grad koji je zaslužio priču te kako ...

Sve najave
Poslušajte

Kutija slova
Petak, 16.06.2017 16:30

Kutija slova
Petak, 09.06.2017 16:30

Kutija slova
Petak, 02.06.2017 16:30

Kutija slova
Petak, 26.05.2017 16:30