Arhiva slušaonice - Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 23.02.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (23.2.2018.)

Diljem svijeta obilježen je Međunarodni dan materinskoga jezika. Hrvatska matica iseljenika tim je povodom predstavila kratkometražni dokumentarni film Spomenak o 25 godina djelovanja Male škole hrvatskoga jezika i kulture. Gošća emisije je ugledna hispanistica, esejistica i prevoditeljica Željka Lovrenčić. Njezina nova knjiga Književnosti predana obuhvaća eseje i prikaze objavljene u hrvatskoj recentnoj periodici, a mnogi od njih posvećeni su književnicima hrvatskoga podrijetla koji stvaraju izvan domovine. Prisjećamo se velikoga hrvatskog i francuskog modernista Radovana Ivšića, prvoga pjesnika čija je knjiga izabranih stihova Poesia reunida prevedena na portugalski jezik i objavljena u Brazilu u nakladi Lumme Editor. Doznajte kako je dramatičar, esejist, kritičar i pjesnik lude ljubavi i sna, zabranu pisanja u domovini iskoristio i na stranome jeziku otkrio nove mogućnosti materinskoga jezika.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 16.02.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (16.2.2018.)

Prepoznaje li se u domovini iseljena poslovna Hrvatska kao most do stranih tržišta? O tome razgovaramo s inženjerom strojarstva Žarkom Tomasićem, koji nam otkriva iz vlastitog iskustva dobre i loše strane poslovanja s Hrvatskom te zašto unatoč velikom interesu ne plasiramo hrvatske proizvode izvan naših granica. Doznajemo tko će predstavljati Hrvatsku 2019. na Svjetskome prvenstvu majstora pizze. Travničanin Smiljan Ćorić, višestruki je prvak Švicarske u akrobacijama s pizzom. Suvremena hrvatska pjesnikinja, prozaistica, književnica za djecu i prevoditeljica Ljerka Car Matutinović na tribini na temu inozemne Croatice u Zagrebu podijelila je s publikom svoje pjesme i iskustva života u Firenzi, u kojoj je boravila kao lektorica hrvatskoga jezika.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 09.02.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (9.2.2018.)

Hrvatska matica iseljenika predstavila je svoju serijsku publikaciju Hrvatski iseljenički zbornik 2018., u čijem su središtu digitalni mediji i novi načini povezivanja domovine i iseljeništva te aktualni egzodus mladih iz Slavonske i Bosanske Posavine. "Nova hrvatska migracija" - istoimena tribina u organizaciji Hrvatskog europskog kulturnog društva, u Frankfurtu otvorila raspravu o odlasku iz Hrvatske te snalaženju novih useljenka u Njemačkoj. U Beču održan tradicionalni 27. Hrvatski bal.

HRT – Glas Hrvatske — Petak, 02.02.2018 03:05

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo? (02.02.2018. )

U povodu 175. godišnjice osnivanja Matice Hrvatske i 50. godina od Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika u Beču je održan znanstveni skup ''Značenje i uloga hrvatskog jezika u nacionalnoj književnosti i kulturi''. Gost emisije je predsjednik Udruge hrvatskih poduzetnika Ante Sluganović iz Beča. Najavljujemo predstavljanje romana prvijenca "Iz dnevnika jedne mlade" spisateljice Ivane Ćurić iz Tomislavgrada u Salzburgu.

Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?
Ovdje Hrvatska, a tko je tamo?

HRT – Glas Hrvatske — Kultura, zabava, obrazovanje, gospodarstvo, turizam, politika, život, umjetnost, znanost

Emisija je posvećena životu i djelovanju Hrvata u svijetu. Trajanje 45 min. Prvo emitiranje: petak u 03.05, reprize: subota 14.05, nedjelja 23.05.