Arhiva slušaonice - Putovi hrvatske glazbe

Treći program — Nedjelja, 16.07.2017 11:00

42. Osorske glazbene večeri - uvodna emisija i izravni prijenos otvorenja

Uvodna emisija uoči svečanog koncerta otvorenja festivala posvećenog hrvatskom glazbenom stvaralštvu otvara teme festivalskog programa, skladatelja obljetničara koji su u središtu pozornosti, ali i protežnosti koju ima festival nacionalnog statusa. U emisiji ćemo predstaviti ovogodišnji festivalski program koji je pripremio umjetnički ravnatelj Branko Mihanović uz kojega o Udruzi "Osorske glazbene večeri" koja je nositelj festivala govori njezin predsjednik Matko Matija Marušić. U emisiji ćemo ugostiti dugogodišnju pratiteljicu festivala u Osoru, muzikologinju Zdenka Weber koja od ove godine sudjeluje u žiriju novoutemeljene nagrade koja nosi ime osnivača Daniela Marušića, te skladatelja i pedagoga Željka Brkanovića koji je uz svojeg oca Ivana u fokusu festivalskog programa. Donosimo i razgovore s izvođačima koji će svirati na svečanom koncertu otvorenja - bas Ante Jerkunica, orguljaš Mario Penzar, te članovi Zagrebačkog kvarteta i Kvarteta Papandopulo.

Treći program — Petak, 16.06.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: 40. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe (Osijek, Valpovo, Belišće)

Na zaključku 17. sezone emitiranja ciklusa Putovi hrvatske glazbe donosimo reportažu s proteklog 40. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe koji je održan u Osijeku, Valpovu i Belišću. Uz ulomke s koncerata koji su okupili više od 1000 izvođača, doznajemo o natjecanju koje promiče autorska djela pisana za tamburaške sastave i orkestre, upoznajemo dio ostavštine velikana tamburaške glazbe Julija Njikoša. Razgovarali smo s članovima ocjenjivačkog suda festivala o novim obzorima tamburaškog muziciranja i obrazovanja, doznali zanimljive detalje o pisanju i aranžiranju glazbe za tamburaške sastave u razgovoru s dvojicom nagrađivanih mladih skladatelja Matkom Brekalom i Tihomirom Ranogajcem, a o Hrvatskom tamburaškom savezu i festivalu govorio nam je Krešimir Račić. Iz brojnih snimljenih razgovora izdvojili smo komentar mladog dirigenta Davora Kelića o njegovu vrlo uspješnom sudjelovanju na ovogodišnjem festivalu.

Treći program — Petak, 12.05.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori Frane Đurovića

U emisiji ugošćujemo Franu Đurovića, laureata Nagrade "Josip Štolcer Slavenski" koju dodjeljuje grad Čakovec za najbolju praizvedbenu skladbu prošle godine. Upravo smo uz tu, nagrađenu Simfoniju i započeli ovu sezonu emitiranja, a uz razgovor o opusu koji je predstavio na posebnom autorskom koncertu u Čakovcu 11.05., komentirat ćemo i Đurovićevu praizvedbu na proteklome Muzičkom biennalu Zagreb, te se prisjetiti jednog ostvarenja od prije 10 godina koje je bilo povezano s tragom Marina Držića, čija se velika obljetnica proslavila upravo prije nekoliko dana.

Treći program — Petak, 05.05.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: uz 29. MBZ - novi obzori hrvatskih praizvedbi (2)

U drugoj emisiji posvećenoj hrvatskoj glazbi na proteklom Muzičkom biennalu Zagreb komentiramo praizvedbe orkestralnih partitura Vjekoslava Nježića, Sande Majurec i Ivana Josipa Skendera koje su praizveli Simfonijski orkestar HRT-a i Zagrebačka filharmonija, te zaključno događanje u Tunelu Grič, undercut operu naslova TE, koju su skladateljski ostvarili Dalibor Bukvić i Ana Horvat, a izvedbeno ansambl Antiphonus. U razgovor naših gostiju uključit će se i umjetnički ravnatelj festivala Krešimir Seletković.

Treći program — Petak, 28.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: uz 29. MBZ - Novi obzori hrvatskih praizvedbi (1)

Festival koji više od pola stoljeća u Zagrebu svakog neparnog proljeća otvara prostore za novu i najnoviju glazbu uz brojna i značajna gostovanja inozemnih umjetnika i ansambala - Muzički biennale Zagreb uvijek je tijekom svoje slavne povijesti pozornost poklanjao i uvrštenju hrvatskih skladatelja u svoje rasporede. Uz nova mlada tumačenja studentskih ansambala koja biennalskoj publici donose već poznate partiture hrvatskih skladatelja, te obligatno podsjećanje na opus osnivača festivala Milka Kelemena - nove su skladbe hrvatskih skladatelja dobile životnu priliku ili pak priliku za život upravo u festivalskom okruženju. Od zanimljive predstave "Žabica kraljica" koju je glazbenim ruhom jedinstveno opremila Sara Glojnarić, do praizvedbi u tumačenjima vrhunskih ansambala poput ansambla Intercontemporain ili Modern (skladbe Berislava Šipuša, odnosno Tibora Szirovicze), u prvom prolazu festivalskog tijeka čuli smo i ostvarenja novih partitura Frane Đurovića, Viktorije Čop, Vjekoslava Nježića, Mladena Tarbuka u tumačenjima naših ansambala , te prvi put u Hrvatskoj nagrađene partiture Davora Branimira Vinczea i Matka Brekala za projekt pre-art Soloists.

Treći program — Petak, 21.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uz 190 godina Hrvatskoga glazbenog zavoda

Tragovi vremena koje je imalo daleki i snažni pogled u osnutku jedinstvenog kulturnog glazbenog društva prije 190 godina u današnjem vremenu itekako nosi značaj bogate povijesti, ali i novih obzora koje prostor Hrvatskoga glazbenog zavoda ima i donosi. U prigodi proslave svečanosti obljetnice, posjetili smo Knjižnicu HGZ-a i doznali zanimljive detalje iz prošlosti ali i sadašnjeg trenutka društva koje se temelji na okupljanju ljubitelja glazbe, pružajući i raznolike platforme i mogućnosti komunikacije, čuvanja ali i poticanja glazbe i muziciranja. Naša sugovornica je muzikologinja Nada Bezić koja je upravo i na sam dan proslave provela znatiželjne posjetitelje obilaska zgrade.

Treći program — Petak, 07.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori maestra Pavla Dešpalja

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak ugošćuju skladatelja i dirigenta, maestra Pavla Dešpalja, koji nakon slavljeničkih koncerata uz 80. rođendan - prije 3 godine, ne popušta u rasporedima nastupa, skladanja, snimanja i osvajanja nagrada. O novom albumu hrvatske orkestralne glazbe "Sunčana polja" koji je osvojio dva značajna Porina ove godine, o povratku u Kneževu palaču uz Zadarski komorni orkestar, o skorašnjim nastupima u Zagrebu, Dubrovniku i Varaždinu, o novoj skladbi za Zagrebačku filharmoniju, uz prisjećanje na uspješne skladbe i snimke, i koncertne izvedbe, doznajemo uz glazbu samog maestra Pavla Dešpalja, ali i Blagoja Berse, Jakova Gotovca, Stjepana Šuleka, te Svetislava Stančića i Igora Kuljerića.

Putovi hrvatske glazbe
Putovi hrvatske glazbe

Treći program — Glazba, kultura, talk show

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Sljedeća emitiranja

Petak, 18.08.2017. 11:00 - 13:00

Petak, 25.08.2017. 11:00 - 13:00