Arhiva slušaonice - Radio drama

HRT – HR 3 — Utorak, 24.04.2018 18:00

Baba ili idijot

HRT – HR 3 — Utorak, 20.03.2018 18:00

Sonja Krivokapić: Dva su sa sirom

Dva duga solilokvija pripadaju paru s dugim bračnim stažom. Trenutak je za preispitivanje zajedništva, ali i vlastitih identiteta. Trivijalnost svakodnevice im ne pomaže, a protok novca je sve skromniji. Mlada spisateljica Sonja Krivokapić napisala je duhovito-gorak ljubavni psihogram u kojem je osjećaj za psihološki apsurd pronicljiv i izvan sterotipa, a preporučljiv za radijski medij. radijski medij

HRT – HR 3 — Utorak, 13.02.2018 18:00

Lada Martinac Kralj, Marija Pečnik Kvesić: I ostat će zvuk- grupni portret s radio dramama (3. dio)

Dan radija obilježavamo emitiranjem trećeg dijela trilogije o povijesti dramskog programa ispričane od djelatnika programa koji se prisjećaju načina, rada, atmosfere i suradnji u prošlim vremenima. No, treći dio nije samo to. Položen je u zvuk događanja u Muzeju suvremene umjetnosti u listopada 2017 godine, kad je Dramski program obilježio 90 godina radiodramskog stvaralaštva u Hrvatskoj. U emisiji se spaja vrijeme prošlo s vremenom sadašnjim i otvaraju se ozbiljna pitanja o vremenu budućem.

HRT – HR 3 — Utorak, 06.02.2018 18:00

Pavao Pavličić: Dioskuri

Između para zločinaca, jednog ubojice i jednog lopova, razvija se odnos zavisnosti temeljen na - nesporazumu. Svaki od njih dvojice misli kako je onaj drugi vidio njegov zločin. Počinje uzajamni lov-potjera koji se komentira u glavama zločinaca. Upravo je priroda ovih unutrašnjih glasova ono što je "Dioskure" preporučilo radijskom mediju. Naravno, uz fantastičnu Pavličićevu ponudu metafore o zločinu i kazni u kojoj je zločinac kažnjen zločincem.

HRT – HR 3 — Utorak, 30.01.2018 18:00

Zoran Brajević: PR

Još jedna lucidna idejna postavka potjerala je autora Brajevića u iščašenu dramsku situaciju, ovaj put odigrava se u nacističkom gnijezdu. Kod Adolfa Hitlera i njegovih najbližih suradnika stiže jedan Hrvat, i to Hrvat iz budućnosti.

HRT – HR 3 — Utorak, 23.01.2018 18:00

Mihail Bulgakov: Majstor i Margarita (2.dio)

Mihail Bulgakov: MAJSTOR I MARGARITA (2. dio) Radijska dramatizacija jednog od bisera svjetske književnosti, romana „Majstor i Margarita“, Velik i značajan projekt s sjajnim imenima glumišta kao što su Alma Prica, Frano Mašković, Sven Medvešek, Mladen Vasary, Žarko Potočnjak, Enes Kišević i ostali. Zahvaljujući radijskom mediju adaptacija se približila izvorniku i troslojnoj strukturi romana. Redateljska inventivnost Stephanie Jamnicky s jakom potporom glazbene urednice Franke Meštrović i sigurnom, a osjetljivom rukom Mira Pijace, ton majstora, zaplovila je u predjele grotesknog ludila i senzibilne poetičnosti, podržana od nadahnute igre velike glumačke ekipe.

HRT – HR 3 — Utorak, 16.01.2018 18:00

Emisija 16.01.2018.

Mihail Bulgakov: MAJSTOR I MARGARITA (1. dio)

HRT – HR 3 — Utorak, 09.01.2018 18:00

Vjenceslav Novak: Posljednji Stipančići (2.dio)

Vjenceslav Novak. POSLJEDNJI STIPANČIĆI Radnju romana Novak je smjestio pod okrilje senjske bure u prva desetljeća 19. stoljeća, te razvio dramu gašenja jedne patricijske loze, ali i dramu hrvatskoga naroda koji se od dugostoljetnog podaničkog odnosa okreće (zahvaljujući idejama ilirskog pokreta) ostvarenju sna o dostojanstvu identiteta. Ta dva pola, intimno-obiteljski i društveno-politički, pulsiraju jednim od ponajboljih hrvatskih romana te smo ih u dramatizaciji oba sačuvali, naravno, u zgusnutom i za radijski medij prilagođenom obliku. S «Posljednjim Stipančićima» nastavljamo realizirati radio drame nastale prema amblematičnim naslovima hrvatske književnosti 19. stoljeća. Režija je povjerena najnagrađivanijem imenu mlađe redateljske generacije – Vedrani Vrhovnik.

HRT – HR 3 — Utorak, 02.01.2018 18:00

Vjenceslav Novak: Posljednji Stipančići (1.dio)

Vjenceslav Novak: POSLJEDNJI STIPANČIĆI Radnju romana Novak je smjestio pod okrilje senjske bure u prva desetljeća 19. stoljeća, te razvio dramu gašenja jedne patricijske loze, ali i dramu hrvatskoga naroda koji se od dugostoljetnog podaničkog odnosa okreće (zahvaljujući idejama ilirskog pokreta) ostvarenju sna o dostojanstvu identiteta. Ta dva pola, intimno-obiteljski i društveno-politički, pulsiraju jednim od ponajboljih hrvatskih romana te smo ih u dramatizaciji oba sačuvali, naravno, u zgusnutom i za radijski medij prilagođenom obliku. S «Posljednjim Stipančićima» nastavljamo realizirati radio drame nastale prema amblematičnim naslovima hrvatske književnosti 19. stoljeća. Režija je povjerena najnagrađivanijem imenu mlađe redateljske generacije – Vedrani Vrhovnik.

HRT – HR 3 — Utorak, 26.12.2017 18:00

Lav Nikolajevič Tolstoj: Otac Sergije

Lav Nikolajevič Tolstoj: Otac Sergije

HRT – HR 3 — Utorak, 19.12.2017 18:00

KRISTINA

August Strindberg: Kristina Povijesna drama o švedskoj kraljici, te uzrocima i posljedicama njezine abdikacije. Politički thrill i psihološka slojevistost prožimaju fabulativni konstrukt drame. Kristina je dramsko lice raspeto između uloge vladara i zaljubljene žene, između lakomislene, ali i manipulativne naravi, mizogonične, ali i sklone filozofskom promišljanju. Rad na Kristini povjeren je jakim autorskim osobnostima: redateljici Vedrani Vrhovnik i ton majstorici Lani Deban. U glavnoj ulozi Natalija Đorđević.

HRT – HR 3 — Utorak, 19.12.2017 18:00

August Strindberg: Kristina

Povijesna drama o švedskoj kraljici Kristini bazirana je na povijesnim činjenicama, ali i pretpostavkama, o uzrocima njezine abdikacije, inače prve europske abdikacije. Trilerska napetost političke drame prožima fabulativni konstrukt drame, a odnosi (kojima je u centru neka vrst antijunakinje) psihološku slojevitost. Kristina je dramsko lice raspeto između uloge vladara i žene koja po prvi puta spoznaje ljubav, njezina je narav lakomislena, ali i manipulativna, mizoginična ali i sklona filozofskom promišljanju, kreativna ali i djetinjasta. Sve je to Strindberg upotrijebio za svoju opsesivnu potrebu za analizom ženske psihe i muško-ženskih odnosa. Rad na "Kristini" povjeren je jakim autorskim osobnostima: redateljici Vedrani Vrhovnik, ton majstorici Lani Deban i glazbenoj urednici Adrijani Kramarić. Glavnu ulogu igra Natalija Đorđević.

HRT – HR 3 — Utorak, 28.11.2017 18:00

Lav Nikolajevič Tolstoj: Ana Karenjina - zašto?

Lava Nikolajevič Tolstoj: ANA KARENJINA - ZAŠTO? Što je prethodilo odluci o samoubojstvu Ane Karenjine? Kako i zašto je tu odluku donijela? Ulomak iz jednog od najvećih romana svjetske književnosti (od 23.eg do 31.og poglavlja) dao nam je materijal za radio dramu baziranu na mislima glavne junakinje pred smrt i njezinom iskrzanom sjećanju na sve ono što je tome prethodilo. Psihogram Ane Arkadjevne Karenjine otvara duboke procijepe nastale zbog nesigurnosti u ljubav voljenog muškarca, otpora prema malograđanskom poimanju forme i potrage za pozicijom ženske slobode. Totalno rastrojstvo koje iz toga proiziđe i na kraju je odnese pod točkove vlaka završava u njezinim mislila bolnom spoznajom da ovakav prekid života također nema smisla.

HRT – HR 3 — Utorak, 14.11.2017 18:00

Emisija 14.11.2017.

Gotthold Ephraim Lessing: NATHAN MUDRI

HRT – HR 3 — Utorak, 24.10.2017 18:00

Emisija 24.10.2017.

Thomas Moore, Jasna Mesarić: LABORATORIJ UTOPIJA

HRT – HR 3 — Utorak, 17.10.2017 18:00

Emisija 17.10.2017.

Marina Čapalija: SRIČUĆI

HRT – HR 3 — Utorak, 10.10.2017 18:00

Emisija 10.10.2017.

Virginia Woolf: NOVA HALJINA

HRT – HR 3 — Utorak, 19.09.2017 18:00

Jerome K. Jerome: Nova utopija

Jerome K. Jerome: NOVA UTOPIJA Novela slavnog engleskog humoriste. Jerome Klapka Jerome (1859. – 1927.) se u „Novoj utopiji“ šali na svoj inteligentni način s idejom društvene jednakosti. Kombinira gostioničarsku terevenku stranke koja zagovara jednakost (a čiji je on simpatizer) s vlastitim snom u kojem ta ideja pervertira u nevjerojatne oblike. Iako su nam danas takvi oblici poznati iz dovoljnog broja primjera, uvijek ima smisla ponovno se nasmijati ljudskoj navadi da u krajnostima pronalazi smisao svojih uvjerenja. Dramatizaciju potpisuje Stanislav Habijan, dok je režija povjerana Petru Vujačiću, redatelju koji je svojim osjećajem za nonsense i grotesku u ovoj emisiji imao niz nadahnutih uradaka. I na kraju - riječ je o prvoj jesenskoj premijeri!

Radio drama
Radio drama

HRT – HR 3 — Književnost, dramski program

Drame i dramatizacije stranih klasika širokog vremenskog raspona, te suvremena europska i hrvatska drama klasičnog prosedea. Glumačke ekipe okupljene u ovim zahtjevnim radiofonskim projektima najzvučnija su imena hrvatskog glumišta koja na radiju nalaze svoje umjetničko utočište.

Najave
Stefan Zweig: 24 sata u životu jedne žene

Stefan Zweig: 24 sata u životu jedne žene

Utorak, 21.08.2018. 18:00 - 19:00

Prema jednoj od briljantnih pripovjedaka velikog Stefana Zweiga. Žena, koja više od dvadeset godina nosi u srcu događaj koji ju je obilježio za cijeli život, pripovijeda ga piscu kojeg sreće ...

Mihail Ljermontov: Maskarada
Utorak, 28.08.2018. 18:00 - 19:00

Marguerite Duras: Trg
Utorak, 04.09.2018. 18:00 - 19:00

Sve najave