Arhiva slušaonice - Skalanada

HRT – Radio Rijeka — Petak, 04.05.2018 12:40

Tablica dijeljenja

Današnja emisija će se zasnivati na sažetku, uskom pregledu tvrdnji iz niza predavanja Brian-a Davey-a na Sveučilištu u Dublinu, a koja je on objavio u knjizi: Prokletstvo življenja u zanimljivim vremenima. U toj knjizi on povezuje i analizira usporavanje gospodarstva, s korijenskim uzrokom toga u sve većim troškovima ekstrakcije i proizvodnje energije pa naš sadašnji ekonomski sustav postaje sve krhkiji i krhkiji. Takav razvoj događaja pogoduje geo-politici koja potiče konflikte, a nas ostale čini sve ranjivijima na razne šokove. Sve skupa, to može imati katastrofalne posljedice za opću populaciju, ukoliko ona ne postane svjesna što se doista zbiva.

HRT – Radio Rijeka — Petak, 20.04.2018 12:40

Ispovijed

U nedjelju, na Dan planeta Zemlja, bit će točno 20 godina od kada je načelnica Omišlja Jelisava Beta Antolič, uz suglasnost Općinskog vijeća, potpisala Povelju iz Aalborga. A na svečanost potpisivanja, u općinu koja ima 3000 stanovnika su došli predstavnik UNESCO-a i predstavnik Europske kampanje za održive gradove i mjesta! To je privuklo pozornost medija i okruženja. Što se to tako važno događa u tako maloj općini da na to dođu predstavnici iz sustava UN-a i EU-a? Godinu dana kasnije, zbog svega što je u međuvremenu napravljeno vezano za proces LA21, u Omišalj je stiglo pisano priznanje za učinjeni napredak, jedno od četiri koja su otišla u zemlje izvan EU u tadašnjim granicama. To je bio jedan pozitivan primjer procesa održivosti u nastajanju. Što se događalo u Omišlju prije 20 godina, kako je sve to utjecalo ne njega te kakva je bila njegova uloga u tome, uoči 22. travnja govori nam Zoran Skala.

HRT – Radio Rijeka — Petak, 06.04.2018 12:40

Juriš starih i mladih

Da je u Hrvatskoj sve manje mladih ljudi i da ih još puno razmišlja o odlasku iz zemlje, o tome se stalno priča. Dojam je da o tome više pričaju oni koji nisu više mladi. Istina, po jedinicama lokalnih i regionalnih samouprava se osnivaju „savjeti mladih“, s ciljem da se čuje i njihov glas, ali tu mogućnost mladi baš i ne koriste. Zato mladima mnogi zamjeraju da su neaktivni i da se nedovoljno uključuju u politiku. No, trebalo bi čuti i neka razmišljanja mladih zašto je to tako. U ovoj Skalanadi upoznajemol pogled jednog mladog čovjeka na problem suočavanja s klimatskim promjenama.

HRT – Radio Rijeka — Petak, 23.03.2018 12:40

Voda

Za nas, koji se iz špine, u bilo koje doba dana ili noći, možemo napiti vode, može biti iznenađujuće da već sada dvije trećine planetarne populacije (≥4 mlrd) barem jedan mjesec godišnje ima ozbiljnu oskudicu vode. Mnogi svjetski gradovi su u opasnosti da zbog nestašice vode postanu nepodobni za življenje, ukoliko radikalno ne promjene način planiranja svog funkcioniranja – i to s vodom u središtu planiranja i pozornosti.Počelo je UN-ovo desetljeće vode pa i ovu Skalanadu posvečujemo upravo vodi.

HRT – Radio Rijeka — Petak, 09.03.2018 12:40

Na redu su žene

U svijetu u kojem dominiraju muškarci, čini se da je zavladala masovna epidemija autizma u muškoj populaciji. Kako ta epidemija predstavlja veliku opasnost za djecu, možda bi žene morale preuzeti kontrolu nad ljudskim zajednicama dok se ta opasnost ne otkloni. U ostatku živog svijeta o sigurnosti mladunčadi obično brinu ženke, pa bi to moglo djelovati i kod ljudi. U ovoj Skalanadi poslušajte zašto su na redu žene.

Skalanada
Skalanada

HRT – Radio Rijeka — Gospodarstvo, politika, život

O svemu što muči naš planet - klimatskim promjenama, gospodarskoj krizi, globalizaciji, neodrživom razvoju - i rješenjima koja su nadohvat ruke, ali zahtijevaju promjenu razmišljanja i prilagodbe usvojenih navika, slušajte svakog drugog petka u 11:30 u emisiji Saše Vuksana i Zorana Skale.

Sljedeća emitiranja

Petak, 01.06.2018. 11:30 - 11:45

Poslušajte

Tablica dijeljenja
Petak, 04.05.2018 12:40

Ispovijed
Petak, 20.04.2018 12:40

Juriš starih i mladih
Petak, 06.04.2018 12:40

Voda
Petak, 23.03.2018 12:40