Arhiva slušaonice - Skalanada

HRT – Radio Rijeka — Petak, 09.03.2018 12:40

Na redu su žene

U svijetu u kojem dominiraju muškarci, čini se da je zavladala masovna epidemija autizma u muškoj populaciji. Kako ta epidemija predstavlja veliku opasnost za djecu, možda bi žene morale preuzeti kontrolu nad ljudskim zajednicama dok se ta opasnost ne otkloni. U ostatku živog svijeta o sigurnosti mladunčadi obično brinu ženke, pa bi to moglo djelovati i kod ljudi. U ovoj Skalanadi poslušajte zašto su na redu žene.

HRT – Radio Rijeka — Petak, 23.02.2018 12:40

Treća sreća

U protekle dvije emisije govorili smo o energetskim robovima koji su omogućili nastanak sada dominirajućeg društveno-ekonomskog modela, koji mora stalno rasti, pa nas je uvukao u obrazac življenja koji je devastirajući za planet, a time i za nas. Hrvati su do osamostaljenja živjeli u socijalističkom društvenom uređenju i to im se nije sviđalo. Sada žive u kapitalističkom društvenom uređenju, pa im se i to sve manje sviđa, a i pogubno je za planet. Smijemo li se nadati da bi nam se mogla dogoditi „treća-sreća“? O tome u novom nsatavku Skalanade sa Zoranom Skalom.

HRT – Radio Rijeka — Petak, 09.02.2018 12:40

Posao - nastavak

U prošloj emisiji započeli smo priču o poslu osloncem na esej „Realnost 101 – Istraživanje sudbine čovječanstva“ autora Nate Hagens-a i D.J. White-a. Saznali smo da većinu današnjih poslova za nas odrađuju naši „energetski robovi“,koji su nevidljivi i nečujni, pa ih nismo ni svjesni, tako da ni ne primjećujemo da je ono što se događa u današnjoj ekonomiji zapravo raspodjela bogatstva kojeg oni stvaraju. U toj ekonomiji enormne razlike u plaćama na neki čudan način postale su „normalne“. Mi, mali ljudi, prihvaćamo plaću od poslodavaca s uvjerenjem da je to nekakav objektivni odraz vrijednosti našeg rada. Pritom imamo „osjećaj“ da poslovna elita koja zarađuje desetinama i stotinama puta više od nas, radi nešto što je kvalitetno drukčije i važnije od našeg rada. Ne urlamo zbog enormnih razlika, nego samo maštamo „da je meni takav posao“. U ovoj Skalanadi nastavljamo priču o poslu sa Zoranom Skalom.

HRT – Radio Rijeka — Petak, 19.01.2018 12:40

Posao, što je to?

HRT – Radio Rijeka — Petak, 05.01.2018 12:40

Mudriji od kvasca

Svaka domaćica zna da, ako u nekom lončiću priprema kvasac za ispeći kolač ili kruh pa onda na njega zaboravi dovoljno dugo vremena, kvasac će neprekidno rasti dok ne pojede svu hranjivu podlogu koju mu je pripremila. Pritom će iscuriti iz lončića i oko njega napraviti nered, a potom splasnuti u neupotrebljivu masu. Ljudima je Zemlja jedini "lončić" u svemiru u kojem mogu živjeti. To je jako lijep "lončić", s raznim resursima, znamo da u njemu ima svega, ali u ograničenim količinama. Pa ipak, znanstvenici su (i to njih 15.000) prije dva mjeseca msilili da moraju, i to po drugi put u zadnjih 25 godina, upozoriti čovječanstvo da su svi vitalni pokazatelji na Zemlji u padu i da su sada puno gori nego u vrijeme njihova prvog upozorenja, prije 25 godina. Tako da ljudi, na razini planeta, rade isto ono što kvasac radi na razini svog lončića, sa resursima. Resursi nam se približavaju kraju, a mi ih nastojimo trošiti još više i brže. Možemo li biti mudriji od kvasca, poslušajte u novoj Skalanadi.

HRT – Radio Rijeka — Petak, 22.12.2017 12:40

Nova demokracija

Većina zemalja u svijetu provodi izbore za nacionalne i lokalne vlasti. To ih obično kvalificira da za sebe mogu tvrditi da su „demokratske“, tj. da u njima vlada narod preko svojih izabranih predstavnika. No, zadnjih godina događa se nešto čudno. Nedugo nakon izbora, istraživanja javnog mnijenja počnu pokazivati visok stupanj nezadovoljstva građana vladavinom političkih opcija kojima je na izborima netom ukazano povjerenje. Zašto se to događa, kako se to pokušava promijeniti i zašto je u ovj priči važan primjer Barcelone poslušajte u novoj Skalanadi sa Zoranom skalom.

Skalanada
Skalanada

HRT – Radio Rijeka — Gospodarstvo, politika, život

O svemu što muči naš planet - klimatskim promjenama, gospodarskoj krizi, globalizaciji, neodrživom razvoju - i rješenjima koja su nadohvat ruke, ali zahtijevaju promjenu razmišljanja i prilagodbe usvojenih navika, slušajte svakog drugog petka u 11:30 u emisiji Saše Vuksana i Zorana Skale.

Sljedeća emitiranja

Petak, 23.03.2018. 11:40 - 11:50

Petak, 30.03.2018. 11:40 - 11:50

Poslušajte

Na redu su žene
Petak, 09.03.2018 12:40

Treća sreća
Petak, 23.02.2018 12:40

Posao - nastavak
Petak, 09.02.2018 12:40

Posao, što je to?
Petak, 19.01.2018 12:40