Arhiva slušaonice - Stvarnost prostora

Treći program — Srijeda, 28.06.2017 16:03

Michelle Murphy: Sindrom bolesne zgrade

U ovoj emisiji, kojom završavamo ciklus autora Frane Petra Zovka s temom odnosa arhitekture, tehnologije i klime, možete poslušati ulomke iz knjige "Sindrom bolesne zgrade i problem neizvjesnosti" (Sick Building Syndrome and the Problem of Uncertainty), kanadske znanstvenice Michelle Murphy.

Treći program — Srijeda, 21.06.2017 16:03

Michelle Murphy: Uključivanje žena u uredski stroj

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem se bavimo arhitekturom i tehnologijom te odnosom okoliša i rada, a u ovoj emisiji možete poslušati tekst "Uključivanje žena u uredski stroj" kanadske znanstvenice Michelle Murphy, ulomak iz njezine knjige "Sindrom bolesne zgrade i problem neizvjesnosti".

Treći program — Srijeda, 14.06.2017 16:03

Michelle Murphy: Čovjek u kutiji — Zgrade-strojevi i znanost o ugodi

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem se bavimo arhitekturom, tehnologijom i radnim okolišem, a u ovoj emisiji slušat ćemo tekst "Čovjek u kutiji: Zgrade-strojevi i znanost o ugodi" kanadske znanstvenice Michelle Murphy, ulomak iz njezine knjige "Sindrom bolesne zgrade i problem neizvjesnosti".

Treći program — Srijeda, 07.06.2017 16:03

Wade Cotton i Isabelle Kirkham-Lewitt: Savršena okrilja

U drugom dijelu ciklusa autora Frane Petra Zovka nastavljamo se baviti arhitekturom i tehnologijom, ali fokus s klimatskih promjena premještamo na pitanja okoliša i rada. U ovoj emisiji slušamo esej "Savršena okrilja" mladih američkih arhitekata Wadea Cottona i Isabelle Kirkham-Lewitt.

Treći program — Srijeda, 31.05.2017 16:03

Dehlia Hannah i Cynthia Selin: Nesezonska moda — Manifest

Ovom emisijom završavamo prvi dio ciklusa autora Frane Petra Zovka u kojem smo se bavili arhitekturom, tehnologijom i klimatskim promjenama, a u nastavku možete poslušati esej "Nesezonska moda: Manifest" američkih teoretičarki Dehlie Hannah i Cynthie Selin.

Treći program — Srijeda, 24.05.2017 16:03

Mark Dorrian: Utopija na ledu — Klima kao oblik robe

U današnjoj emisiji autora Frane Petra Zovka možete poslušati esej "Utopija na ledu: Klima kao oblik robe" škotskog arhitekta i istraživača Marka Dorriana.

Treći program — Srijeda, 17.05.2017 16:03

Eva Horn: Klimatizacija — Ovladavanje klimom kao san o civilizaciji

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem se bavimo arhitekturom, tehnologijom i klimatskim promjenama, a u ovoj emisiji možete poslušati esej "Klimatizacija: Ovladavanje klimom kao san o civilizaciji" njemačke teoretičarke kulture Eve Horn.

Treći program — Srijeda, 10.05.2017 16:03

Gökçe Günel: Nevidljivi mozak grada Masdara

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka u kojem se bavimo arhitekturom, tehnologijom i klimatskim promjenama, a u ovoj emisiji možete poslušati esej "Nevidljivi mozak grada Masdara" (Masdar City's Hidden Brain) turske antropologinje Gökçe Günel.

Treći program — Srijeda, 03.05.2017 16:03

Gökçe Günel: Stanovati u svemirskom brodu — Povezana izoliranost grada Masdara

Ciklus emisija autora Frane Petra Zovka otvaramo temom arhitekture, tehnologije i klimatskih promjena. U ovoj emisiji slušamo esej "Stanovati u svemirskom brodu: Povezana izoliranost grada Masdara" turske antropologinje Gökçe Günel.

Treći program — Srijeda, 26.04.2017 16:03

Keller Easterling: Jedan, u paru, jedan na jedan, mnoštvo

Ovom emisijom Stvarnost prostora završavamo ciklus autorice Ane Dane Beroš s izborom tekstova iz recentne periodike na području istraživanja arhitekture i urbanizma. U ovoj emisiji slušat ćemo prijevod eseja "Jedan, u paru, jedan na jedan, mnoštvo" američke arhitektice i spisateljice Keller Easterling, s kojom je autorica ciklusa već razgovarala za Treći program Hrvatskoga radija 2014. godine o "prostornim proizvodima", te globalno "ponovljivim formulama" infrastrukturnoga prostora.

Treći program — Srijeda, 19.04.2017 16:03

Alessandro Petti: Arhitektura egzila IV. B

U ovoj emisiji u ciklusu Ane Dane Beroš možete čuti prijevod teksta Arhitektura egzila IV.B talijanskoga arhitekta i istraživača Alessandra Pettija. Tekst je dio projekta Izbjeglička baština koji, pomoću nominacije palestinskog izbjeglička logora Deisheh u popis Svjetske baštine UNESCO-a, pokušava zamišljati i prakticirati izbjeglištvo onkraj humanitarnog djelovanja.

Treći program — Srijeda, 12.04.2017 16:03

Andrew Herscher: Kartonska humanost

U ovoj emisiji u ciklusu arhitektice možete poslušati prijevod teksta Kartonska humanost američkog arhitekta Andrewa Herschera. Esej propituje odnos humanitarnog djelovanja i arhitekture iz perspektive “općih praksi humanosti”, te postavlja pitanja o politikama nejednakosti koje prate humanitarnu arhitekturu.

Treći program — Srijeda, 05.04.2017 16:03

Valeria Burgio: Onkraj geografije

U ovoj emisiji možete čuti prijevod eseja Onkraj geografije talijanske teoretičarke umjetnosi i povjesničarke arhitekture Valerije Burgio. Taj je tekst dio višegodišnjega akademskog istraživanja Migropolis – Venecija / Atlas globalne situacije, te istoimene publikacije, čiji je idejni izačetnik filozof Wolfgang Scheppe. Današnja emisija nastavak je razgovora o Veneciji kao paradigmatskom gradu koji je anticipirao društveno-političku transformaciju suvremene Europe, a koji je arhitektica Ana Dana Beroš vodila s Valerijom Burgio za Treći program Hrvatskoga radija, 2016. godine.

Treći program — Srijeda, 29.03.2017 16:03

Léopold Lambert: Otoci, arhitektura i kolonijalizam

Ovom emisijom nastavljamo temu o «arhitekturi kao disciplini koja organizira tijela u prostoru, te političkim posljedicama takve organizacije» Slušamo prijevode tekstova Otoci te Arhitektura i kolonijalizam. Riječ je o uvodnicima u recentna izdanja digitalnoga i tiskanoga časopisa Funambulist, čiji je autor francuski arhitekt, urednik i pisac Léopold Lambert. Ti su tekstovi nastavak Lambertovih razmišljanja o Militariziranim gradovima i Okolišima pritvaranja, tekstova koje smo slušali u prethodnoj emisiji, ali i nastavak razgovora - o politikama prostora i tijela - koji je arhitektica Ana Dana Beroš vodila s autorom 2014. godine za Treći program Hrvatskoga radija.

Treći program — Srijeda, 22.03.2017 16:03

Léopold Lambert: Militarizirani gradovi i okoliši pritvaranja

Nastavljamo ciklus autorice Ane Dane Beroš koji donosi izbor tekstova iz recentne periodike na području istraživanja arhitekture i urbanizma. U ovoj emisiji slušat ćemo prijevode tekstova Militarizirani gradovi i Okoliši pritvaranja, uvodnike u digitalni i tiskani časopis TheFunambulist koji je posvećen «politikama prostora i tijela». Autor obaju tekstova je Léopold Lambert, francuski arhitekt, istraživač, kritičar te glavni i odgovorni urednik časopisa The Funambulist.

Treći program — Srijeda, 15.03.2017 16:03

Anooradha Iyer Siddiqi: Skica nesigurnosti: Zapisi o arhitektonskoj povijesti prisilnih migracija

U nastavku ciklusa autorice Ane Dane Beroš slušat ćemo prijevod teksta Skica nesigurnosti: Zapisi o arhitektonskoj povijesti prisilnih migracija. Riječ je o osvrtu na jednu od najvažnijih svjetskih izložbi te tematike Insecurities: Tracing Displacement and Shelter, nedavno održanu u Muzeju moderne umjetnosti u New Yorku. Autorica teksta američka je arhitektica i doktorica umjetnosti Anooradha Iyer Siddiqi.

Treći program — Srijeda, 08.03.2017 16:03

Teddy Cruz i Fonna Forman: Državljanstvo bez zidova

Nastavljamo ciklus autorice Ane Dane Beroš koji donosi izbor tekstova iz recentne periodike na području istraživanja arhitekture i urbanizma. U ovoj emisiji slušat ćemo prijevod teksta Državljanstvo bez zidova, koji govori protiv “granične histerije” koja je zahvatila globalnu geopolitiku. Autori teksta su američki arhitekt Teddy Cruz i američka politička teoretičarka Fonna Forman.

Treći program — Srijeda, 01.03.2017 16:03

Merve Bedir: Dekonstrukcija prijelaza: odlagališta, trauma, hosplitalitet

Novi ciklus autorice Ane Dane Beroš donosi izbor tekstova iz recentne periodike u području istraživanja arhitekture i urbanizma. U ovoj emisiji slušat ćemo prijevod teksta Dekonstrukcija prijelaza: odlagališta, trauma, hospitalitet, turske arhitektice i istraživačice Merve Bedir.

Treći program — Srijeda, 22.02.2017 16:03

Rodrigo Perez de Arca: Pezo von Ellrichshausen

U ovoj emisiji možete čuti tekst Glazba oblika posvećen radu čileanskog arhitektonskog studija Pezo Von Ellrichshausen.

Treći program — Srijeda, 15.02.2017 16:03

Juhani Pallasmaa: Pezo von Ellrichshausen

U emisiji govorimo o radu čileanskog arhitektonskog para Mauricia Pezoa i Sofie von Ellrichshausen.

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

Treći program — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednik: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave

Arhitektonska javnost

Srijeda, 04.10.2017. 16:03 - 16:32

Misli globalno, gradi socijalno
Srijeda, 11.10.2017. 16:03 - 16:30

Misli globalno, gradi socijalno 3
Srijeda, 18.10.2017. 16:03 - 16:28

Sve najave