Arhiva slušaonice - Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Srijeda, 23.05.2018 16:03

Beatriz Colomina i Evangelos Kotsioris: Radikalne pedagogije

U današnjoj emisiji Stvarnost prostora autorice Ane Dane Beroš slušat ćemo o povijesnim pedagoškim eksperimentima u arhitektonskom obrazovanju kao sredstvu postizanja političke promjene. Tekst "Radikalne pedagogije" dio je višegodišnjeg kolektivnog istraživanja koje je inicirala teoretičarka i povjesničarka arhitekture Beatriz Colomina na Sveučilištu Princeton.

HRT – HR 3 — Srijeda, 16.05.2018 16:03

Beatriz Colomina i Craig Buckley: Zaklamaj, pečatiraj, preklopi

Današnja emisija Stvarnost prostora autorice Ane Dane Beroš donosi tekst iz knjige "Zaklamaj, pečatiraj, preklopi: Radikalna arhitektura malih časopisa, 196X.-197X.", autora i urednika Beatriz Colomine i Craiga Buckleyja.

HRT – HR 3 — Srijeda, 09.05.2018 16:03

Ana Dana Beroš i Mika Savela: Izdavaštvo između formata, tema i tehnologija

Današnjom emisijom Stvarnost prostora nastavljamo ciklus autorice Ane Dane Beroš koji donosi izbor tekstova o izdavaštvu kao kritičkoj prostornoj praksi. U današnjoj emisiji slušat ćemo izbor izjava međunarodnih aktera arhitektonske kulturne produkcije "Izdavaštvo između formata, tema i tehnologija" koji potpisuju Mika Savela, glavni urednik časopisa Finnish Architectural Review, i Ana Dana Beroš.

HRT – HR 3 — Srijeda, 02.05.2018 16:03

Rebekka Kiesewetter: Izdavaštvo kao kritička praksa prostora i oprostorivanja

Današnjom emisijom Stvarnost prostora počinjemo novi ciklus autorice Ane Dane Beroš koji donosi izbor tekstova o kritičkim prostornim praksama u kojoj ćemo slušati tekst "Izdavaštvo kao kritička praksa prostora i oprostorivanja" švicarske autorice, kustosice i istraživačice Rebekke Kiesewetter.

HRT – HR 3 — Srijeda, 25.04.2018 16:03

Razgovor s Goom Hasegawom

Nakon što smo u prethodnim emisijama čuli razgovore koje je japanski arhitekt Go Hasegawa vodio s trojicom švicarskih arhitekata, Peterom Maerklijem, Valeriom Olgiatijem i Pascalom Flammerom - koji su nastali unutar njegova istraživanja uloge povijesti u suvremenoj arhitekturi te objedinio u knjizi razgovora s deset europskih arhitekata i objavio 2015. u Japanu - u ovoj emisiji poslušajte razgovor sa samim Goom Hasegawom.

HRT – HR 3 — Srijeda, 18.04.2018 16:03

Go Hasegawa razgovara s Pascalom Flammerom

Nastavljamo serijal posvećen japanskom arhitektu mlađega naraštaja Gou Hasegawi. Upoznajemo ga u razgovorima koje je na temu uloge povijesti u suvremenoj arhitekturi vodio s europskim arhitektima. U ovoj emisiji slušamo njegov razgovor sa švicarskim arhitektom Pascalom Flammerom.

HRT – HR 3 — Srijeda, 11.04.2018 16:03

Go Hasegawa razgovara s Valerijem Olgiatijem

Ovom emisijom nastavljamo serijal autora Tomislava Pavelića posvećen japanskom arhitektu mlađega naraštaja Gou Hasegawi. Predstavljamo ga razgovorima koje je Hasegawi, na okvirnu temu uloge povijesti u suvremenoj arhitekturi, vodio s važnim europskim arhitektima.

HRT – HR 3 — Srijeda, 04.04.2018 16:03

Go Hasegawa razgovara s Peterom Maerklijem

Ovom emisijom počinjemo ciklus autora Tomislava Pavelića posvećen japanskom arhitektu mlađeg naraštaja Gou Hasegawi. Arhitekta predstavljamo serijom razgovora koje je vodio s trojicom velikih suvremenih švicarskih arhitekata - Peterom Maerklijem, Valerijem Olgiatijem i Pascalom Flammerom. Na kraju ciklusa možete čuti razgovor koji smo s Goom Hasegawijem snimili tijekom prošlogodišnjih Dana Orisa u Zagrebu. U ovoj emisiji poslušajte razgovor Goa Hasegawe s Peterom Maerklijem, te Hasegawine zabilješke, napisane kao osobni komentar poslije razgovora.

HRT – HR 3 — Srijeda, 28.03.2018 16:03

Peter Frase: Svim raspoloživim sredstvima

U ovoj emisiji, kojom završavamo ciklus autora Frane Petra Zovka posvećen temi prirode, donosimo esej "Svim raspoloživim sredstvima" američkog sociologa i pisca Petera Frasea.

HRT – HR 3 — Srijeda, 21.03.2018 16:03

Richard Stites: Ozelenjavanje Rusije — Disurbanisti

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka s temom prirode, a u ovoj emisiji donosimo tekst "Ozelenjavanje Rusije: Disurbanisti" američkog povjesničara Richarda Stitesa.

HRT – HR 3 — Srijeda, 14.03.2018 16:03

Ross Wolfe: Čovjek i priroda — Radikalna kritika Zelenog pokreta (II. dio)

Nastavljamo ciklus autora Frane Petra Zovka. Tema ciklusa je priroda, a u današnjoj emisiji donosimo drugi dio eseja "Čovjek i priroda: Radikalna kritika zelenog pokreta" američkog autora Rossa Wolfea, objavljenog 2011. na blogu "The Charnel-House".

HRT – HR 3 — Srijeda, 07.03.2018 16:03

Ross Wolfe: Čovjek i priroda — Radikalna kritika Zelenog pokreta (I. dio)

Ovom emisijemo počinjemo novi ciklus autora Frane Petra Zovka. Tema ciklusa je priroda, a u ovoj emisiji donosimo prvi dio eseja "Čovjek i priroda: Radikalna kritika zelenog pokreta" američkog autora Rossa Wolfea, objavljenog 2011. na blogu "The Charnel-House".

HRT – HR 3 — Srijeda, 28.02.2018 16:03

Razgovor s Keeferom Dunnom

Ovom emisijom zaključujemo tematski ciklus pod nazivom "Arhitekt kao organizator" autorice Vesne Vuković u kojem smo govorili o arhitektonskom udruživanju i arhitektonskim udruženjima – o njihovoj ulozi u izmijenjenom profesionalnom polju, ali i širem društvenom kontekstu, te mogućnostima angažmana u tim okvirima i uvjetima.

HRT – HR 3 — Srijeda, 21.02.2018 16:03

Razgovor s Aleksandrom Bedeom

Ovom emisijom nastavljamo ciklus pod nazivom Arhitekt kao organizator autorice Vesne Vuković u kojem govorimo o arhitektonskom udruživanju i arhitektonskim udruženjima – o njihovoj ulozi u (izmijenjenom) profesionalnom polju, ali i širem društvenom kontekstu, te mogućnostima angažmana u tim okvirima i uvjetima.

HRT – HR 3 — Srijeda, 14.02.2018 16:03

Razgovor s Emilom Jurcanom

Ovom emisijom nastavljamo ciklus pod nazivom Arhitekt kao organizator autorice Vesne Vuković u kojem govorimo o arhitektonskom udruživanju i arhitektonskim udruženjima – o njihovoj ulozi u (izmijenjenom) profesionalnom polju, ali i širem društvenom kontekstu, te mogućnostima angažmana u tim okvirima i uvjetima.

HRT – HR 3 — Srijeda, 07.02.2018 16:03

Arhitekt kao organizator

Ovom emisijom počeli smo ciklus Arhitekt kao organizator koji je osmislila autorica Vesna Vuković. U emisije donosimo izbor programatskih tekstova i manifesta arhitekata i arhitektonskih grupacija, s posebnim naglaskom na međuraću, dobu u kojem je društveni angažman arhitekata u novoj ‘borbi za gradove’ i, od nje neodvojivoj, borbi za bolje društvo te njihova formacija kao ideologa 'društvenoga' na vrhuncu.

HRT – HR 3 — Srijeda, 31.01.2018 16:03

Razgovor s Andrewom Hersherom

Razgovorom s američkim arhitektom Andrewom Herscherom završavamo ciklus Stvarnosti prostora autorice Ane Dane Beroš. U intervjuu, koji je autorica vodila u suradnji s istraživačicom i arhitekticom Dubravkom Sekulić, s Herscherom se raspravlja o humanitarizmu i koncepciji „izbjegličke krize”, te o protupovijestima arhitekture i izbjeglištva.

HRT – HR 3 — Srijeda, 24.01.2018 16:03

Razgovor sa Sofijom Donom

Ana Dana Beroš razgovara s grčkom arhitekticom i umjetnicom Sofijom Donom o granicama, greškama u prijevodu i sinkronizaciji, te dvostrukim izvanrednim stanjima u kontekstu povijesnih i suvremenih migracija.

HRT – HR 3 — Srijeda, 17.01.2018 16:03

Razgovor s videokolektivom Artikisler

Ana Dana Beroš razgovara s članovima turskoga videokolektiva Artıkişler o dokumentiranju i arhiviranju kolektivne vizualne memorije kao građanskoj dužnosti, te o koncepciji tragova - reziduuma - u bilježenju migrantske svakodnevice i novih praksi zajedništva.

HRT – HR 3 — Srijeda, 10.01.2018 16:03

Razgovor s Eyalom Weizmanom

U današnjoj emisiji autorice Ane Dane Beroš, u suradnji s kritičarkom arhitekure Ethel Baraonom Pohl, razgovaramo s izraelskim arhitektom Eyalom Weizmanom o forenzičkoj arhitekturi, povijesti i političkom potencijalu kružnih tokova, te važnosti auto-kritike u političkom djelovanju.

Stvarnost prostora
Stvarnost prostora

HRT – HR 3 — Društvo, umjetnost

Arhitektura, urbanizam, javni prostor, umjetničke akcije u javnom i o javnom prostoru teme su o kojima se govori u emisiji Stvarnost prostora. Urednik: Evelina Turković Autori: Ana Dana Beroš, Tomislav Pavelić, Vesna Vuković, Frano Petar Zovko

Najave
Jane Rendell: Feministički pristup kritičkim prostornim praksama

Jane Rendell: Feministički pristup kritičkim prostornim praksama

Srijeda, 30.05.2018. 16:03 - 16:35

Današnjom emisijom Stvarnost prostora autorice Ane Dane Beroš završavamo ciklus posvećen eksperimentalnom izdavaštvu, te radikalnim pedagoškim i kritičkim prostornim praksama. U eseju "Suprotstavi se: Feministički pristup kritičkim prostornim praksama" britanska ...

Manfredo Tafuri: Prilog kritici arhitektonske ideologije, 1. dio
Srijeda, 06.06.2018. 16:03 - 16:34

Sve najave