Arhiva slušaonice - Sunčani sat

HRT – HR 2 — Petak, 22.06.2018 14:00

Emisija 22.06.2018.

Sunčani sat ovog je petka na otoku Krku u općini Dobrinj. Smješten na istočnoj strani otoka na brežuljku, Dobrinj je jedan od srednjovjekovnih kaštela koji su u prošlosti bili središta pismenosti. O Dobrinju kao nekadašnjem središtu glagoljaštva svjedoči niz dokumenata i glagoljaških natpisa. U mjestu prevladavaju autohtone kamene kuće i uske kamene ulice koje i danas odišu prošlim vremenima, a poznato je i po živopisnoj narodnoj nošnji, folklornim manifestacijama te tradicionalnoj domaćoj kuhinji.

HRT – HR 2 — Petak, 15.06.2018 14:00

Emisija 15.06.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Kninu u Tvrđavi na brdu Spas. Kninska Tvrđava najprepoznatljiviji je simbol kraljevskog grada, a spada među najveće hrvatske fortifikacijske spomenike i druga je po veličini vojna fortifikacija u Europi. Izuzetno je razvedena i sačuvana u svim svojim dijelovima. Živući je spomenik kulture, s muzejom, izložbenim prostorima i restoranom te svakako predstavlja glavni brend kulturnoga turizma s te strane rijeke Krke. Šire područje Knina nudi niz atraktivnih turističkih posebnosti, a za sam grad je važna činjenica što se nalazi na sjecištu nekoliko turistički vrlo interesantnih prostora i prometnica. Između ostalog, oni željni pustolovine mogu uživati u slobodnom penjanju, jahanju, vožnji kanuom, raftingu, brdskom biciklizmu, a uskoro i paraglidingu na Dinari.

HRT – HR 2 — Petak, 08.06.2018 14:00

Emisija 08.06.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Crikvenici gdje se obilježava 130 godina organiziranog turizma, otkako je tamo izgrađeno prvo javno morsko drveno kupalište. Pripremljen je poseban višednevni program događanja, a posjetitelji će uživati u „Crikvenici nekad i danas“, uz bogatu gastro ponudu te zabavu uz bezvremenske glazbene hitove. Izvanredan uvod u ovu jubilarnu godišnjicu svakako je niz prošlogodišnjih nagrada i priznanja među kojima i ona za „Najuspješniju destinaciju turizma zdravlja“.

HRT – HR 2 — Petak, 01.06.2018 14:00

Emisija 01.06.2018.

Prvi lipanjski Sunčani sat vodi vas u Daruvar, najuređeniji mali grad kontinentalne Hrvatske. Od 03. do 10. lipnja, u Daruvaru će se održavati najzabavniji festival vina, jubilarni 20. "Vinodar". Ta međunarodna izložba vina i sajam tradicionalnih proizvoda Bjelovarsko-bilogorske županije, najpoznatija je i najznačajnija tradicionalna manifestacija Grada te njegovih vinara i vinogradara. Daruvarski kraj od davnina je poznat po vrsnim sortama vinove loze i dobrim vinima, a za tu stoljetnu tradiciju idealne uvjete pružaju sunčani obronci Papuka.

HRT – HR 2 — Petak, 25.05.2018 14:00

Emisija 25.05.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Podgori, malom mjestu smještenom na Makarskoj rivijeri. Život je ovdje uvijek bio i ostao posvećen moru, ali uz pomorstvo i ribarstvo, u posljednjih 50 godina cvjeta i turizam. To živopisno mjesto nudi užitak u tradicionalnom ugođaju uz sve suvremene blagodati. Tisućama godina, ovdje su raznim prirodnim procesima nastajale najljepše šljunčane plaže ovog dijela obale. More je besprijekorno bistro, plaže su ekološki čiste, a cijelu priču zaokružuje poznata mediteranska gastro ponuda.

HRT – HR 2 — Petak, 18.05.2018 14:00

Emisija 18.05.2018.

Sunčani sat vas ovoga petka vodi u Mali Lošinj, unatoč imenu, najveći grad otoka Lošinja. Bistro more, čist zrak, bogatstvo flore i faune te blaga mediteranska klima, odlike su cresko–lošinjske otočne skupine. Za nautički turizam Mali Lošinj je vrlo važna luka jer je smješten na plovnom putu između Istre i Dalmacije. Zbog izuzetno pozitivnih karakteristika klime razvijen je i lječilišni turizam, a lošinjska kuhinja naprosto oduševljava okusom i mirisom Mediterana.

HRT – HR 2 — Petak, 11.05.2018 14:00

Emisija 11.05.2018.

Sunčani sat ovog se petka emitira zajedno s emisijom Drugi dio dana, od 14 do 18 sati. Zlatan Skalicki donosi zanimljivosti s četvrtog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu „Novo vrijeme – vrijeme za ruralni turizam“ iz Supetra na otoku Braču. Najveći takav skup u Hrvatskoj okupit će više od 250 stručnjaka iz 15 zemalja, kao i znanstvenike te turističke djelatnike. Dio bogatog programa čine paneli o međunarodnim turističkim kulturnim rutama, predavanja, prezentacije, radionice, Festival održivog razvoja, izložbe, Eko-etno trade show te inovativna večera bračkih specijaliteta. Nataša Mikas će, pak, u Virju pratiti treću Virovsku prkačijadu. Prkači, a i Virje, dio su čarobne priče o turističkoj, slastičarskoj i gastronomskoj posebnosti Podravine. S dosad najbogatijim programom, prkačijada se ove godine okuplja eminentne slastičare iz Velike Britanije, Rusije, SAD-a, Malte, Armenije i Albanije koji će se na svojim radionicama pokazati njihove tradicijske prkače i kolače.

HRT – HR 2 — Petak, 04.05.2018 14:00

Emisija 04.05.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Gornjoj Stubici. Mnogi ljudi povezuju je s Matijom Gupcem i poznatom Seljačkom bunom, ali i s Rudolfom Perešinom, najpoznatijim hrvatskim pilotom iz Domovinskog rata, što i nije ništa čudno, budući da su obojica rodom iz tog kraja. Idućeg tjedna u Gornjoj Stubici će se održati 21. Susreti za Rudija, najveći aeromiting u ovom dijelu Europe. Manifestacija se svake godine održava u spomen na pilota Hrvatskog vojnog zrakoplovstva i heroja domovinskog rata Rudolfa Perešina.

HRT – HR 2 — Petak, 27.04.2018 14:00

Emisija 27.04.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Čakovcu - sjedištu Međimurske županije. Vrhunske komunikacije, najmodernija infrastruktura, lijepa hortikultura, gospodarska propulzivnost, dinamični kulturni i sportski sadržaji, sve su to razlozi za ugodan život dvadesetak tisuća žitelja. Turistima se, uz povijesnu jezgru, nudi odlična gastronomska ponuda, sportske i izletničke aktivnosti, bogat noćni život te atraktivna događanja tijekom cijele godine. U tijeku je i manifestacija Dani Međimurske županije, a ove godine primarni cilj obilježavanja je sinergija svih djelatnosti s naglaskom na ljude. Više od pedesetak manifestacija diljem najsjevernije hrvatske županije uključuju segmente kulturne baštine Međimurja, obrazovanja, povijesti, poduzetništva te se prikazuju gospodarsko-turistički potencijali cijelog kraja. U Čakovcu će, 05. svibnja, biti organiziran Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova „Moja poduzetna Hrvatska“ kojeg će pratiti gastro show i koncert.

HRT – HR 2 — Petak, 20.04.2018 14:00

Emisija 20.04.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Rakovici. Općina Rakovica smještena je u južnom dijelu Karlovačke županije, u blizini Plitvičkih jezera. Kraj bogat ljepotama prirode i raznolikom prošlošću, izvrstan je za one koji preferiraju aktivni odmor - uz adrenalinski park i terensko jahanje, idealno je odredište i za bicikliste. Biciklističke staze protkale su gotovo cijeli krajolik, a vozeći se biciklom prolazi se kroz guste mirisne šume, pitoreskne brežuljke, sela očuvane ljepote i jedinstvene vidikovce. Općina Rakovica bila je počašćena i prolaskom biciklista sudionika utrke Tour of Croatia.

HRT – HR 2 — Petak, 13.04.2018 14:00

Emisija 13.04.2018.

Sunčani sat ovog je petka u atraktivnom turističkom naselju Rapcu. Nekada ribarsko naselje, Rabac u Istri danas je odredište koje nudi dovoljno sadržaja za goste koji preferiraju aktivan ljetni, ali i cjelogodišnji odmor. Labin s općinama Sveta Nedelja, Kršan, Pićan i Raša čini područje Labinštine. Za istinske ljubitelje prirode tu je pješačka staza što iz Rapca vodi do obližnjeg Labina, a koja je poznata po svojoj iznimnoj biološkoj raznolikosti.

HRT – HR 2 — Petak, 06.04.2018 14:00

Emisija 06.04.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Baškoj Vodi, u podnožju veličanstvenog Biokova. Sa svim sadržajima i obilježjima mediteranskog gradića, Baška Voda je pravi dragulj jadranske obale. Atraktivna suvremena turistička destinacija jedno je od najuređenijih mjesta Makarske rivijere. Kristalno čisto toplo more, duge šljunčane plaže i zdrava klima prirodan su fenomen koji nikog ne ostavljaju ravnodušnim.

HRT – HR 2 — Petak, 30.03.2018 14:00

Emisija 30.03.2018.

Sunčani sat se na Veliki petak emitira iz Vodica gdje posebnost Uskrsa čine žudiji. Vodički žudiji momci su koji odjeveni u odore rimskih vojnika uprizoruju njihovu ulogu u Isusovoj muci tijekom Velikog tjedna. Turistička zajednica, pak, već godinama na Uskrsni ponedjeljak organizira doručak na otvorenom. Tako će biti i ove godine. Sudjelovat će folklorne skupine iz okolnih mjesta, pjevat će dalmatinske klape, a posluživat će se domaće fritule i kroštule.

HRT – HR 2 — Petak, 23.03.2018 14:00

Emisija 23.03.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Crikvenici. Tamo se ove godine održavaju Dani UHPA-e, najveći godišnji susret koji okuplja članove i partnere Udruge hrvatskih putničkih agencija. Crikvenica je, naime, UHPA-ina domaća destinacija godine za 2017./2018. Susret okuplja više od 150 sudionika, predstavnika turističkih agencija te predstavnika Ministarstva turizma, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske turističke zajednice. Dvodnevni program nudi niz zanimljivih stručnih predavanja i prezentacija. Uz upoznavanje turističke ponude odredišta, razmjenjivat će se mišljenja i iskustava. Prilika je to i za druženje i susrete s predstavnicima poslovnih udruženja, turističkim profesionalcima i stručnjacima, poduzetnicima, vladinim dužnosnicima i predstavnicima medija.

HRT – HR 2 — Petak, 16.03.2018 14:00

Emisija 16.03.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Opatiji, koja je domaćin specijaliziranog sajma opreme za bazene, saune, plaže i uređenje okoliša Relax Adria 2018. Manifestacija prezentira izlagački program namijenjen za finalnu pripremu turističkih objekata za sezonu. Na jedinom sajmu ove vrste u Hrvatskoj, svoj asortiman i usluge predstavljaju vrhunski dobavljači iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Austrije, Švedske, Njemačke i Češke, uz bogat program stručnih predavanja. Relax Adria namijenjen je poduzetnicima u turizmu, ali i investitorima, arhitektima, projektantima i svima ostalima koji planiraju uređenje vanjskih prostora svojih objekata.

HRT – HR 2 — Petak, 09.03.2018 14:00

Emisija 09.03.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Vukovaru, starom baroknom gradu na Dunavu, na granici povijesnih pokrajina istočne Slavonije i zapadnog Srijema. Dunav je bio i ostao veza Vukovaraca s Europom i svijetom. Vukovarci ništa manje ne vole ni Vuku - malu, ćudljivu rijeku na koju dolaze lokalni ribiči u ljetne dane, a zimi se koristi kao klizalište. Turizam je jedna od važnih djelatnosti u gradu.Među mnoštvom vrlo atraktivnih građevina, ističu se dvorac Eltz iz 18. stoljeća, barokne zgrade u središtu grada, franjevački samostan, župna crkva sv. Filipa i Jakova, pravoslavna crkva sv. Nikole, Mauzolej Eltz, Mauzolej obitelji Paunović dok je najpoznatiji i najposjećeniji objekt u gradu Vukovarski vodotoranj. Izvan grada na obali Dunava prema Iloku nalazi se Arheološki park Vučedol gdje je pronađena čuvena obredna posudica Vučedolska golubica koja predstavlja povijesni simbol grada Vukovara.

HRT – HR 2 — Petak, 02.03.2018 14:00

Emisija 02.03.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Nacionalnom parku Plitvička jezera. Najstariji i najveći nacionalni park Republike Hrvatske svojom iznimnom prirodnom ljepotom oduvijek privlači zaljubljenike u prirodu. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost zbog koje su Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje upisom na UNESCO-vu Listu svjetske baštine. Prostor Nacionalnog parka Plitvička jezera i šireg područja mjesto je čovjekove prisutnosti i života od prapovijesti do danas. Kraj bogat vodom, šumama, florom i faunom, prirodnim skloništima i raznolikošću reljefa omogućavao je nastanjivanje i život na ovom području.

HRT – HR 2 — Petak, 23.02.2018 14:00

Emisija 23.02.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Ogulinu, mjestu Frankopana i Ivane Brlić Mažuranić. Smješten na prijelazu iz Gorskog Kotara u Liku Ogulin je zavičaj bajke. Posjetiteljima je posebno zanimljiv jer se uz njega vežu mnoge priče i legende, a okružuje ga bajkovita priroda. Duh pitomog gradića ugodnog za život Ogulinci njeguju i danas. U gradu se odvijaju mnoge zanimljive manifestacije s ciljem očuvanja narodnih običaja i kulture, gdje se mogu probati i neki davno zaboravljeni domaći specijaliteti.

HRT – HR 2 — Petak, 16.02.2018 14:00

Emisija 16.02.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Noskovcima u općini Čađavica, u informativno-edukativnom centru "Dravska priča", jedinstvenom u Virovitičko-podravskoj županiji. Namijenjen je istraživačima, učenicima i studentima, koji u terenskoj nastavi upoznaju biljno i životinjsko bogatstvo Rezervata biosfere Mura-Drava-Dunav. Posjetiteljima su na raspolaganju i dodatni sadržaji poput bio istraživačke stanice u podrumu objekta. O prirodnim ljepotama i bogatstvu biljnog i životinjskog svijeta može se saznati na edukativnim poučnim stazama koje centar povezuju s obližnjom rijekom Dravom na kojoj se nalazi i promatračnica za ptice. Upravo ovaj segment Drave je najočuvanija nizinska rijeka u Europi.

HRT – HR 2 — Petak, 09.02.2018 14:00

Emisija 09.02.2018.

Sunčani sat ovog je petka u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici. U poznatom zagorskom kraju povijest se ponavlja svake godine kao spomen ustanka malog čovjeka u borbi za pravdu. Riječ je o manifestaciji Seljačka buna, a glavni i završni događaj je upravo ovoga vikenda. Veličanstvena rekonstrukcija bitke kod Stubice zasigurno je najorginalnija manifestacija u široj regiji, a i međunarodni događaj, jer sudjeluju udruge iz još tri europske države: Mađarske, Slovačke i Slovenije.

Sunčani sat
Sunčani sat

HRT – HR 2 — Turizam

Emisija s temama iz turizma, izvještajima i reportažama o turističkim događajima i turističkim odredištima. Emitira se petkom od 14:00 do 16:00 sati. Urednik i voditelj: Zlatan Skalicki Novinari: Nataša Mikas i Ana Ciglenečki

Sljedeća emitiranja

Petak, 29.06.2018. 14:00 - 14:30

Petak, 29.06.2018. 14:35 - 14:55

Petak, 29.06.2018. 15:00 - 15:30

Poslušajte

Emisija 22.06.2018.
Petak, 22.06.2018 14:00

Emisija 15.06.2018.
Petak, 15.06.2018 14:00

Emisija 08.06.2018.
Petak, 08.06.2018 14:00

Emisija 01.06.2018.
Petak, 01.06.2018 14:00