Arhiva slušaonice - EU info

Četvrtak, 01.06.2017 17:00

EU info Aquatika Karlovac

Četvrtak, 25.05.2017 17:00

Obnova Zelingrada novcem iz EU-a

Muzej Sveti Ivan Zelina već 15 godina provodi sustavna arheološka istraživanja i konzervaciju zidova na Zelingradu, utvrđenom gradu koji se prvi put spominje 1295. Od tada pa do početka 17. stoljeća Zelingrad ima vrlo važnu ulogu, vlasnici su mu velikaške obitelji, a među njima i hrvatsko-ugarski kralj Ivan Zapolja. Dosadašnja parcijalna konzervacija ne štiti kulturno dobro trajno, pa je muzej kao vlasnik utvrde pokrenuo obnovu u cijelosti. S uspjehom su prijavili projekt Obnove srednjovjekovnog Zelingrada pri Europskom strukturnom i investicijskom fondu – Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. O projektu i namjeni budućeg atraktivnog turističkog odredišta u blizini Zeline koji je prošli tjedan predstavljen članovima FIJET-a Hrvatska - međunarodnoj udruzi turističkih novinara i pisaca u turizmu, govori koordinatorica Romana Mačković, viša kustosica Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Četvrtak, 18.05.2017 17:00

Elektrotehnička škola iz Zagreba dobiva novac iz fondova EU-a

Dosad smo u EU infu predstavljali brojne srednje škole koje su dobile novac iz fondova Europske unije, govorili smo o projektima iz Siska, Slavonskog Broda, Pitomače, Karlovca, Varaždina i Županje. Primjer dobre srednjoškolske prakse je i Elektrotehnička škola iz Zagreba koja je realizirala Leonardo da Vinci EU projekte mobilnosti u okviru Programa za cjeloživotno učenje. Nositelji su visokog europskog priznanja kao jedna od 10 najinovativnijih strukovnih škola u zemljama jugoistočne Europe, a trenutno realiziraju projekt iz Erasmusa +, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. O iskustvima govori profesor Renato Matejaš, ravnatelj Elektrotehničke škole u Zagrebu.

Četvrtak, 11.05.2017 17:00

Tehnička škola u Karlovcu

EU info tema vodi nas u Karlovac u kojem je prije 61 godinu otvorena tadašnja Industrijska škola metalske struke i dosad je doživjela mnogobrojne promjene – od programske strukture škole, do njezinih različitih naziva – od industrijske, škole učenika u privredi, metaloprerađivačke, tehničko-strojarske, Škole učenika u privredi metalske i elektro struke do danas kad je to Tehnička škola. Zbog pada interesa upisa u pojedina zanimanja, škola uvodi perspektivne programe koje razvijaju i uz pomoć dobivenog novca iz fondova Europske unije: O dosadašnjim iskustvima u korištenju europskog novca govori Ivan Janković, novoimenovani ravnatelj karlovačke Tehničke škole i voditelj projekta Sunčana Mehatonika.

Četvrtak, 04.05.2017 17:00

Fripol iz fondova EU-a dobio 742.306,35 kn za projekt unapređenja poslovanja

U Ljubeščici, mjestu u blizini Novog Marofa održana je konferencija za novinare i predstavljanje projekta poduzeća Fripol d.o.o. . Oni su s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i inovacije i investicije potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Unapređenje poslovnih i proizvodnih procesa i razvoj novih proizvoda". Projekt je odobren u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 900 tisuća kuna, a subvenicija od Europske unije je veća od 742 tisuće kuna. O projektu govori vlasnik Fripola dipl. inženjer strojarstva Tomisav Gotić.

Četvrtak, 27.04.2017 17:00

Program INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

U Pločama, Zadru i Karlovcu prošli tjedan održani su otvoreni dani programa INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji sa Zajedničkim tajništvom Programa upoznalo je potencijalne prijavitelje sa sadržajem Programa te s pravovremenim pripremama za prijavu na prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga. Opći cilj programa je povećanje konkurentnosti i zaposlenosti, očuvanje prirodnih resursa i upravljanja kulturnom baštinom, poboljšanje veza promicanjem multimodalnosti, te poticanje suradnje između organizacija i institucija na Programskom području. To nam je na karlovačkom predstavljanju istaknula Tea Ivanišević iz zajedničkog tajništva prekograničnog programa Interreg V- A- Hrvatska – Italija 2014. - 2020. sa sjedištem u Veneciji.

Četvrtak, 20.04.2017 17:00

Brodsko-posavska županija potiče na projekte

Tema EU infa vodi nas u Brodsko-posavsku županiju, točnije u Upravni odjel za obrazovanje, šport i kulturu koji brojne institucije potiče da osmišljavaju projekte financirane iz fondova Europske unije. To su škole, ustanove u kulturi, športu i tehničkoj kulturi koje su već povukle znatan novac za unapređenje rada i života u svojoj županiji. Županija je osnivač Muzeja Brodskog Posavlja, Galerije Ivana Meštrovića u Vrpolju, djelomično sufinancira Institut za povijest Slavonije i Baranje i rade na unaprjeđenju znanosti i tehnologije, a u tome znatnu financijsku pomoć dobivaju iz fondova Europske unije. O djelovanju Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu te županije govori v.d. pročelnica Anica Vukašinović.

Četvrtak, 06.04.2017 17:00

Srednja škola Pitomača - financirana iz EU-a

Srednja škola Stjepana Sulimanca u Pitomači najmlađa je hrvatska srednja škola koja obrazuje učenike u trogodišnjim i četverogodišnjim programima u poljoprivrednom sektoru. U posljednjih nekoliko godina škola je provela niz projekata preko kojih je osuvremenila svoje kurikulume, opremila praktikume, učionice i kabinete, a preko programa mobilnosti učenici redovito odlaze na praktičnu nastavu u inozemstvu. Škola je izgradila Ekološki Praktikum, dobili su 25 hektara poljoprivrednog zemljišta na kojemu proizvode ljekovito bilje i žitarice, za koje imaju ekološke certifikate. Posjeduju i druge praktikume, restoran, pružaju srednjoškolcima stručnu praksu vezanu uz ekološku poljoprivredu, nastoje im prenijeti moderna znanja i upoznati ih sa suvremenim trendovima i znanstvenim dostignućima. O aktivnostima i posebnostima govori Josip Ivoš, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca u Pitomači.

Četvrtak, 30.03.2017 17:00

EU projekti Srednje škole u Valpovu

Od ove školske godine Srednja škola iz Valpova aktivno se uključila u praćenje, traženje partnera, pisanje i apliciranje na raspisane natječaje fondova Europske unije. Osnovali su Školski projektni tim, uspostavili suradnju s razvojnim agencijama, osobito Lokalnom razvojnom agencijom Valpovo-Petrijevci i agencijom Pronova iz Slavonskog Broda. Posjetili su nekoliko škola koje imaju iskustva u privlačenju sredstava iz fondova EU-a i krenuli u pisanje projekata vezanih u darovite sportaše vrijedan više od 800 tisuća kuna, uz Erasmus K1 vrijedan 71 tisuću eura, treći natječaj vezan uz cjeloživotno učenje vrijedan milijun i 400 tisuća i četvrti natječaj u kojem žele sudjelovati vezan je uz područje kulture i mladih čiji nositelj Muzej likovne umjetnosti iz Osijeka. Ravnateljica valpovačke Srednje škole Svjetlana Kalpić ističe kako će škola nadalje pratiti i sudjelovati u raznim projektima, bilo kao nositelj ili kao partner.

Četvrtak, 23.03.2017 17:00

Konferencija škola u EU projektima

Tehnička škola iz Slavonskog Broda poznata je po realiziranim projektima financiranim iz Europske unije, posebno iz područja mobilnosti učenika i nastavnika. Slavonskobrodski srednjoškolci surađuju s vršnjacima iz nekoliko zemalja članica, pa su česte uzajamne izobrazbe i stručne prakse. Prošli su tjedan partneri održali konferenciju u Zagrebu i predstavili dosadašnja dostignuća i planove za buduće projekte i suradnje. Pred naš mikrofon stali su hrvatsko-slovenski partneri: ravnateljica Tehničke škole iz Slavonskog Broda Mirjana Onukijević i ravnatelj Tehničke škole iz Škofje Loke Krištof Debeljuh.

Četvrtak, 16.03.2017 17:00

Međunarodna konferencija BRI-ES u Zagrebu.

U Zagrebu se 16. ožujka 2017. održava međunarodna konferencija i natjecanje učenika BRI-ES. Tehnička škola iz Slavonskog Broda suosnivač je mreže strukovnih škola BRI-ES koja povezuje industriju i strukovno obrazovanje u okviru Alpe-Adria regije u području strojarstva, elektrotehnike, mehatronike i servisa automobila. Zemlje suosnivači su Austrija, Italija, Češka, Slovenija i Hrvatska. Svrha umrežavanja s regionalnim partnerima je poboljšanje kvalitete rada škola, kompetencija učenika učenjem temeljenom na radu (mobilnosti i partnerstva) i kompetencija nastavnika povezanih s potrebama tržišta rada. Dosad su organizirane dvije BRI-ES konferencije: u Sloveniji 2015. i prošle godine u Austriji. O zagrebačkom domaćinstvu konferencije govori suorganizatorica Vikica Lukić iz Slavonskog Broda koja je stalni koordinator BRI-ES-a za Hrvatsku.

Četvrtak, 09.03.2017 17:00

Arheološki muzej u Zagrebu

Hrvatski muzeji su česti korisnici novca iz fondova Europske unije, tako u današnjoj emisiji govorimo o projektu Monumentalni krajolici starijeg željznog doba na prostoru Podunavlja vrijednom više od dva i pol milijuna eura. Projekt je počeo u siječnju i trajat će do kraja lipnja 2019., a podrazumijeva istraživanje, zaštitu i turističku upotrebu najvažnijih krajolika iz vremena starijeg željeznog doba u Austriji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Kao projektni partner iz Hrvatske sudjeluje zagrebački Arhološki muzej i u njegovo ime voditeljica projekta je doktorica Jacqueline Balen.

Četvrtak, 02.03.2017 17:00

Cirkularna ekonomija i jačanje poduzetništva

Komisija nudi smjernice za stvaranje energije iz otpada i surađuje s Europskom investicijskom bankom na poticanju ulaganja

Četvrtak, 23.02.2017 17:00

Primjer dobre prakse - Dvorac Rajhenburg u Krškom

Jedan dio tema EU infa vezan je uz projekte za koje je Hrvatska bila financirana iz fondova EU-a s inozemnim partnerima, najčešće se radi o prekograničim suradnjama ili o poticajnim primjerima iz inozemstva. Takav dobar primjer je obnova Dvorca Rajhenburg u blizini Krškog u Sloveniji. Radi se o spomeniku nacionalnog značenja i upravo je dovršena opsežna sveobuhvatna obnova vrijedna 5 milijuna eura u kojoj su otkriveni najraniji romanički i gotički dijelovi dvorca. Krško je značajan postotak novca za obnovu dobilo iz fondova Europske unije i o važnosti revitalizacije te prenamjeni dvorca Rajhenburg govori gradonačelnik grada Miran Stanko.

Četvrtak, 16.02.2017 17:00

Centar za poduzetništvo i turizam

U prošloj emisiji govorili smo o izvrsnoj suradnji krške i zagrebačke gospodarske komore u zajedničkim projektima financiranim iz Europske unije. Danas nas put vodi u malo slovensko mjesto Raka koje je s našim Šenkovcem u Međimurju već nekoliko puta apliciralo za europski novac. Vinogradari su u Raki sagradili Cvičkov hram, kuću zidanicu sa svim elementima slovenskog tradicijskog graditeljstva u kojoj je smještena etno zbirka njihova zavičaja. Osim uzgoja cvičeka, ponosni su na autohtonu krško-poljsku svinju, te rašku čebulu, tj. raški luk koji će zaštiti oznakom geografskog podrijetla, a njega je križanjem vrsta slučajno dobio djed Melanije Trump. Sva nastojanja podržava Centar za poduzetništvo i turizam na čijem je čelu Franc Češnovar koji ističe dobru suradnju s hrvatskim partnerima, no, jedino što ih koči u uspjehu je nedostatak novca.

Četvrtak, 09.02.2017 17:00

EU info - Krško

Područna obrtničko-poduzetnička komora iz Krškog u Sloveniji surađuje izvrsno s Hrvatskom Hrvatska gospodarska komora i Područna obrtničko-poduzetnička komora iz Krškog već godinama surađuju na pitanjima zajedničkog interesa. Rješavaju se problemi nastali zbog gospodarske krize i recesije, procesa privatizacije, europeizacije propisa i akata. Poslovanje se prilagođava normama Europske unije u tehnološkom, obrazovnom, gospodarskom i pravnom smislu. Hrvatska i Slovenija učestalo rade na proširenju pogranične suradnje, pa se te aktivnosti odnose i na izradu i provedbu zajedničkih projekata koji se financiraju novcem iz fondova Europske unije. Pozitivnu priču donosimo iz Krškog, slovenskog grada koji s nama ima izvrsne poslovne odnose. O dobroj suradnji svjedoči Janja Starc, tajnica Područne obrtničko-poduzetničke komore iz Krškog.

Četvrtak, 02.02.2017 17:00

MSU projekt

Četvrtak, 26.01.2017 17:00

Agencija za mobilnost i EU fondove

Ove godine obilježava se 30. obljetnica Erasmusa plus, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. Obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja i u Hrvatskoj će do 2020. godine na raspolaganju biti gotovo milijada kuna za studente, mlade, odgojno-obrazovne i akademske ustanove. U našoj zemlji posebnu ulogu ima agencija za mobilnost koja je zadužena za provedbu programa Erasmus plus. O programu govori ravnateljica Agencije Antonija Gladović.

EU info
EU info

HRT – HR 2 — Vijesti, kultura, obrazovanje, gospodarstvo, turizam, društvo

Slušajte emisiju EU info, četvrtkom u 17:40 na 2 programu Hrvatskoga radija.

Poslušajte