Arhiva slušaonice - EU info

Četvrtak, 01.06.2017 17:00

EU info Aquatika Karlovac

Četvrtak, 25.05.2017 17:00

Obnova Zelingrada novcem iz EU-a

Muzej Sveti Ivan Zelina već 15 godina provodi sustavna arheološka istraživanja i konzervaciju zidova na Zelingradu, utvrđenom gradu koji se prvi put spominje 1295. Od tada pa do početka 17. stoljeća Zelingrad ima vrlo važnu ulogu, vlasnici su mu velikaške obitelji, a među njima i hrvatsko-ugarski kralj Ivan Zapolja. Dosadašnja parcijalna konzervacija ne štiti kulturno dobro trajno, pa je muzej kao vlasnik utvrde pokrenuo obnovu u cijelosti. S uspjehom su prijavili projekt Obnove srednjovjekovnog Zelingrada pri Europskom strukturnom i investicijskom fondu – Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. O projektu i namjeni budućeg atraktivnog turističkog odredišta u blizini Zeline koji je prošli tjedan predstavljen članovima FIJET-a Hrvatska - međunarodnoj udruzi turističkih novinara i pisaca u turizmu, govori koordinatorica Romana Mačković, viša kustosica Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Četvrtak, 18.05.2017 17:00

Elektrotehnička škola iz Zagreba dobiva novac iz fondova EU-a

Dosad smo u EU infu predstavljali brojne srednje škole koje su dobile novac iz fondova Europske unije, govorili smo o projektima iz Siska, Slavonskog Broda, Pitomače, Karlovca, Varaždina i Županje. Primjer dobre srednjoškolske prakse je i Elektrotehnička škola iz Zagreba koja je realizirala Leonardo da Vinci EU projekte mobilnosti u okviru Programa za cjeloživotno učenje. Nositelji su visokog europskog priznanja kao jedna od 10 najinovativnijih strukovnih škola u zemljama jugoistočne Europe, a trenutno realiziraju projekt iz Erasmusa +, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. O iskustvima govori profesor Renato Matejaš, ravnatelj Elektrotehničke škole u Zagrebu.

Četvrtak, 11.05.2017 17:00

Tehnička škola u Karlovcu

EU info tema vodi nas u Karlovac u kojem je prije 61 godinu otvorena tadašnja Industrijska škola metalske struke i dosad je doživjela mnogobrojne promjene – od programske strukture škole, do njezinih različitih naziva – od industrijske, škole učenika u privredi, metaloprerađivačke, tehničko-strojarske, Škole učenika u privredi metalske i elektro struke do danas kad je to Tehnička škola. Zbog pada interesa upisa u pojedina zanimanja, škola uvodi perspektivne programe koje razvijaju i uz pomoć dobivenog novca iz fondova Europske unije: O dosadašnjim iskustvima u korištenju europskog novca govori Ivan Janković, novoimenovani ravnatelj karlovačke Tehničke škole i voditelj projekta Sunčana Mehatonika.

Četvrtak, 04.05.2017 17:00

Fripol iz fondova EU-a dobio 742.306,35 kn za projekt unapređenja poslovanja

U Ljubeščici, mjestu u blizini Novog Marofa održana je konferencija za novinare i predstavljanje projekta poduzeća Fripol d.o.o. . Oni su s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta i Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo i inovacije i investicije potpisali ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Unapređenje poslovnih i proizvodnih procesa i razvoj novih proizvoda". Projekt je odobren u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji je sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 900 tisuća kuna, a subvenicija od Europske unije je veća od 742 tisuće kuna. O projektu govori vlasnik Fripola dipl. inženjer strojarstva Tomisav Gotić.

Četvrtak, 27.04.2017 17:00

Program INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020.

U Pločama, Zadru i Karlovcu prošli tjedan održani su otvoreni dani programa INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji sa Zajedničkim tajništvom Programa upoznalo je potencijalne prijavitelje sa sadržajem Programa te s pravovremenim pripremama za prijavu na prvi poziv na dostavu projektnih prijedloga. Opći cilj programa je povećanje konkurentnosti i zaposlenosti, očuvanje prirodnih resursa i upravljanja kulturnom baštinom, poboljšanje veza promicanjem multimodalnosti, te poticanje suradnje između organizacija i institucija na Programskom području. To nam je na karlovačkom predstavljanju istaknula Tea Ivanišević iz zajedničkog tajništva prekograničnog programa Interreg V- A- Hrvatska – Italija 2014. - 2020. sa sjedištem u Veneciji.

EU info
EU info

HRT – HR 2 — Vijesti, kultura, obrazovanje, gospodarstvo, turizam, društvo

Slušajte emisiju EU info, četvrtkom u 17:40 na 2 programu Hrvatskoga radija.

Poslušajte