EU info

EU info

Slušajte emisiju EU info, četvrtkom u 17:40 na 2 programu Hrvatskoga radija.

Informira o temama vezanim uz Europsku uniju iz područja kulture, znanosti, sporta, zdravstva, ekologije, prava, ekonomije, diplomacije, tržišta rada, poljoprivrede, prometa i slično.

Posljednje emisije

Četvrtak, 01.06.2017 17:40

EU info Aquatika Karlovac

Četvrtak, 25.05.2017 17:40

Obnova Zelingrada novcem iz EU-a

Muzej Sveti Ivan Zelina već 15 godina provodi sustavna arheološka istraživanja i konzervaciju zidova na Zelingradu, utvrđenom gradu koji se prvi put spominje 1295. Od tada pa do početka 17. stoljeća Zelingrad ima vrlo važnu ulogu, vlasnici su mu velikaške obitelji, a među njima i hrvatsko-ugarski kralj Ivan Zapolja. Dosadašnja parcijalna konzervacija ne štiti kulturno dobro trajno, pa je muzej kao vlasnik utvrde pokrenuo obnovu u cijelosti. S uspjehom su prijavili projekt Obnove srednjovjekovnog Zelingrada pri Europskom strukturnom i investicijskom fondu – Operativnom programu Konkurentnost i kohezija. O projektu i namjeni budućeg atraktivnog turističkog odredišta u blizini Zeline koji je prošli tjedan predstavljen članovima FIJET-a Hrvatska - međunarodnoj udruzi turističkih novinara i pisaca u turizmu, govori koordinatorica Romana Mačković, viša kustosica Muzeja Sveti Ivan Zelina.

Četvrtak, 18.05.2017 17:40

Elektrotehnička škola iz Zagreba dobiva novac iz fondova EU-a

Dosad smo u EU infu predstavljali brojne srednje škole koje su dobile novac iz fondova Europske unije, govorili smo o projektima iz Siska, Slavonskog Broda, Pitomače, Karlovca, Varaždina i Županje. Primjer dobre srednjoškolske prakse je i Elektrotehnička škola iz Zagreba koja je realizirala Leonardo da Vinci EU projekte mobilnosti u okviru Programa za cjeloživotno učenje. Nositelji su visokog europskog priznanja kao jedna od 10 najinovativnijih strukovnih škola u zemljama jugoistočne Europe, a trenutno realiziraju projekt iz Erasmusa +, najvećeg programa Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport. O iskustvima govori profesor Renato Matejaš, ravnatelj Elektrotehničke škole u Zagrebu.