G.Puccini - Tosca

G.Puccini - Tosca

Siromašna seoska djevojka Floria Tosca, odgojena kod redovnica, koja je na samome početku 19. stoljeća svojim pjevačkim umijećem oduševljavala Rimljane i uživala Papinu naklonost, nije mogla ni slutiti da će samo stoljeće kasnije postati kultni operni lik za kojim čeznu sve velike operne primadone. Prvi je Toscu oživio slavni francuski dramatičar Victorien Sardou zajedno s još tri povijesne osobe, slikarom Marijom Cavarradosijem, konzulom Rimske Republike Cesareom Angellotijem i barunom Viteliom Scarpiom, koji će se također preseliti u operu. Nakon što je vidio dramsku Toscu u interpretaciji božanske Sarah Bernard, Puccini, tada na vrhuncu slave, oduševio se snažnim i strastvenim dramskim predloškom te se zajedno s libretistima Giuseppeom Giacosom i Luigijem Ilicom latio posla. Nastala je spektakularna, sjajno orkestrirana veristička opera, nezaboravnih i omiljenih arija, besprijekornog protoka glazbene drame, koja svojim zbivanjima unutar 24 sata, kao jedna od rijetkih, poštuje jedinstvo radnje. U mračnu dramu krvavih strasti, u kojoj se miješaju umjetnost, ljubav, ljubomora, pohota, seks, pobožnost i sadizam, Puccini je unio prelijepe lirske trenutke kakve su Toscina molitva ili Cavarradosijeve predsmrtne meditacije. Iako rimska praizvedba nije prošla najslavnije; jedni su je držali odveć patetičnom, a drugi primjerom savršenog sklada glazbe i dramskog predloška, opera se ubrzo otisnula u svijet. Trijumfalni uspjeh opera je doživjela izvedbom u londonskom Covent Gardenu 1900., s velikom hrvatskom umjetnicom, tadašnjom opernom zvijezdom Milkom Trninom u naslovnoj ulozi. Puccini je njezinom interpretacijom bio oduševljen, smatrajući je pravom i potpunom, a uspjeh opere bio je senzacionalan. Trnina je godinu kasnije bila prva Tosca i newyorške Metropolitan opere. Još dvije naše velike sopranistice proslavile su se izvedbama Florije Tosce širom svijeta, Zinka Milanov i Sena Jurinac.Snimka koju večeras slušamo nastala je godine 2000., a u izvedbi sudjeluju Maria Guleghina kao Tosca, Salvatore Licitra kao Cavaradossi o Leo Nucci kao Scarpia uz soliste ,zbor i orkestar milanske Scale. Dirigent je Riccardo Muti.

G.Puccini - Tosca

Preuzmite datoteku

G.Puccini - Tosca 82,0 MB

O emisiji Klasikom po Drugom

Predstavljanje recentne produkcije klasične glazbe na ležerniji način, kroz različite interprete i glazbenike. Cilj emisije je educirati slušatelje i preporučiti im današnje najbolje glazbenike, ali i one koji su svojom umjetnošću obilježili drugu polovicu dvadesetog stoljeća.

Pročitaj više

Klasikom po Drugom
Klasikom po Drugom

HRT – HR 2 — Glazba, kultura

Predstavljanje recentne produkcije klasične glazbe na ležerniji način, kroz različite interprete i glazbenike. Cilj emisije je educirati slušatelje i preporučiti im današnje najbolje glazbenike, ali i one koji su svojom umjetnošću obilježili drugu polovicu dvadesetog stoljeća.

Najave

Otto Nicolai - Vesele žene Windsorske

Nedjelja, 26.11.2017. 23:00 - 00:00

U ovoj je operi Shakespeare prisutan na sasvim "operni" način. U Nicolaievoj verziji u libretu su neka imena preinačena s engleskog na njemački, neka su lica ispuštena, a radnja neznatno ...

R. Wagner - Ukleti Holandez
Nedjelja, 03.12.2017. 23:00 - 00:31

G.Rossini - Il barbiere di Siviglia
Nedjelja, 10.12.2017. 23:00 - 00:18

Sve najave
Poslušajte

G. Verdi- Macbeth
Nedjelja, 19.11.2017 22:00

G.Puccini - Tosca
Nedjelja, 12.11.2017 22:00

G.Donizetti - Ljubavni napitak
Nedjelja, 05.11.2017 22:00

W. A. Mozart: Rekvijem
Nedjelja, 29.10.2017 22:00