Antologija pripovijetke

Antologija pripovijetke Antologija pripovijetke
Jadranka Krajina i Boris B. Hrovat Jadranka Krajina i Boris B. Hrovat

Antologija pripovijetke ciklus je emisija na rasporedu od 1993. godine, a svaka se pojedina emisija sastoji od uvodnog komentara o autoru i djelu i izabrane pripovijetke u interpretaciji eminentnog dramskog umjetnika.

Antologija pripovijetke emitira se tjedno, subotom, u trajanju od 30 minuta, u terminu od 19.00 ili 22.30 sata (zavisno o glazbenom prijenosu). Ciklus je na rasporedu od 1993., te je do danas realizirano više od 1000 emisija. Pojedina se emisija sastoji od uvodnog komentara o autoru i djelu, te od izabrane pripovijetke u interpretaciji dramskog umjetnika, sve prezentirano na prikladan i suvremen radiofonski način, popraćeno adekvatnom ugođajnom glazbom. Donosi kratke priče ili novele iz svjetske baštine i osobito vrijedne novije produkcije. Tijekom sljedeće sezone (jesen 2012. - proljeće 2013.) emisija obilježava svoju 20. obljetnicu, te će sukladno tome biti oblikovan i njezin program. Naime, prva emisija ciklusa "Antologija pripovijetke" na rasporedu je bila upravo u to doba – zaslugom glavnog urednika Ante Matijaševića – preoblikovana i proširena Trećeg programa Hrvatskog radija, početkom ožujka 1993. Stalni su suradnici eminentni dramski umjetnici, koji interpretiraju tekstove: Goran Grgić, Jadranka Krajina, Dunja Sepčić i Ljubo Zečević.

Urednik i autor emisije je Boris B. Hrovat, ugledni hrvatski književnik, prevoditelj, kazališni kritičar, dramaturg i redatelj, stalni suradnik za kazalište (kritičar/komentator) u dvotjedniku 'Vijenac' Matice hrvatske, te stalni dopisnik teatarske revije 'Sipario' za područje jugoistočne Europe. Književna djela i kazališne kritike objavljuje u brojnim dnevnim novinama i časopisima u zemlji i inozemstvu (Italija, Češka, Slovenija). Koautor je monografskih izdanja o dr. Petru Selemu i o Kazalištu 'Komedija' u Zagrebu. Autor je nekoliko romana, pripovijedaka, radio-drama, dramskih tekstova i antologija. Prevodi drama s talijanskog (Goldoni, Pirandello, de Filippo, Niccodemi, Nicolai, Maraini, Siciliano, Lunari, Fo, Quintavalle, Ruccello, Massini, Fratti i dr.), španjolskog (Calderon, Lope de Vega, Moratin), engleskog (Shaw, Wilde) i slovenskog (Bevc, Zupančič) uprizoreni u gotovo svim važnijim hrvatskim kazalištima ili u programima HRT-a, a mnogi i objavljeni u periodici.

Posljednje emisije

Treći program — Ponedjeljak, 27.03.2017 22:03

Antologija pripovijetke

Nekoliko premijernih emisija ciklusa "Antologije pripovijetke" (kao i "Hrvatske proze", kad je riječ o domaćim autorima), posvetili smo autorima koji su prošle godine (2016.) svojim raznolikim i maštovitim djelima (u kojima se nazire i nova, angažirana poetika toga žanra) obilježili tradicionalni FEKP (Festival europske kratke priče) koji se svake godine održava u Zagrebu. Medju zanimljivijim piscima nekonvencionalne kratke priče svakako je istaknuto ime Rumunja Cosmina Perte (rođenog 1982.), koji je dosad objavio šest knjiga poezije, četiri romana, te monografska izdanja i knjigu eseja. U Rumunjskoj je cijenjen kao jedan od inovativnih mlađih autora sa znatnim odjekom u inozemstvu (Pertina različita djela, ponajviše pjesme, prevedena su na 13 jezika). Kratku priču "Da pogledamo u ormar..." Cosmina Perte s rumunjskoga su preveli Ana Brnardić Oproiu i Adrian Oproiu, a tekst interpretira dramska umjetnica Dunja Sepčić. Urednik: Boris B. Hrovat.

Treći program — Ponedjeljak, 20.03.2017 22:03

Antologija pripovijetke

U tri termina "Antologije pripovijetke" (inače, jedne od najstarijih emisija Hrvatskoga radija; redovito je na programu od ožujka 1993.), objavili smo kratki ciklus posvećen kratkim pričama i pripovijetkama koje su objavljene nakon smrti (tek u četrdesetoj godini, od tuberkuloze) Franza Kafke godine 1924. i to zahvaljujući Kafkinu prijatelju Maxu Brodu, koji nije poštovao Kafkinu želju da se ta djela spale. Tekstove je odabrala i prevela s njemačkoga Štefanija Gjuraš, a interpretira ih dramska umjetnica Jadranka Krajina. Završni dio ciklusa na rasporedu je večeras. (Ciklus "Iz ostavštine Franza Kafke" prvi put je emitiran godine 2008.) Urednik "Antologije pripovijetke": Boris B. Hrovat.

Treći program — Ponedjeljak, 13.03.2017 22:03

Antologija pripovijetke

U tri termina "Antologije pripovijetke", objavljujemo kratki, trodijelni, ciklus posvećen kratkim pričama i pripovijetkama koje su objavljene nakon smrti Franza Kafke godine 1924. i to zahvaljujući Kafkinu prijatelju Maxu Brodu, koji nije poštovao Kafkinu želju da se ta djela spale. Tekstove je odabrala i prevela s njemačkoga Štefanija Gjuraš, a interpretira ih dramska umjetnica Jadranka Krajina. Drugi dio ciklusa na rasporedu je večeras.(Ciklus "Iz ostavštine Franza Kafke" prvi put je emitiran godine 2008.) Urednik "Antologije pripovijetke": Boris B. Hrovat.

Treći program — Ponedjeljak, 06.03.2017 22:03

Antologija pripovijetke

U tri termina "Antologije pripovijetke", objavljujemo kratki, trodijelni, ciklus posvećen kratkim pričama i pripovijetkama koje su objavljene nakon smrti Franza Kafke godine 1924. i to zahvaljujući Kafkinu prijatelju Maxu Brodu, koji nije poštovao Kafkinu želju da se ta djela spale. Tekstove je odabrala i prevela s njemačkoga Štefanija Gjuraš, a interpretira ih dramska umjetnica Jadranka Krajina. (Ciklus "Iz ostavštine Franza Kafke" prvi put je emitiran godine 2008.) Urednik "Antologije pripovijetke": Boris B. Hrovat.

Najave

Antologija pripovijetke

Ponedjeljak, 01.05.2017. 22:03 - 22:30

Ugledna američka književnica Katharine Ann Porter ostavila je, unatoč razmjerno oskudnom opusu, znatan trag u poletnoj i fascinantno raznolikoj američkoj književnosti prve polovine 20. stoljeća. Teksašanka, rodjena 1890. u gradu ...

ALEKSANDER-ZELENA GRANA 1
Ponedjeljak, 08.05.2017. 22:03 - 22:28

ALEKSANDER-ZELENA GRANA 2
Ponedjeljak, 15.05.2017. 22:03 - 22:27

Sve najave
Poslušajte

Antologija pripovijetke
Ponedjeljak, 27.03.2017 22:03