Antologija pripovijetke

Antologija pripovijetke Antologija pripovijetke
Jadranka Krajina i Boris B. Hrovat Jadranka Krajina i Boris B. Hrovat

Antologija pripovijetke ciklus je emisija na rasporedu od 1993. godine, a svaka se pojedina emisija sastoji od uvodnog komentara o autoru i djelu i izabrane pripovijetke u interpretaciji eminentnog dramskog umjetnika.

Antologija pripovijetke emitira se tjedno, subotom, u trajanju od 30 minuta, u terminu od 19.00 ili 22.30 sata (zavisno o glazbenom prijenosu). Ciklus je na rasporedu od 1993., te je do danas realizirano više od 1000 emisija. Pojedina se emisija sastoji od uvodnog komentara o autoru i djelu, te od izabrane pripovijetke u interpretaciji dramskog umjetnika, sve prezentirano na prikladan i suvremen radiofonski način, popraćeno adekvatnom ugođajnom glazbom. Donosi kratke priče ili novele iz svjetske baštine i osobito vrijedne novije produkcije. Tijekom sljedeće sezone (jesen 2012. - proljeće 2013.) emisija obilježava svoju 20. obljetnicu, te će sukladno tome biti oblikovan i njezin program. Naime, prva emisija ciklusa "Antologija pripovijetke" na rasporedu je bila upravo u to doba – zaslugom glavnog urednika Ante Matijaševića – preoblikovana i proširena Trećeg programa Hrvatskog radija, početkom ožujka 1993. Stalni su suradnici eminentni dramski umjetnici, koji interpretiraju tekstove: Goran Grgić, Jadranka Krajina, Dunja Sepčić i Ljubo Zečević.

Urednik i autor emisije je Boris B. Hrovat, ugledni hrvatski književnik, prevoditelj, kazališni kritičar, dramaturg i redatelj, stalni suradnik za kazalište (kritičar/komentator) u dvotjedniku 'Vijenac' Matice hrvatske, te stalni dopisnik teatarske revije 'Sipario' za područje jugoistočne Europe. Književna djela i kazališne kritike objavljuje u brojnim dnevnim novinama i časopisima u zemlji i inozemstvu (Italija, Češka, Slovenija). Koautor je monografskih izdanja o dr. Petru Selemu i o Kazalištu 'Komedija' u Zagrebu. Autor je nekoliko romana, pripovijedaka, radio-drama, dramskih tekstova i antologija. Prevodi drama s talijanskog (Goldoni, Pirandello, de Filippo, Niccodemi, Nicolai, Maraini, Siciliano, Lunari, Fo, Quintavalle, Ruccello, Massini, Fratti i dr.), španjolskog (Calderon, Lope de Vega, Moratin), engleskog (Shaw, Wilde) i slovenskog (Bevc, Zupančič) uprizoreni u gotovo svim važnijim hrvatskim kazalištima ili u programima HRT-a, a mnogi i objavljeni u periodici.

Posljednje emisije

Treći program — Ponedjeljak, 20.03.2017 22:03

Antologija pripovijetke

U tri termina "Antologije pripovijetke" (inače, jedne od najstarijih emisija Hrvatskoga radija; redovito je na programu od ožujka 1993.), objavili smo kratki ciklus posvećen kratkim pričama i pripovijetkama koje su objavljene nakon smrti (tek u četrdesetoj godini, od tuberkuloze) Franza Kafke godine 1924. i to zahvaljujući Kafkinu prijatelju Maxu Brodu, koji nije poštovao Kafkinu želju da se ta djela spale. Tekstove je odabrala i prevela s njemačkoga Štefanija Gjuraš, a interpretira ih dramska umjetnica Jadranka Krajina. Završni dio ciklusa na rasporedu je večeras. (Ciklus "Iz ostavštine Franza Kafke" prvi put je emitiran godine 2008.) Urednik "Antologije pripovijetke": Boris B. Hrovat.

Treći program — Ponedjeljak, 13.03.2017 22:03

Antologija pripovijetke

U tri termina "Antologije pripovijetke", objavljujemo kratki, trodijelni, ciklus posvećen kratkim pričama i pripovijetkama koje su objavljene nakon smrti Franza Kafke godine 1924. i to zahvaljujući Kafkinu prijatelju Maxu Brodu, koji nije poštovao Kafkinu želju da se ta djela spale. Tekstove je odabrala i prevela s njemačkoga Štefanija Gjuraš, a interpretira ih dramska umjetnica Jadranka Krajina. Drugi dio ciklusa na rasporedu je večeras.(Ciklus "Iz ostavštine Franza Kafke" prvi put je emitiran godine 2008.) Urednik "Antologije pripovijetke": Boris B. Hrovat.

Treći program — Ponedjeljak, 06.03.2017 22:03

Antologija pripovijetke

U tri termina "Antologije pripovijetke", objavljujemo kratki, trodijelni, ciklus posvećen kratkim pričama i pripovijetkama koje su objavljene nakon smrti Franza Kafke godine 1924. i to zahvaljujući Kafkinu prijatelju Maxu Brodu, koji nije poštovao Kafkinu želju da se ta djela spale. Tekstove je odabrala i prevela s njemačkoga Štefanija Gjuraš, a interpretira ih dramska umjetnica Jadranka Krajina. (Ciklus "Iz ostavštine Franza Kafke" prvi put je emitiran godine 2008.) Urednik "Antologije pripovijetke": Boris B. Hrovat.

Treći program — Ponedjeljak, 30.01.2017 22:03

Antologija pripovijetke

U večerašnjoj emisiji objavljujemo pripovijetku "Stari put" jedne od najpoznatijih književnica američkoga Juga - Eudore Alice Welty (Jackson, Mississippi, 1909. - Jackson, 2001.). Odlikovana je Predsjedničkom Medaljom slobode, a za svoj znameniti roman "Optimistova kći" primila je Pulitzerovu nagradu (1973.). 1992. je nagradjena priznanjem "Rea Award" za životno djelo na području kratke priče. Zanimljivost je da je prigodom svoga "europskog putovanja" godine 1950., u Engleskoj bila gošća - Elizabeth Bowen, autorice koju smo takodjer nedavno objavili. Eudora Alice Welty s uspjehom se bavila i umjetničkom fotografijom, o čemu svjedoče tri objavljene knjige. Djelo Eudore Alice Welty s engleskog je prevela Branka Žodan. Urednik "Antologije pripovijetke": Boris B. Hrovat.

Najave

Antologija pripovijetke

Ponedjeljak, 27.03.2017. 22:03 - 22:30

Nekoliko premijernih emisija ciklusa "Antologije pripovijetke" (kao i "Hrvatske proze", kad je riječ o domaćim autorima), posvetili smo autorima koji su prošle godine (2016.) svojim raznolikim i maštovitim djelima (u ...

Marco Denevi: Ultrakratke priče
Ponedjeljak, 01.05.2017. 22:03 - 22:26

Sve najave