Prva crta

Prva crta

Emisija govori o ljudima koji su sudjelovali u Domovinskom ratu, onima koji su se prilagodili poslijeratnom životu ali i onima koji to, iz različitih razloga, još nisu uspjeli .

Posljednje emisije

Prvi program — Utorak, 20.06.2017 09:30

Prva crta

U emisiji govorimo o tome kako je nastala i u kojim je okolnostima djelovala Narodna zaštita. Zašto je danas pala u zaborav.

Prvi program — Utorak, 13.06.2017 09:30

Prva crta

U pretprošloj emisiji najavili smo ustavnu tužbu branitelja jer su se stekli uvjeti za povrat 10 posto mirovina prema Članku 6.a Zakona o smanjenju mirovina ostvarenim prema posebnim propisima. Prema nekim podacima čak je 17 tisuća branitelja predalo zahtjev HZMO-u u kojem traže novi izračun mirovine. Uz sve to još uvijek nema informacija o tome kad će se opskrbnina vratiti u Ministarstvo branitelja iako se vraćanje već nekoliko puta najavljivalo.

Prvi program — Utorak, 06.06.2017 09:30

Prva crta

Osnovna Škola Brestje u suradnji sa HVIDR-om SESVETE predstavili su nosač zvuka "Čuvari zutrašnjice" koji je posvećen domovini Hrvatskoj i hrvatskim braniteljima. Kako je nastao CD, što će s njime i s kojom porukom je napravljen, poslušajte u današnjoj emisiji. Urednica: Miruna Kastratović

Prvi program — Utorak, 30.05.2017 09:30

Prva crta

Uvjeti za povrat 10 posto mirovina oduzetih prema Zakonu o smanjenju mirovina ostvarenih prema posebnim propisima, temeljem poznatog članka 6.a, ostvareni su početkom prosinca prošle godine. Prema Odluci ustavnog suda iz lipnja 2014. vlada mora donijeti odluku o prestanku smanjenja mirovina čim se ostvare ti uvjeti i to bez odgode. To se nije dogodilo, a Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje o tome je korisnike obavijestio obavješću, a ne rješenjem. Iz Udruge hrvatskih branitelja RH pokreću Ustavnu tužbu kako bi pomogli braniteljima u ostvarivanju prava na vraćanje oduzetog dijela mirovine.