Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

Treći program — Petak, 21.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uz 190 godina Hrvatskoga glazbenog zavoda

Tragovi vremena koje je imalo daleki i snažni pogled u osnutku jedinstvenog kulturnog glazbenog društva prije 190 godina u današnjem vremenu itekako nosi značaj bogate povijesti, ali i novih obzora koje prostor Hrvatskoga glazbenog zavoda ima i donosi. U prigodi proslave svečanosti obljetnice, posjetili smo Knjižnicu HGZ-a i doznali zanimljive detalje iz prošlosti ali i sadašnjeg trenutka društva koje se temelji na okupljanju ljubitelja glazbe, pružajući i raznolike platforme i mogućnosti komunikacije, čuvanja ali i poticanja glazbe i muziciranja. Naša sugovornica je muzikologinja Nada Bezić koja je upravo i na sam dan proslave provela znatiželjne posjetitelje obilaska zgrade.

Treći program — Petak, 14.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe

U emisiji slušamo Hrvatsku misu Igora Kuljerića u koncertnoj izvedbi ostvarenoj prošle godine u ciklusu Kanconijer pod ravnanjem Pavla Dešpalja, i Rekvijem Srećka Bradića u studijskoj snimci pod vodstvom Tončija Bilića.

Treći program — Petak, 07.04.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori maestra Pavla Dešpalja

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak ugošćuju skladatelja i dirigenta, maestra Pavla Dešpalja, koji nakon slavljeničkih koncerata uz 80. rođendan - prije 3 godine, ne popušta u rasporedima nastupa, skladanja, snimanja i osvajanja nagrada. O novom albumu hrvatske orkestralne glazbe "Sunčana polja" koji je osvojio dva značajna Porina ove godine, o povratku u Kneževu palaču uz Zadarski komorni orkestar, o skorašnjim nastupima u Zagrebu, Dubrovniku i Varaždinu, o novoj skladbi za Zagrebačku filharmoniju, uz prisjećanje na uspješne skladbe i snimke, i koncertne izvedbe, doznajemo uz glazbu samog maestra Pavla Dešpalja, ali i Blagoja Berse, Jakova Gotovca, Stjepana Šuleka, te Svetislava Stančića i Igora Kuljerića.

Treći program — Petak, 31.03.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori mladih dirigenata i skladatelja - Ivan Josip Skender i Ville Matvejeff

U ciklusu Putovi hrvatske glazbe pratimo nove obzore dvojice mladih dirigenata i skladatelja. U prvome dijelu emisije ugošćujemo Ivana Josipa Skendera uz njegove nove skladbe i ostvarene snimke, te doznajemo o novim projektima i uspjehu jedne skladbe za neuobičajeno glazbalo - milanolo. Predstavit ćemo novu snimku Skenderova Concertina za violončelo i klavir, djela koje je izvedeno u ciklusu Bajsić u 8 na koncertu koji je dirigentski vodio, i potom snimio sva djela, a donosimo i snimku praizvedbe zapažene skladbe za klarinet i udaraljke "Circles". Finski dirigent i skladatelj stalni je dirigent u HNK Ivan pl. Zajc u Rijeci, a s njihovim je orkestrom ostvario zapažen uspjeh snimivši ploču s djelima Borisa Papandopula za njemačkog nakladnika CPO. O tome kako je uopće stigao do Rijeke, te detalje o snimanju Papandopulova Trećeg klavirskog koncerta i Koncerta za violinu, dakako uz snimke s novog CD-a, doznajemo u razgovoru snimljenom prije nekoliko tjedana u Rijeci.

Sljedeća emitiranja

Petak, 28.04.2017. 11:00 - 13:00

Petak, 05.05.2017. 11:00 - 13:00