Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

Treći program — Petak, 20.10.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe

U ciklusu "Interpreti vremena - veliki hrvatski pijanisti obljetničari", uz ostalo, slušamo Osam studija Borisa Papandopula te Koncert za klavir i orkestar, op. 33 Dore Pejačević u izvedbama Pavice Gvozdić, te Koncert za klavir i orkestar Stanka Horvata i 1. sonatu za klavir, op. 10 Borisa Papandopula u izvedbama Ranka Filjaka.

Treći program — Petak, 13.10.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz ansambl Responsorium i saksofonista Nikolu Fabijanića

Putovi hrvatske glazbe u 18. sezoni emitiranja tematiziraju interpretaciju glazbe kao imaginaciju glazbe vremena. Priprema i suvremeno izvođenje drevnih partitura nerijetko su veliki izazov pa je 400. obljetnica objavljivanja zbirke "Madrigali et Canzonette a Tre Voci" Tomasa Cecchinija bila pravi trenutak za izvedbu ali i trajni trag glazbe najznačajnijeg talijanskog skladatelja koji je djelovao u hrvatskim krajevima u prvoj polovici 17. stoljeća. Upravo je ansambl Responsorium na tragu svoje misije i prijašnjih ostvarenja objavio novi nosač zvuka koji ćemo predstaviti uz goste, članove ansambla - baritona Darka Soltera, violinista Silvia Richtera i orguljaša Marija Penzara. Drugi dio emisije ispunit će suvremeni zvuk saksofonskog koncertiranja uz Zagrebačke soliste, s kojima je nosač zvuka ostvario Nikola Fabijanić zabilježivši nove skladbe Davora Bobića i Dubravka Palanovića uz svježu interpretaciju antologijske Sinfoniette Brune Bjelinskog. Donosimo i ulomak najnovijek saksofonskog koncerta u hrvatskoj literaturi, Bird Concerta koji je Petar Obradović napisao upravo za Nikolu Fabijanića - djelo je praizvedeno ljetos na Dubrovačkim ljetnim igrama, a dobit će uskoro svoju trajnu snimku.

Treći program — Petak, 06.10.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz Davora Branimira Vinczea, Saru Glojnarić, Mirelu Ivičević i Papandopulo kvartet saksofona

Novu osamnaestu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe otvaramo uz razgovor o ljetnom festivalu suvremene i eksperimentalne glazbe Novalis, koji je svoje koncerte ostvario u Zagrebu i Zadru, donoseći izvrsne suradnje skladatelja i vrhunskih interpreta. O tome govore skladatelj i umjetnički voditelj festivala Davor Branimir Vincze, i skladateljica Sara Glojnarić. Na festivalu je bila uvrštena i skladba Mirele Ivičević koju smo snimili prije njezina odlaska u Finsku gdje će još jedna suradnja s novim interpretima ostvariti nove izvedbe njezinih partitura. Osvrnut ćemo se na odnose sa interpretima, te kako je prošla svibanjska praizvedba skladbe posvećene Zadarskome komornom orkestru. Sjajni početak sezone uz koncert u Maloj dvorani Lisinski i snimanje novog nosača zvuka označio je ovotjedni nastup saksofonskog Papandopulo kvarteta, čiji članovi Tomislav Žužak i Gordan Tudor svjedoče upravo o značaju imaginacije vremena u stvaranju interpretacije koja glazbu donosi i pronosi slušateljima.

Treći program — Petak, 29.09.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Sjećanje na one koji više nisu s nama - Dubravka Vrbljanac (1947-2017) i Pero Gotovac (1927-2017)

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak donose sjećanja glazbom na vrhunsku tonmajstoricu Dubravku Vrbljanac, koja je preminula ljetos. Trag njezina razumijevanja glazbe i kreiranja tonske slike ostaje u brojnim koncertnim i studijskim snimkama u fonoteci Hrvatskog radija, ali i na brojnim nosačima zvuka. Iz obilja snimaka i tih dragocjenih tragova donosimo jedan mogući izbor, dakako hrvatske glazbe. Nezaobilazni urednik i producent nekadašnjeg "Jugotona", ali i sjajni dirigent, skladatelj i aranžer, duhovit i drag čovjek Pero Gotovac nedavno nas je napustio u 91. godini ostavljajući brojne tragove. U emisiji ćemo se prisjetiti njegove "Mise Delmate" za muški zbor. Urednica: Iva Lovrec Štefanović.