Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Petak, 15.06.2018 11:00

Emisija 15.06.2018.

U spomen na skladatelja, pedagoga, dirigenta i pijanista, uglednog glazbenika, profesora emeritusa Željka Brkanovića otvaramo ladice sjećanja uz glazbu koju je skladao, tumačio, te kao glazbeni producent ostvario na snimkama. Željko Brkanović napustio nas je prošloga tjedna u 81. je godini nakon kratke i teške bolesti, ostavljajući dragocjene tragove u glazbi, te u svojim učenicima - skladateljima koji su iz njegove klase donijeli nove obzore hrvatskoj glazbi. U emisiji donosimo ulomke iz nekih prošlih razgovora s dragim profesorom, te glazbu koju je radosno stvarao. urednica i voditeljica: Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Petak, 08.06.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz muzikologinju Hanu Breko Kustura i mladog pijanista Ivana Krpana

Temat interpretacije odnosno imaginacije glazbe vremena snažan je otponac u istraživanju onih područja glazbene povijesti koja imaju najmanje tragova jasnih i nedvosmislenih, odnosno koji traže čvrst istraživački nerv i neumornu strpljivost u prikupljanju izvora, te odgovornu muzikološku interpretaciju i prezentaciji istih. Srednji je vijek upravo takvo glazbeno-povijesno razdoblje kojim se bavi naša gošća muzikologinja Hana Breko Kustura. U razgovoru doznajemo o njezinu međunarodnome projektu koji pod vrlo pamtljivim nazivom "CROMUSCODEX70" istražuje hrvatske glazbene i liturgijske kodekse srednjega vijeka u posebno osmišljenoj interdisciplinarnoj obradi. Kako je protekla prva godina projekta, te koji su ciljevi i mogući dosezi ovako postavljenih istraživanja razgovaramo uz glazbu srednjovjekovnih tragova, ali i srednjovjekovnih i liturgijskih nadahnuća koju je odabrala naša gošća, nedavno izabrana za članicu suradnicu HAZU. U drugome dijelu emisije ugošćujemo mladog blistavog pijanista Ivana Krpana, koji je kao laureat natjecanja Busoni već ostvario i značajne koncertne turneje u Europi i Aziji, ali i snimanja te se u svojemu gradu u petak predstavlja recitalom s programom skladbi Schumanna i Chopina koji je svirao na turneji u Italiji i Južnoj Koreji te na koncertu u Norveškoj. Ujedno, Ivan Krpan dobitnik je najznačajnije godišnje nagrade za umjetničko ostvarenje, godišnje nagrade "Vladimir Nazor" koja će mu biti uručena 19. lipnja.

HRT – HR 3 — Petak, 01.06.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena violinista i pedagoga Gorana Končara

Pri kraju 18. sezone emitiranja ciklus Putovi hrvatske glazbe temat posvećen interpretima i interpretaciji glazbe nastavlja uz gostovanje violinista i pedagoga Gorana Končara. Netom nakon turneje po Japanu, te dva koncerta u Osijeku, doznajemo novosti u opsežnom itinereru našeg umjetnika koji je značajan dio svojeg repertoara ispunjavao tumačenjem upravo hrvatske glazbe, nerijetko surađujući sa samim skladateljima. O sviranju i praizvedbama, te snimanju i promociji hrvatske glazbe, o plasmanu naše kulture u svijetu, uz glazbe Papandopula, Bjelinskog, Šuleka ali Maleca i Kelemena, doznat ćemo i o djelovanju i ciljevima natjecanja koje nosi Papandopulovo ime, te Hrvatskog glazbenog saveza Unison.

HRT – HR 3 — Petak, 25.05.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Uspješno predstavljanje na 65. Međunarodnome skladateljskome Rostrumu u Budimpešti

Putovi hrvatske glazbe ovaj petak prostor posvećuju uspješnom predstavljanju i plasmanu hrvatske glazbe na ovogodišnjem obljetničkome 65. Međunarodnome skladateljskome Rostrumu koji je prošli tjedan održan u Budimpešti. Sudjelovalo je 26 radijskih postaja sa 55 skladbi u općoj kategoriji, te su u kategoriji skladatelja mlađih od 30 godina dodatno bodovane njihove skladbe - u općoj kategoriji bira se 10 najboljih skladbi a u mlađoj 3. Iako nije postignuto uvrštenje u prestižni popis nagrađenih ili preporučenih skladbi, ukupni plasman dviju skladbi najbolji je otkad se Hrvatski radio uključio u ovo natjecanje 2012. godine. Matko Brekalo, mladi skladatelj iz Osijeka, izvrsno se plasirao na 4. mjesto u kategoriji mladih skladatelja, te je i u općoj kategoriji dobro rangiran, skladbom "identification<changeability>stagnation" koju je praizveo švicarski ansambl pre-art soloists, te svirao i na festivalu Novalis u Zadru gdje je Hrvatski radio ostvario snimku. Studijskom snimkom skladbe "Kako je Potjeh tražio istinu" skladatelja i glazbenog producenta Vjekoslava Nježića ostvaren je plasman u gornjoj polovici rang liste, odnosno na 19. mjesto. Izvedbu na Muzičkom biennalu Zagreb te potom i studijsku snimku ostvario je Simfonijski orkestar HRT-a pod dirigentskim vodstvom Pierre-Andrea Valladea, a u emisiji će biti predstavljena prvim radijskim emitiranjem. Uz razgovore sa ovogodišnjim predstavnicima na Rostrumu, Matkom Brekalom i Vjekoslavom Nježićem, u emisiji ćemo se podsjetiti na još nekoliko zapaženih skladbi tijekom ovih 7 natjecateljskih godina: "Četiri krokija za ansambl flauta" Sare Glojnarić (4. mjesto u mlađoj kategoriji, Prag 2013.), te "Sax and the Machine" Ane Horvat (7. mjesto u mlađoj kategoriji, Tallinn 2015.), a također ćemo podsjetiti na uspješne skladbe hrvatskih natjecatelja prije 1991. Jedini hrvatski skladatelj koji je ikada na Rostrumu pobijedio bio je Srđan Dedić - upravo prije 30 godina, 1988. osvojio je tu sjajnu nagradu antologijskom skladbom "Snake Charmer", a među preporučenim skladbama, odnosno tada drugo mjesto su osvojila djela Borisa Ulricha "Sinfonia Vespro" 1975. godine, i "Song" Igora Kuljerića 1982.