Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Petak, 08.12.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena - Nada Bezić i Zoran Juranić

Nastavljajući temat imaginacije glazbe vremena ovaj petak ugošćujemo muzikologinju Nadu Bezić te skladatelja i dirigenta Zorana Juranića. Muzikologinja koja radi kao voditeljicu knjižnice i arhivaHrvatskoga glazbenog zavoda dr. sci. Nada Bezić ove je godine primila prestižnu nagradu "Josip Andreis" za knjigu "Glazbene šetnje Zagrebom". Uz razgovor o nastanku knjige, te njezinom već drugom izdanju, prisjetit ćemo se i kako je Hrvatski glazbeni zavod slavio ove godine svoju sjajnu obljetnicu postojanja, a upravo je drugi gost, skladatelj i dirigent Zoran Juranić (ovogodišnji višestruki obljetničar) vezan za "glazbenjak" kao dirigent njihova Društvenog orkestra. Uz prisjećanje na neka značajna skladateljska i dirigentska ostvarenja, čut ćemo i svježu skladbu "Suze sv. Lovre" koja je praizvedena na otvaranju ovogodišnje Glazbene tribine u Opatiji, na koncertu Simfonijskog orkestra HRT-a.

HRT – HR 3 — Petak, 01.12.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz Valtera Dešpalja

Posvećenost hrvatskoj glazbi i glazbenicima ciklus Putovi hrvatske glazbe nastavlja i u 18. sezoni uz temat "imaginacija glazbe vremena" - u fokusu su interpreti, tumači glazbe koji svojom kreacijom donose glazbu slušateljstvu. Violončelist, pedagog i aranžer Valter Dešpalj (Zadar 1947.) nedavno je primio novoustanovljenu nagradu za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih umjetnika, nagradu koja nosi ime "Ive Mačeka", što je izravni povod da u emisiji ugostimo velikana hrvatske glazbene kulture koji će uz vlastiti odabir hrvatskih partitura u njegovu tumačenju otvoriti sjećanja i razmišljanja o vlastitome umjetničkom i pedagoškom djelovanju, ali i sjećanja na glazbenike s kojima je surađivao te one koje je kao profesor odaslao na koncertne pozornice. Glazbe Ive Mačeka, Stjepana Šuleka, Igora Kuljeića, Brune Bjelinskog, Srđana Dedića i Rudolfa Matza te Dešpaljeve obrade Bacha za gitariste, ali i Bacharacha za violončeliste donosimo prema odabiru gosta Valtera Dešpalja.

HRT – HR 3 — Petak, 24.11.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena - maestro Vladimir Kranjčević i njegove interpretacije hrvatske glazbe

Večeras će na svečanoj dodjeli nagrada Hrvatskog glumišta nizu uglednih i značajnih nagrada maestro Vladimir Kranjčević pridodati i nagradu za svekoliko umjetničko djelovanje u području opere. U emisiji donosimo neka od njegovih ostvarenja u hrvatskoj glazbi kao podsjetnik na velik opus snimljenih djela upravo hrvatske literature. Pijanist, dirigent i glazbeni pedagog Vladimir Kranjčević je u 56 godina dugoj i bogatoj profesionalnoj umjetničkoj karijeri odgojio naraštaje hrvatskih glazbenika i promicao glazbenu umjetnost i stvaralaštvo hrvatskih autora, te bio ravnatelj, umjetnički voditelj i šef-dirigent značajnih ustanova vezanih uz operu i klasičnu glazbu u Hrvatskoj, ravnajući uz poznata djela inozemnih autora i praizvedbama djela suvremenih hrvatskih skladatelja. Uz uspješnu pedagošku, ostvario je iznimno uspješnu i zavidnu umjetničku karijeru, a njegova je uloga u hrvatskome kulturnom životu neizbrisiva i nemjerljiva, napominje se u obrazloženju. Maestro Kranjčević ove se godine oprostio od svoje javne dirigentske karijere, ali njegovo vođenje orkestara i zborova ostat će zapamćeno generacijama.

HRT – HR 3 — Petak, 17.11.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena - skladatelji i interpreti nakon 54. Glazbene tribine u Opatiji: Sanda Majurec, Mia Elezović, Tomislav Oliver i Vid Veljak

Putovi hrvatske glazbe u svojoj 18. sezoni emitiranja tematiziraju pojmove i prakse interpretacije glazbe. Nakon nedavno održane 54. Glazbene tribine u Opatiji (u organizaciji Hrvatskog društva skladatelja) otvaramo teme odnosa suvremenih skladatelja i njihovih interpreta kroz ostvarene projekte, pra-izvedbe i suradnje. Također, novi poticaji za nove mogućnosti djelovanja najmlađih skladatelja stigli su sa plenuma koji je upravo održan u sklopu opatijske tribine. Gosti emisije u svojevrsnom okruglom stolu bit će skladatelji Sanda Majurec i Tomislav Oliver, te interpreti Mia Elezović i Vid Veljak.