Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Petak, 23.02.2018 11:00

Emisija 23.02.2018.

Na programu su skladbe Anđelka Klobučara, Gordana Tudora, Silvija Glojnarića, Dubravka Detonija, Borisa Papandopula i Blagoja Berse.

HRT – HR 3 — Petak, 16.02.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz Gorana Filipeca i Mateja Meštrovića

Nastavljajući 18. sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe u tematu posvećenom interpretima naslovljenu "Imaginacija glazbe vremena" ugošćujemo dvojicu pijanista: Gorana Filipeca i Mateja Meštrovića. Dvojica pijanista iz dva različita svijeta koji se svjetski vrlo moćno razvijaju u karijerama - Goran Filipec (1981.) sjajnim nastupima, novim izdanjima i usavršavanjima iskazuje kako promišljenost i intelektualni pristup (gotovo muzikološke naracije) u interpretaciji otvara detaljizirane svjetove imaginacije u prestižnim koncertnim prostorima i za prestižne diskografske nakladnike. Matej Meštrović (1969.) pijanistički je krenuo otvarati nove vlastite svjetove još u interpretativno-skladateljskim istragama kroz new age, glazbe za filmove, projekte uz udaraljkaške kombinacije, te sa jakim međunarodnim odjekom preradu Vivaldijevih koncerata "Četiri godišnja doba" za 3 klavira uz nakladničku podršku koja se nastavlja i u najnovijem pothvatu skladanja triju rapsodija koje će se naći na novome nosaču zvuka za koji je primio poticaj Hrvatskog društva skladatelja. Iz aktualiteta obojice umjetnika predstavljamo nove projekte - Filipecov nosač zvuka kojim se donosi prvi dio integralnog snimanja klavirskog opusa Blagoja Berse, te "Kinesku rapsodiju" Mateja Meštrovića koja je uz kinesku novu godinu praizvedena prošloga petka u ciklusu OFF Zagrebačke filharmonije.

HRT – HR 3 — Petak, 09.02.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz dirigenta Ivana Repušića

Dan uoči koncerta Simfonijskoga orkestra Berlinskoga radija koji će pod ravnanjem maestra Ivana Repušića tumačiti i antologijsku "Istarsku suitu" Natka Devčića, u emisiji donosimo snimke nekih od interpretacija hrvatskih partitura koje su ostvarene pod vodstvom našega sjajnog dirigenta s blistavom međunarodnom karijerom. Od "Dramatske predigre" Blagoja Berse i Koncerta za violončelo Stjepana Šuleka, do suite "Sunčev put" Mila Cipre, te Koncerta za violinu Frana Lhotke i Sinfoniette dramatice Nikole Glassla. Urednica: Iva Lovrec Štefanović

HRT – HR 3 — Petak, 02.02.2018 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Imaginacija glazbe vremena uz flautisticu Tamaru Coha Mandić

Osamnaestu sezonu ciklusa Putovi hrvatske glazbe posvećujemo interpretima u tematu Imaginacija glazbe vremena, a naša gošća je Tamara Coha Mandić, prva flautistica Simfonijskog orkestra HRT-a koja uz svoj matični orkestar u Majstorskome ciklusu izvodi "Conterpiece in D" za flaute skladatelja i dirigenta Igora Kuljerića (1938-2006) upravo na dan njegova rođenja. No, povezanost s hrvatskim partiturama u interpretativnim ostvarenjima Tamare Coha Mandić višestruka je - od skladbi solističkih, koncertantnih pa i komornih koje su pravo pisane za nju i njoj posvećene, do literature iz glazbene baštine ili partiture koje je obilježila novim nadahnutim tumačenjima. Uz svoju je kolegicu Renatu Penezić osnovala jedinstveni Zagrebački ansambl flauta koji je posvećeno naručivao nova djela hrvatskih skladatelja te ih izvodio na brojnim tuzemnim i inozemnim nastupima, a s harfisticom Dianom Grubišić Ćiković otvorila je mogućnosti hrvatskim skladateljima da pišu za takav zanimljiv sastav. Odabir glazbe svakako će podsjetiti na interpretacije skladbi Igora Kuljerića, Mladena Tarbuka, Tomislava Uhlika, Borisa Papandopula, Sare Glojnarić i drugih hrvatskih skladatelja koji su zahvaljujući Tamari Coha Mandić dobili prilike za vrsne interpretacije koje je ostvarivala uz renomirane umjetnike i ansamble među kojima su Kvartet Sebastian, Zagrebački gitarski trio, Zagrebačka filharmonija, i svakako njezin matični orkestar SO HRT-a.