Putovi hrvatske glazbe

Putovi hrvatske glazbe

Emisija pokrenuta godine 2000. posvećena je hrvatskoj glazbi i glazbenicima, uz aktualnosti i glavne teme zbivanja u hrvatskom glazbenom okruženju. U talk show formatu ugošćuje uživo skladatelje, tumače glazbe i sve posrednike koji čine glazbenu sredinu našeg prostora. Povremeno se emitira izvan studija, ili u formatu dokumentarne reportaže.

Posljednje emisije

Treći program — Petak, 23.06.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe

Među ostalim poslušajte 1. sonatu za violinu i klavir Bruna Bjelinskog, Concertino za klavir i puhače Stanka Horvata i Simfoniju Jadrana Krste Odaka.

Treći program — Petak, 16.06.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: 40. Međunarodni festival umjetničke tamburaške glazbe (Osijek, Valpovo, Belišće)

Na zaključku 17. sezone emitiranja ciklusa Putovi hrvatske glazbe donosimo reportažu s proteklog 40. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe koji je održan u Osijeku, Valpovu i Belišću. Uz ulomke s koncerata koji su okupili više od 1000 izvođača, doznajemo o natjecanju koje promiče autorska djela pisana za tamburaške sastave i orkestre, upoznajemo dio ostavštine velikana tamburaške glazbe Julija Njikoša. Razgovarali smo s članovima ocjenjivačkog suda festivala o novim obzorima tamburaškog muziciranja i obrazovanja, doznali zanimljive detalje o pisanju i aranžiranju glazbe za tamburaške sastave u razgovoru s dvojicom nagrađivanih mladih skladatelja Matkom Brekalom i Tihomirom Ranogajcem, a o Hrvatskom tamburaškom savezu i festivalu govorio nam je Krešimir Račić. Iz brojnih snimljenih razgovora izdvojili smo komentar mladog dirigenta Davora Kelića o njegovu vrlo uspješnom sudjelovanju na ovogodišnjem festivalu.

Treći program — Petak, 09.06.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe: Novi obzori muzikologa Davora Merkaša

Istraživač hrvatskih glazbenih (ne)poznanica i agilni promotor hrvatske glazbe i glazbenika, poglavito u inozemstvu, muzikolog Davor Merkaš dovršio je svoju doktorsku dizertaciju o hrvatskome skladatelju Josipu Mandiću (1883.-1959) i njegovu praškome periodu koju će uskoro obraniti na Bečkome sveučilištu. Na zaključku 17. sezone ciklusa Putovi hrvatske glazbe razgovarat ćemo o njegovim novim obzorima u znanstvenim istraživanjima, iskustvima Festivala hrvatske glabze u Beču, te suradnjom s uglednom nakladničkom kućom CPO koja je recentno objavila sjajan nosač zvuka Papandopulove glazbe (za koji je Merkaš pisao komentar). Predstavit ćemo snimkom iz Beča i zanimljiv Gudački kvartet Josipa Mandića iz 1927. godine, te ulomke njegovih drugih skladbi, kao i glazbu Borisa Papanodopula, Dore Pejačević i Blagoja Berse.

Treći program — Petak, 02.06.2017 11:00

Putovi hrvatske glazbe

Uz ostalo, u emisiji možete slušati Pet vinjeta za tubu i gudački kvartet Josipa Magdića, Koncert za violončelo i orkestar Frane Paraća, te kantatu Zadnji Adam Stjepana Šuleka.