Radio atelje

Radio atelje

Emisija posvećena propulzivnim, a dijelom i eksperimentalnim dramskim, književnim i radiofonijskim ostvarenjima. Jedna od bitnih osobina jest i izrazita otvorenost emisije prema dramskim piscima najmlađih naraštaja, što uključuje i čestu suradnju sa studentima dramaturgije na zagrebačkoj ADU.

Posljednje emisije

HRT – HR 3 — Četvrtak, 11.10.2018 18:00

UNA VIZEK: „NEMA ŽIVOTA NA MARSU“

UNA VIZEK: „NEMA ŽIVOTA NA MARSU“ Una Vizek je dobitnica 3. nagrade za dramsko djelo Marin Držić u 2015. za tekst „Nema života na Marsu“ , kojega su protagonisti dvoje četrdesetogodišnjaka, dugogodišnjih kolega u zajedničkom uredu. Znakovito nazvani On(an) i Ona(na), oni žive u dva usporedna svijeta: unutrašnjem u kojem neprekidno žude jedno za drugim i vanjskom u kojem imaju bračne i roditeljske obveze. Simbol raspolovljenosti njihovih misli i osjećaja uredska je „klamerica“ koja neprestano nestaje i nepredvidivo se pojavljuje uvijek ih iznova „spajajući“. Redateljica: Marina Pejnović, skladatelj: Vid Hribar, glazbeni urednik: Maro Market, ton-majstor: Dubravko Robić, urednica: Katja Šimunić. Glume: Alma Prica, Krešimir Mikić, Robert Budak, Irena Tereza Prpić.

HRT – HR 3 — Četvrtak, 04.10.2018 18:00

Adam Vid Hribar: „Nule i ništice“

Adam Vid Hribar: „Nule i ništice“ (po motivima D. Harmsa) Režija: Marina Pejnović Originalna glazba: Adam Vid Hribar Glazbena urednica: Franka Meštrović Ton-majstor: Tomislav Šamec Glume: Irena Tereza Prpić, Igor Kovač, Ozren Grabarić, Franjo Dijak, Matija Čigir, Nenad Cvetko i Robert Budak. Radijska emisija „Glasnost“ emitira se na Staru godinu u živo i s publikom u studiju. Emisija je to koja donosi vijesti iz Sovjetskog saveza, vijesti za one koji slušaju ali ne čuju i u kojoj ideološki kompasi razmišljaju umjesto slušatelja.

HRT – HR 3 — Četvrtak, 27.09.2018 18:00

Les hommes approximatifs: „Tuga“

Les hommes approximatifs: „Tuga“ Prijevod s francuskoga : Milena Bekić-Milinović.Glume : Marija Kolb, Mladen Vujčić, Luka Dragić i Mladen Vasary; djeca: Marta Rukavina, Hrvoje Rukavina, Ana Račić i Dora Račić. Režija: Stephanie Jamnicky. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstor : Miro Pijaca. Urednica : Katja Šimunić. Radiofonska igra "Tuga“ je nastala u ateljeu radija France Culture prema istoimenoj predstavi skupine « Les hommes approximatifs » premijerno izvedenoj 2015. u Comédie de Valence u Francuskoj. Radijska realizacija koju potpisuju Alexandre Plank , Caroline Guiela Nguyen i Antoine Richard na 68. festivalu Prix Italia proglašena je 2016. najboljom u kategoriji radio-drame. Naša je realizacija u produkciji Dramskog programa Hrvatskog radija nastala transkriptom francuske radiofonske realizacije uz originalnu glazbu Mare Marketa, oblikovanje zvuka Mire Pijace i režiji Stephanie Jamnicky. Priča počinje jednim telefonskim pozivom. Vincent naziva svoju sestru Juliju da joj kaže kako je umro njihov otac. Razgovor je destruiran prekidima u telefonskoj mreži, bukom grada i kaotičnim emocijama dvaju protagonista. Radio-igra « Tuga » je suptilna zvučna kartografija usamljenosti, žalovanja, reminiscencija na zajedničko djetinjstvo, udaljene bliskosti, emocionalne iscrpljenosti.

HRT – HR 3 — Četvrtak, 20.09.2018 18:00

Marek Epstein: „Pescho“

Marek Epstein: „Pescho“ S češkoga prevela: Tajana Gašparović. Urednica: Katja Šimunić. Glumili su: Rakan Rushaidat, Goran Grgić, Petar Cvirn, Dunja Fajdić, Frano Mašković, Alen Šalinović, Ivana Roščić, Nikša Butijer, Dražen Bratulić, Romano Nikolić i Mladen Vujčić. Glazbeni urednik i skladatelj: Maro Market. Ton-majstor: Miro Pijaca. Redatelj: Darko Tralić. Marek Epstein ( rođen 1975. u Pragu) istaknuti je i nagrađivani češki televizijski i filmski scenarist i dramatičar, a povremeno glumac i redatelj. Njegova radio-igra „Pescho“ praizvedena je na Češkom radiju 2013. u režiji Petra Mančala i ta je realizacija na međunarodnom radijskom festivalu u Bukureštu Grand Prix Nova 2015. osvojila Veliku nagradu. Dramski program Hrvatskoga radija otkupio je ovaj tekst i povjerio realizaciju doajenu radijske režije Darku Traliću. „Pescho“ je distopijski tekst smješten u 2055. a tematizira korporacijsku okupaciju vodenih resursa u neimenovanoj zemlji koja je prije toga bila dvadeset godina pod apsolutnom kontrolom Vojske . Korporacija Pescho prožima cijeli društveni sustav i kontrolira ga jer zahvaljujući zamjeni za vodu, želatinastoj Peschocoli, koju stanovnici piju i od koje se nezaustavljivo debljaju, ima ljudske egzistencije u svojim rukama. Danijel je izbjegavao borbu, nije platio poreze i zaradio je novac izgradnjom posebnog sustava za spajanje na strane računalne uređaje i dobivanje tajnih ili nedostupnih informacija. Potaknut potrebom jednoga klijenta da pronađe nestalu kćer Danijel se upušta u opasan pothvat spašavanja drugog ljudskog bića, a posredno i otkrića gdje se nalazi voda te na kraju i spoznaje kako ljudi usprkos svemu mogu (p)ostati bliski. I zajednički djelovati protiv izrabljivača i moćnika.

Najave
Vesna Mačković,Vedran Hleb, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz: „INTENZITETI“

Vesna Mačković,Vedran Hleb, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz: „INTENZITETI“

Četvrtak, 18.10.2018. 18:00 - 19:00

Vesna Mačković,Vedran Hleb, Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz: „INTENZITETI“ Nastala kao složeni radiofonijski odjek na istoimenu scensku izvedbu ova se radio-igra uspostavlja preplitanjem trostrukih pripovjednih linija: autofikcionalnom, fikcionalnom i autorefleksivnom. ...

Jasna Jasna Žmak „Sportsko srce“
Četvrtak, 25.10.2018. 18:00 - 19:00

Pod istim krovom
Četvrtak, 15.11.2018. 18:00 - 18:40

Sve najave
Poslušajte