Skalanada

Skalanada

O svemu što muči naš planet - klimatskim promjenama, gospodarskoj krizi, globalizaciji, neodrživom razvoju - i rješenjima koja su nadohvat ruke, ali zahtijevaju promjenu razmišljanja i prilagodbe usvojenih navika, slušajte svakog drugog petka u 11:30 u emisiji Saše Vuksana i Zorana Skale.

Emisija Skalanada - u potrazi za novom normalnosti uz pomoć ing. Zorana Skale, traži odgovore na pitanja zašto smo došli do situacije koja većinu čini nesretnom i koji su putovi u sretniju budućnost.

Skala je pokrenuo prvi proces lokalne Agende 21 u Općini Omišalj, koji je 1999. dobio priznanje na europskom natjecanju Nagrada za održivi grad. Koordinirao je izradu četiri programa održivog razvoja za otočne skupine Cresa, Krka, Lošinja i Raba, a redovito surađuje s ICLEI-jem i Post Carbon Instituteom.

Skalanadu Zorana Skale i Saše Vuksana poslušajte svakog drugog petka (osim tijekom srpnja i kolovoza) u 11:30! (foto: Sailom @FreeDigitalPhotos.net)

Posljednje emisije

Radio Rijeka — Petak, 20.10.2017 11:30

Ima li energetske nade ?

U prošloj emisiji spomenuli smo probleme zbog kojih se smanjuje naša prehrambena sigurnost, a koji nastaju kao posljedica klimatskih promjena i odlaska fosilnih goriva. Dakle, energija će svakako biti važna u krojenju naše budućnosti. S obzirom na to da neobnovljivi izvori energije u ovom stoljeću odlaze u povijest, oči su svima uprte u obnovljive izvore energije. I doista, obnovljivi izvori energije su neizbježno naša budućnost. No, pitanje je znači li to i da će se naše sadašnje navike i potrebe za energijom moći održavati i namirivati iz obnovljivih izvora, odnosno, čemu se možemo nadati,?

Radio Rijeka — Petak, 06.10.2017 11:30

Siti unatoč klimi?

Da će vremenski ekstremi utjecati na ono što ćemo jesti, i hoćemo li uopće imati što jesti, to je našim poljoprivrednicima već jasno. No, struka te ekstreme još uvijek dosta stidljivo dovodi u vezu s klimatskim promjenama, a još je stidljivija kada se o sigurnosti prehrane govori u kontekstu kraja ere fosilnih goriva. U novoj sezoni inspiraciju za novom normalnosti tražimo u lokalizaciji. Pa kako bi naša prehrana mogla izgledati iz te lokalne perspektive? Poslušajte u novoj Skalanadi.

Radio Rijeka — Petak, 22.09.2017 11:30

Ludo ljeto

Sve ove nenormalnosti koje se događaju kod nas i u svijetu traže da se o njima razgovara, da se istražuje što ih povezuje, da se pokušaju sagledati najvažniji trendovi koji će se prelamati na životne prilike svakog od nas, i da se pokuša ukazati na postupanja koja je netko, negdje u svijetu, prepoznao kao korisna i djelotvorna u takvim okolnostima. Pa ćemo, eto, još razgovarati o tome kako pronaći novu normalnost, onakvu kakvu si priželjkujemo, ali svjesni da u prirodnom, društvenom i gospodarskom ambijentu postoje rastuća ograničenja koja ne možemo izbjeći, već im se moramo prilagoditi.O svemu tome u novoj sezoni Skalanade, sada svakog drugog pteka u 11:30.

Radio Rijeka — Petak, 23.06.2017 11:40

Kraj

Završava sedma sezona Skalanade. Bio je to buran period, kod nas obilježen turbulencijama u vrhu države, na lokalnim razinama, u gospodarstvu, u obrazovanju... a na svjetskoj sceni toga je bilo još i više. Eto, mi u ovoj emisiji tragamo za novom normalnosti, a malo je normalnoga bilo i kod nas i u svijetu. No postoji li ipak zajednički nazvinik tih događanja.

Komentari

Sljedeća emitiranja

Petak, 27.10.2017. 11:40 - 11:50

Petak, 03.11.2017. 11:40 - 11:50

Poslušajte

Ima li energetske nade ?
Petak, 20.10.2017 12:40

Siti unatoč klimi?
Petak, 06.10.2017 12:40

Ludo ljeto
Petak, 22.09.2017 12:40