Dubrovnik u sjećanje na 1. listopada 1991. godine

Dubrovnik u sjećanje na 1. listopada 1991. godine

Foto: Milo Kovač

1. listopada 1991. godine, pripadnici Jugoslavenske narodne armije potpomognuti rezervistima napali su Dubrovnik i njegovu širu okolicu. U šest sati ujutro, počela je agresija na Dubrovnik, u kojoj je živote izgubilo 186 branitelja i 92 civila.

1. listopada 1991. u 6 sati ujutro, počeo je napad s kopna, mora i zraka na sva granična područja tadašnje dubrovačke općine i označio početak najtežih dana u povijesti Dubrovnika, kojeg su napali njihovi najbliži susjedi - JNA, Srbi iz istočne Hercegovine, te Teritorijalna obrana Crne Gore. Danima prije toga općeg napada zabilježe su brojne neprijateljske oružane prijetnje, u prvom redu stanovnicima Konavala. Dubrovnik i dubrovačko područje 1. listopada 1991. godine ostali su bez struje i vode, sve luke na dubrovačkom području bile su u potpunoj pomorskoj blokadi, a zbog neprijateljskih zračnih napada i bez telefonskih veza sa svijetom, što je trajalo iduća tri mjeseca. Istog dana zrakoplovi JNA raketirali su odašiljač HRT na brdu Srđ. Tada je započelo najteže razdoblje koje je Dubrovnik preživio u svojoj dugoj i bogatoj povijesti. Bez struje i vode, Dubrovčani su u okruženju, koje su, donoseći u grad lijekove, hranu i municiju, unatoč topovnjačama, podmornicama i brzim raketnim čamcima JRM, uspješno probijali pripadnici Odreda naoružanih brodova.   

Potpuno blokiran s kopna, s mora i iz zraka, Dubrovnik je proživio najdramatičnije dane i najteža razaranja u svojoj dugoj povijesti. U neprijateljskom okruženju, bez struje i vode, i redovite opskrbe hranom ostalo je više od 50 tisuća stanovnika a na području od Stona do Konavala spaljeno je 7757 kuća. Nastojeći uspostaviti potpunu informativnu blokadu Dubrovnika agresor je već prvog dana raketirao Centar za obavješćivanje, repetitor i relej na Srđu. To je bilo i najdramatičnije razdoblje za Radio Dubrovnik koji nijednog trenutka nije prekinuo svoje emitiranje. Iz ratnog studija Radio Dubrovnika, popularno zvanog Podmornica, od 1. listopada do 22. prosinca 1991. objavljeno je 1560 informativnih emisija. Neprijateljske granate nisu ih mogle prekinuti, glas Hrvatskog radija Radio Dubrovnika u Domovinskom ratu nije bio samo i najčešće prva i jedina informacija o ratnim zbivanjima na području Dubrovnika, bio je to glas prkosa i nade, glas slobode. Do 22. prosinca 1991. godine, iz njezinog ratnog studija 84 dana emitiran je program Radio Dubrovnika. U tom vremenu glas dežurnih novinara željno je isčekivan i 1560 puta, koliko je informativnih emisija realizirano iz Podmornice, rado priman u napadnutim i razrušenim dubrovačkim domovima, skloništima i poduzećima… proizvedeno je tako 16 920 minuta programa bez ijednog značajnog odstupanja od dogovorenog i najavljenog termina.Herojskom obranom Grada dubrovački branitelji su porazili agresora, te zajedno sa svim građanima koji su ostali u svom gradu, svojom hrabrošću i žrtvom ispisali najsvjetlije stranice bogate dubrovačke povijesti.

U znak trajnog sjećanja i zahvalnosti svim poginulim u obrani Dubrovnika, 1. listopada, u devet sati biti će položeni vijenci pred spomen križem na groblju Boninovo, u podne kod križa na Srđu, jednog od simbola dubrovačke slobode dok će svečana sveta misa biti služena u crkvi Male braće u 19 sati.