Glembajevski svijet prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama

Glembajevski svijet prvi put na Dubrovačkim ljetnim igrama

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Gospoda Glembajevi Miroslava Krleže u režiji Zlatka Svibena i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla premijerno će na 68. Dubrovačkim ljetnim igrama biti izvedeni 6. kolovoza u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Ovo Krležino kapitalno djelo prvi je put u povijesti na repertoaru Dubrovačkih ljetnih igara, a prvi se puta njime bavi i redatelj Zlatko Sviben. Priča o Glembajevima je priča o ljudima koji su u šizofrenoj zbilji postali pomaknutima od stvarnosti, luđacima, zatočenicima vlastite svijesti i savjesti, ubojicama i varalicama. Radnja se odvija u 1913. godini uoči raspada Austro-Ugarske Monarhije, no i danas, stoljeće kasnije, osjeća se kriza egzistencije, neodredivost vlastitih identiteta i socijalnih previranja. Zlatko Sviben ugledni je hrvatski redatelj koji je od 1986. do 2004. bio u stalnom angažmanu u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, gdje je u više navrata, obnašao i dužnost ravnatelja Hrvatske drame. Režirao je u velikom broju hrvatskih i inozemnih kazališta. Tri mu je puta dodjeljena Nagrada hrvatskog glumišta, među ostalima i za režiju predstave Unterstadt prema romanu Ivane Šojat-Kuči, s kojom je osvojio i Nagradu Vladimir Nazor, ali i nagradu Orlando u Dubrovniku prilikom gostovanja na Igrama 2013. godine. O tematici drame, redatelj i autor dramaturške prilagodbe Zlatko Sviben je kazao kako je zatvoreni glembajevski svijet jedan čvrsti mitski svijet, svijet koji se kontinuirano temelji na relacijama spram Obitelji i spram Žene, ali isto tako i spram Smrti, stoga se u ovoj inscenaciji drame pojavljuje nemala povorka mrtvih duša. Osim spomenutih tema, prisutna je i ona socijalna, koja je danas u doba propadanja Agrokora ponovno aktualna i dokaz da je takva propast, doslovno preko noći, posve moguća.  

Glumački ansambl predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mijo Jurišić u ulozi Leonea. Bojana Gregorić Vejzović Angelika je, Fabriczy je Damir Lončar, Puba Mladen Vujčić, Vladimir Posavec Tušek igra dr. Altmanna, a Amar Bukvić Silberbrandta. Robert Bošković u ulozi je Ballocsanszkog, a Lujo Kunčević Olivera. Perica Martinović igra više mrtvih lica koja se pojavljuju kao Leonove vizije, a uz nju je i kor mrtvih duša sastavljen od mladih glumaca koji koreo-pjevno uprizoruju Leonove misli: Stjepan Lach, Džon Gečević, Luka Bjelica, Šiško Horvat Majcan, Marina Bažulić, Marija Kolb, Karmen Sunčana Lovrić, Maro Drobnić te Vedran Komerički. Scenograf je Leo Vukelić, kostimografkinja je Bjanka Adžić Ursulov, glazbu je skladao Zlatko Tanodi, a koreografiju napravio Staša Zurovac 

Kako se taj “zatvoreni glembajevski svijet” uklopio u ambijent Umjetničke galerije koja stilski odgovara epohi radnje drame, publika će na 68. Igrama imati prilike saznati 6., 7., 8., 9. i 10. kolovoza, svaku večer s početkom u 21:30 sati. (Dubrovačke ljetne igre)