Održana jedanaesta Večernjakova domovnica

Održana jedanaesta Večernjakova domovnica Održana jedanaesta Večernjakova domovnica

Foto: Iva Batistić, Frankfurt

Večenjakova domovnica - priredba na kojoj se biraju najbolji hrvatski glazbenici, glumci, sportaši i medijske osobe, ali i događaj godine u hrvatskom iseljeništvu i ove je godine održana u Bad Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika.

Nagrade se, po ocjeni publike i žirija, dodjeljuju iseljenicima  koji su karijeru ostvarili u inozemstvu -  u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla, a bira se i najpopularniji događaj i osoba godine među hrvatskim iseljeništvom. Svečanost dodjele nagrada  održana je  uz nazočnost brojnih uzvanika.   

Osoba godine je nogometni trener Niko Kovač. Najpopularniji sportaš i sportašica po ocjeni čitatelja su  su nogometaš  Andrej Kramarić, nogometašica  i Ana Sušac, a po ocjeni žirija rukometaš Domagoj Duvnjak i nogometašica Kristina Šundov.  Najpopularnija amaterska sportska momčad Futsal klub Croatia München po izboru čitatelja i Posavina Frankfurt prema odluci žirija. Najpopularniji glazbenik i glazbenica su Toni Damjanović,   iz Düsseldorfa i Marijana Landeka iz   Offenbacha.

Najpopularniji glumac i glumica su Werner Herzog-Stipetić, glumac i redatelj iz Münchena  i Mimi Fiedler iz  Kronberga.  Nagradu za najznačajnije ostvarenje godine dobili su blogerica Ivana Krželj iz  Frankfurta i  ilustrator i likovni umjetnik iz Mainza Marko Marić.  Najznačajniji događaji godine su -  po izboru  čitatelja - Sutješko- Kakanjska večer održana u Gelsenkirchenu i Humanitarni turnir „Hrvatske nogometne legende“, Cro Vienna, a po odluci žirija otkrivanje spomenika kardinalu Stepincu i predsjedniku Tuđmanu u Oltenu i Mimohod za grad Vukovar održan u Münchenu.

Najuspješnija hrvatska udruga po izboru žirija i čitatelja je KUD S.S.Kranjčević iz Züricha, a posebnu je nagradu dobila Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik iz Rima.    

Puna tri mjeseca trajao je izbor najpopularnijih, a dodjelu nagrada   pratili su brojni predstavnici udruga hrvatskih branitelja, hrvatskih klubova i zajednica u iseljeništvu, političari, predstavnici Crkve, gradonačelnici,  sportaši, kulturnjaci, glazbenici.  Domovnica je jaka veza  između domovinske i iseljene Hrvatske, kaže organizator programa urednik inozemnog izdanja Večernjeg lista – dubrovčanin Stipe Puđa.   Hrvatska ima potencijal i treba jačati veze sa svojom iseljenicima – a sama domovnica je nagrada hrvatske domovine hrvatskim iseljenicima.

Jedna od onih koji redovito prate program Večernjakove domovnice je i Vesna Ljiljanić koja je aktivna u  Hrvatskoj kulturnoj zajednici  u Wiesbadenu koja djeluje već dvadeset pet godina i putem koje će se ove godine, kroz grupu za samopomoć, prvi puta upravo   Dubrovniku održati sedmodnevna radionica – kako živjeti s dijabetesom. U humanitarnom djelu  ovogodišnje Domovnice prdstavila se Udruga fra Mladen Hrkać.  

U Bad Homburgu, gradu prijatelju Dubrovnika, okupilo se više od 600 gostiju, a program su pratili i njemački mediji još jednom potvrđujući kako je hrvatsko iseljeništvo izborilo dostojan status u tamošnjim društvenim krugovima. Vrijeme je da Hrvatska otvori vrata svojim iseljenicima i da stvori uvjete za ulaganje i povratak druge i treće generacije iseljenika - čulo se tijekom dodjele jedanaeste Večernjakove domovnice. 

    

Večernjakova domovnica