Prosvjed dubrovačkih taksista protiv Ubera

Prosvjed dubrovačkih taksista protiv Ubera

Na vrhuncu turističke sezone te na početku još jednog vikenda i smjene turista, taksisti su odlučili boriti se protiv konkurentskog Ubera. Svojim su prosvjedom izazvali velike probleme u prometu u Dubrovniku i Splitu.

Povodom prosvjeda dubrovačkih taksista protiv UBER-a, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković uputio je javnu poruku svim taksistima s područja Grada Dubrovnika. Poruku prenosimo u cijelosti: Svim onim taksistima koji su svoje nezadovoljstvo prema Uberu odlučili iskazati ne pružanjem usluga ili blokadom prometnica poručujemo kako Grad Dubrovnik nije i neće biti mjesto njihovih ucjena. Problemi s Uberom se ne rješavaju u Gradu Dubrovniku. Grad Dubrovnik je do sada bio partner taksistima s područja Grada Dubrovnika i više puta smo isticali kako ne podržavamo način na koji radi UBER kao i da njihov rad smatramo nezakonitim. Međutim, partnerstvo koje smo do sada stvarali i razvijali prekinuto je jer naši sugrađani i gosti našeg Grada ne mogu dobiti uslugu koju im je Grad Dubrovnik putem taksi udruženja omogućavao. Očekujemo od svih taksista, s područja Grada Dubrovnika, da u najkraćem mogućem roku otpočnu s pružanjem usluga jer u protivnom Grad Dubrovnik će znati zaštiti interese Grada i gostiju kroz natječajni postupak za obavljanje auto taksi djelatnosti na području Grada Dubrovnika koji je u tijeku. 

Na prosvjed taksista koji su blokirali prometnu traku u Dubokoj ljutoj i time izazvali prometni kaos s višestrukim posljedicama ne samo za grad nego i puno šire, danas je reagirao je i načelnik općine Konavle Božo Lasić, rekavši kako je na Vladi RH da zaštiti licencirane taksiste, ali istaknuo je kako potpuno ne podržava ovakvu ucjenu te ih pozvao da svoje prosvjede usmjere na Zagreb. Činjenica je da taksi prijevoz treba zaštititi, oni su licencirani, plaćaju naknade Općini Konavle, Zračnoj luci, plaćaju preventivne tehničke preglede svaka dva mjeseca itd. Taksi prijevoz treba zaštititi, a ja sam se osobno za to založio kod resornog ministra upravo ovdje u Cavtatu. No moram reci da je ovo danas potpuno nedopustivo, da se u srcu sezone obustavi promet između Dubrovnika i Zračne luke - rekao je Lasić te dodao kako Općina može, ali i ne mora biti partner taksi prijevoznicima kakva je do sada bila. Zvali su me maloprije uspaničeno, žena u osmom mjesecu trudnoće koja ima stanovite probleme nije mogla proći do bolnice. Javno sam pozvao sve taksiste da obustave ove ucjene jer ih ni mi ni Grad Dubrovnik ili druge općine nećemo dopustiti. Uvijek sam bio na njihovoj strani, štitio sam ih, a ako žele prosvjedovati neka idu u Zagreb, a ne u Dubrovnik ili Konavle - rekao je Lasić. Konavoski načelnik najavio je i oštrije mjere prema taksi prijevoznicima koji primjerice ne ističu naljepnice na vratima i rade slične prekršaje, a sve u cilju zaštite kako Općine tako i samih taksista.