Vijesti iz Županije - Trpnja, Vignja, Orebića i Korčule

Vijesti iz Županije - Trpnja, Vignja, Orebića i Korčule

Radnici Poduzeća za ceste Dubrovnik, počeli su s radovima na asfaltiranju novog parkirališta u korčulanskom gradskom naselju Zagradac koji je izgrađen za sve vlasnike osobnih vozila koji žive na tom području.

Općina Trpanj uz potporu županije priprema dva projekta koja će prijaviti na natječaje za sufinanciranje iz nacionalnih i europskih fondova - projekt energetske obnove derutne zgrade ambulante u Trpnju za koji je već ishođena potrebna dokumentacija. Vrijednost radova - obnova fasade i postavljanje novih prozora i vrata iznosi 650 tisuća kuna, a u dogovoru s Domom zdravlja u Korčuli prijavit će se na natječaj koji će uskoro raspisati Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Drugim znatno složenijim i skupljim projektom predviđena je rekonstrukcija i proširenje operativne obale u trpanjskoj luci od trajektnog pristaništa do bivše tvornice sardina Divna, a realizirao bi se u suradnji sa Županijskom lučkom upravom uz financijsku pomoć županije i sufinanciranje iz EU fondova.  

U Vignju je u organizaciji mjesnog odbora održan zbor građana na kojem je donesena odluka da se po svršetku ovogodišnje turističke sezone uredi središte mjesta na obali uz glavni viganjski mul. Izgradio bi se trg s javnim sadržajima i spomen park što bi bitno doprinijelo novom izgledu tog turističkog mjesta. Na realizaciju tog zahvata čeka se već punih sedam godina nakon što je za uređenje središta mjesta Arhitetonski studio AG Vekarić izradio odgovarajući projekt. Novac za sve te radove osiguran je iz proračuna općine Orebić. 

U sklopu priprema za ovogodišnju turističku sezonu sportsko rekreacijsko društvo Viganj u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Orebić koja je osigurala sredstva, postavilo je šest info tabli na nakovanskoj visoravni, a prema projektu "Nakovanske staze" arheologa doktora Staša Forenbahera s Arheološkog fakulteta u Zagrebu. Postavljene su na najpoznatijim arheološkim lokalitetima tog pelješkog kraja i to na ilirskoj utvrdi Gradina zvanoj Grad i pred špiljom na Kopinju u kojoj je 1999. otkriveno ilirsko svetište iz doba od 4. do 1. stoljeća prije Krista. Također i u Donjoj Nakovani, a tablama su označene i brojne ilirske gomile i na cesti i na Gradini smjerovi za slobodno penjanje. 

Na adresu gradske uprave Grada Korčule, dobra vijest je stigla iz Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije: Odlukom toga Ministarstva Gradu Korčuli odobren je iznos od 85O tisuća kuna za financiranje obnove i uređenja druge faze korčulanskog Doma kulture. Taj projekt na natječaj iz Programa razvoja otoka za ovu godinu prijavili su Grad Korčula i Korčulanska razvojna agencija KORA. Prema projektnoj dokumentaciji ukupna vrijednost radova u drugoj fazi obnove iznosi gotovo milijun 750 tisuća kuna, a odnosi se na grube zemljane, građevinske i betonske radove, te demontažu i rušenje unutrašnjih zidova. Ostatak sredstava osigurat će Grad Korčula iz svojega proračuna. Prije petnaestak godina Grad Korčula je vlastitim sredstvim dogradio, obnovio i opremio sadašnje prostore Centra za kulturu i Gradske knjižnice, dok je ugostiteljski dio Doma kulture dat u zakup talijanskom ugostitelju. Samo nakon nekoliko godina, Talijan je napustio objekat koji je već deset godina nekorišten i zatvoren te potpuno devastiran, a cijeli slučaj okončan je sudskom presudom. Iako je bilo pokušaja gradskih vlasti vratiti objekat svrsi, odlukom Ministartsva regionalnoga razvoja i fondova EU stekli su se uvjeti da se konačno s radovima krene. Prema najavama korčulanskoga gradonačelnika, krajem ovoga mjeseca Grad će raspisati natječaj za izbor izvođača radova.


Ministarstvo poljoprivrede konačno je ispravilo nepravdu koja je pelješke poljoprivrednike izjednačila s onima iz primjerice, ravne i plodne Slavonije. Naime, nako što su Pelješčani, okupljeni oko LAG-a 5 godinu dana radili studiju i predali je ministru poljoprivrede Tomislavu Toulušiću, prilikom njegovog posjeta Stonu, pelješke su općine postale dio područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima, a što im omogućava bolje uvjete u natjecanju za sredstav iz EU fondova, konkretno iz programa ruralni razvoj.