Diskoteka 7

Diskoteka 7

Foto: Arhiv Radio Dubrovnika

Glazbena voditeljska emisija koja prati obljetnice u povijesti popa i rocka. Emitira se u programu Radio Dubrovnika, nedjeljom predvečer, od 19 sati. Urednik i voditelj emisije Diskoteka 7 je Miljenko Jelača.

Posljednje emisije

Nedjelja, 13.08.2017 19:00

Nedjelja, 13.08.2017 19:00

Na početku smo tjedna u kojem će u središtu pozornosti svjetske medijske javnosti biti 40.obljetnica smrti Elvis Presleya u srijedu 16.kolovoza. Zbog toga smo za današnje druženje u Diskoteci 7 izabrali snimke s dva novija izdanja Presleyevih izvedbi, albuma objavljena lani 2016. i preklani, 2015. godine. Krajem listopada izdan je kompilacijaki album „If I Can Dream“ s 14 pjesama koje je Presley ostavio a one su obnovljene dodavanjem bogato orkestriranih aranžmana i svirkom londonskog Kraljevskog filharmonijskog orkestra te angžmanom gostiju pjevača. Tako je Preslyjevoj izvedbi napolitanske pjesme Eduarda di Capue „O sole mio“ koja je postala poznata i pod engleskim prijevodom „It's Now or Never“ dodana vokalna pratnja talijanskog tenorskog trija „Il volo“, snimljenoj Presleyevoj verziji znana balade „Fever“ dodan je pjev Michaela Bublèa pa je ostvaren umjetni duet pokojnog kralja rokenrola i hitmejkera naših dana. S tog albuma moći ćete poslušati Presleyevu obnovljenu i obogaćenu izvedbu balade Paula Simona „Bridge over Troubled Water“. Slično je i s izborom pjesama s lanjskog albuma „The Wonder of You“ koju uz tu pjesmu Bakera Knighta ima još niz znamenitih refrena koje je svojevremeno snimio Elvis Presley. Sve to poslušatje u današnjoj Diskoteci 7!

Nedjelja, 06.08.2017 19:00

Nedjelja, 06.08.2017 19:00

Mi i ove nedjelje nastavljamo praksom proteklih nedjelja, jer ćemo prvi put slušati glazbu i to s dva nova albuma.U središtu pažnje bit će američka ženska glazba i to soul, RB ili kako već zovu umjetnice porijeklom afroamerikanke. Bi će to album veteranke Mavis Staples koja pripada memphiškom soulu koji je godinama predvodio njen otac Roebuck "Pops" Staples kao voditelj pjevačke obiteljske skupine The Staples Singers.Mavis Staples je kći tate Staplesa, ima 78 godina i pjeva zanimljive pjesme koje potvrđuju Stax soul stil. Uz nekoliko najranijih, i za nas novih i nepoznatih izvedbi s albuma Livin’on a High Note slušat ćemo i nekoliko izvcdbi mlade memfiške pjevačice i autorice i sviračice Valerie June s albuma The Order of Time. I tako na tom memfiškom primjeru uspoređivati crnu glazhu jedne skoro osamdesetgodišnjakinje i jedne tridesetogodišnjakinje. Slušajte, uspoređujte pa izaberite. Da bude zanimljivije slušat ćemo ove pjevačice izmjenično, po jednu pjesmu jedne pa onda druge pjevačice!

Nedjelja, 30.07.2017 19:00

Nedjelja, 30.07.2017 19:00

Današnji sastanak je u znaku najznačajnijeg rock albuma u povijesti, albuma Beatlesa „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“. Slušat ćemo taj ove godine obnovljeni albi, onako kako ga je za zlatni jubilej preuredio Giles Martin, sin Georga Martina, „petog“ Beatlesa koji je preminuo lani ali je njegov sin novim miksom nastojao u snimljenom materijalu naći i uspio ostvariti novi album pola stoljeća starih snimaka u kojem se itekako može uživati. Tim svojim novim miksom Giles Martin mnoge je pjesme finalizirao na drugačiji način nego što je to njegov otac George ostvario prije pola stoljeća, pa s užitkom poslušajte.

Nedjelja, 23.07.2017 19:00

Nedjelja, 23.07.2017 19:00

I na današnjem sastanku nastaljamo nizati dosada nepreslušane albume. Bit će to album Dig in Deep američke glazbene veteranke, pjevačice, skladateljice i društvene aktivistice Bonnie Raitt. Album je posljednji koji je snimila, ukupno njen 17.studijski rad, zanimljiv je kao dokaz živosti američkog ženskog rocka raznovrsnih pjesničkih ali i vrlo srodnih glazbenih sadržaja što ćete najbolje uočiti slušanjem svih novih pjesama koje dosad nismo čuli. Bonnie Raitt je jedna od istaknutijih američkih glazbenica, veteranka je i ujesen će navršiti 68 godina. Dosada je osvojila 10 Grammy nagrada a časopis Rolling stone uvrstio ju je na 50. mjesto od 100 najvećih pjevača odnosno pjevačica svih vremena, dakle u samu sredin američkih glazbenih veličina. Dig in Deep je realiziran s već nekoliko godina stalnim pratećim kvartetom u kojem su bubnjar Ricky Fataar, gitarist George Marinelli, basist James "Hutch" Hutchinson i na ovom albumu novi član, klavijaturist Mike Finnigan. Podsjetimo i da Bonnie Raitt i sama svira gitaru na nizu svojim pjesama.

Sljedeća emitiranja

Nedjelja, 20.08.2017. 19:00 - 20:00

Nedjelja, 27.08.2017. 19:00 - 20:00