10. godišnjica Kornatske tragedije

10. godišnjica Kornatske tragedije 10. godišnjica Kornatske tragedije

Prije 10 godina na otoku Kornatu, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima, smrtno su stradala 12-orica vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog. Nesreću je preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić.

Na mjestu tragedije danas su se okupili članovi obitelji, prijatelji, kolege vatrogasci. Svi samo s jednim pitanjem – što se tog kobnog dana dogodilo na Kornatu?

Obiteljima dugujemo istinu, ustvrdila je predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, izražavajući poštovanje žrtvama na mjestu njihovog stradanja. Dodala je da se istraga mora nastaviti, ako treba i vratiti  na početak, kako bi se našli odgovori. 

 

Stradavanje vatrogasaca na otoku Kornatu, najveća je mirnodopska tragedija u Hrvatskoj. Svake godine u znak sjećanja u Spomen parku okupe se vatrogasci iz cijele Hrvatske.

Kod kapelice Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, sv. Misu zadušnicu služio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.
Nakon mise, sudionici komemoracije uputili su se u spomen park na zajedničku molitvu u znak sjećanja na tragediju u kojoj su prije deset godina živote izgubili Ivica Crvelin, Ante Crvelin, Tomislav Crvelin, Josip Lučić, Marko Stančić, Hrvoje Strikoman, Gabrijel Skočić, Karlo Ševerdija, Dino Klarić, Ante Juričev-Mikulin, Ivan Marinović i Marinko Knežević. Frane Lučić jedini je unatoč teškim ozljedama uspio preživjeti nesreću.