Okrugli stol-Starost bez nasilja

Okrugli stol-Starost bez nasilja Okrugli stol-Starost bez nasilja

U Kninu je danas održan okrugli stol pod nazivom Starost bez nasilja- dostojanstvena starost, kojega je organizirala Udurga socijalnih radnika i kninski Centar za socijalnu skrb. Okupio je veliki broj zainteresiranih.

Dvorana Veleučilišta Marka Marulića bila je puna onih koje je ova tema zainteresirala, dakle članova obitelji starijih osoba, udruga koje provode programe pomoći starijim osobama, gerontodomaćica, dakle osoba koje izravno pomažu starijim i nemoćnim osobama.

Svi zajedno možemo i trebamo graditi društvo u kojemu će starije osobe dobiti status i kvalitetu života kakvu zaslužuju, be ozbira nalaze li se u obitelji ili u instituciji, rečeno je na okruglom stolu.

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika, Štefica Karačić, naglasila je kako je cilj projekta osvojestiti problem nasilja nad starijim osobama, o kojemu se još uvijek malo govori. Cilj je informirati javnost o pravima starijih osoba na dostojanstveno starenje ispunjeno poštovanjem, dodala je Karačić, podsjećajući da se i nad starim ljudima provodi fizičko, psihičko, seksulano, i ekonomsko nasilje. Naglasila je kako je zanemarivanje, i ako se možda ne smatra nasiljem, neprihvatljiv oblik ponašanja prema starijim osobama.

 

Ravnateljica Centra za soc skrb Josipa Buzdovačić, govorila je o zakonskim mogućnostima za djelovanje ove ustanove u brizi za sve osobe u potrebi, pa tako i starije osobe, koje se provode poštivanjem načela – slobode izbora, uključenosti korisnika u zajednicu, poštivanja ljudskih prava, kao i načelo sudjelovanja u donošenju odluka. Problem međutim, istaknula je Buzdovačić, nastaje kad se od Centra očekuje da se starijim osobama pruži usluga koju oni ne žele.

 

Predavači su danas odgovarali i na pitanja sudionika okruglog stola, otvorene su mnoge teme, a Štefica karačić, u ime organizatora nije krila zadovoljstvo uspjehom okruglog stola.

Ovaj je skup organiziran u okviru projekta Dostojanstvo nema alternativu – starost je dovoljno izazovna i bez nasilja, koji Hrvatska udruga socijalnih radnika provodi uz financijsku pomoć nadležnoga ministarstva.