Početak decentralizacije - lokalnoj upravi 1,5 milijarda kuna više

Početak decentralizacije - lokalnoj upravi 1,5 milijarda kuna više

O budućnosti lokalne samouprave, i drugim važnim temama, poput gospodarenja otpadom, raspravljalo se na dvodnevnom, 9. Susretu gradonačelnika i poduzetnika u Vodicama, na kojem je bilo i nekoliko ministara.

U saborsku proceduru uskoro će dva zakona važna za jedinice lokalne samouprave. 

Zakonom o financiranju, između ostalog, dobiva se jednostavniji i pravedniji način raspodjele prihoda od poreza na dohodak, rekao je ministar financija Zdravko Marić dodajući kako nitko neće proći loše.

Zakonom o jedinicama lokalne samouprave čelnici se obvezuju predati i braniti proračun, a vijeća kontrolirati njegovu provedbu. Sve za dobrobit građana, istaknuo je ministar uprave Lovro Kuščević.

U proteklih godinu dana ugovoreno je 400 posto više projekata nego u tri prethodne godine i raspisano 47 posto više natječaja, kazala je ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

Ministrica je najavila i pripremu novog Zakona o regionalnom razvoju. Uvest će se novi indeks razvijenosti, prema kojem će više od polovice zemlje postati potpomognuta područja. Planirani su novi zakoni za potpomognuta područja, otoke, brdsko-planinsky područja i Grad Vukovar.

Sigurno će se mijenjati i statistička podjela Hrvatske na dvije regije, uvedena 2012. godine s ciljem što optimalnijeg povlačenja novca iz EU fondova. Zbog takve podjele hrvatski projekti imaju 35 posto potpore, dok Poljska, kao najbolja u korištenju fondova, ostvaruje potpore do 90 posto.

Raspravljajući o gospodarenju otpadom, lokalni čelnici požalili su se na premalo vremena. Naime, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić postavio je rok do kojeg trebaju stvoriti uvjete za odvojeno prikupljanje i zbrinjavanje otpada, a to je veljača iduće godine. 

Prioriteti za 2018. godinu: cirkularna ekonomija, zaustavljanje nekontroliranog odlaganja otpada, sanirati i zatvoriti odlagališta. I sve to ostvariti novcem iz Europskih fondova.