Pojačan nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

Pojačan nadzor korištenja sigurnosnog pojasa

Cijeli tjedan, od 13. do 19. ožujka, na području zemalja Europske unije, policija će pojačano nadzirati korištenja sigurnosnog pojasa. I šibensko-kninska policija će na svome području pojačati nadzor, posebno kod putnika na zadnjim sjedalima.

Priopćenje Policijske uprave šibensko-kninske:

"U prilog provođenju ove akcije napominjemo da na našem području od početka ove godine bilježimo negativan trend u prometu i to kroz povećanje broja stradavanja putnika, u cilju smanjenja smrtnih stradavanja i teških ozljeđivanja putnika u osobnim automobilima u ovom periodu maksimalno ćemo intenzivirati provođenje nadzora korištenja sigurnosnih pojaseva kod svih vozača i putnika u automobilima, posebno putnika na zadnjim sjedalima, te propisnog prijevoza i smještaja djece u vozilima.

Obzirom da su proteklog vikenda na našem području zabilježene tri prometne nesreće u kojima su teško ozlijeđeni vozači motocikla, te da se u ovo vrijeme, kao i obično, očekuje povećano prometovanje motocikla i mopeda, a što za sobom povlači opasnost od većeg broja prometnih nesreća čiji su sudionici upravo ta vozila, osim ciljane akcije korištenja sigurnosnog pojasa, naša aktivnost će biti kontinuirano usmjerena i na provjeri i sankcioniranju korištenja zaštitne opreme, posebno zaštitne kacige na motociklima i mopedima.

Pojačane aktivnosti, koje će biti prvenstveno usmjerene na nadzor korištenja sigurnosnih pojaseva, ali i na druge prekršaje koji uzrokuju prometne nesreće s teškim posljedicama, kontinuirano će se provoditi u narednom razdoblju na svim otvorenim cestama i cestama u naseljima na području cijele Županije šibensko-kninske, stoga Vas pozivamo da putem svojih medija o ovim akcijama upoznate sve sudionike u prometu i da ih upozoravate da poštuju prometne propise kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga i da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige kako bi time smanjili vjerojatnost nastanka prometnih nesreća koje za posljedicu imaju tragična stradavanja, te smanjili težinu posljedica, ukoliko dođe do prometne nesreće.