Tradicionalna MUP-ova akcija

Tradicionalna  MUP-ova  akcija

Policija će tijekom rujna pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, posebice u vrijeme početka i završetka nastave. Na nužnost ove akcije upućuju i lanjski podaci - u županiji je u prometu stradalo 49-ero djece. 10 je zadobilo teže, a 39 lakše tjelesne ozlijede.

PRIOPĆENJE PU ŠIBENSKO-KNINSKE:

"Početkom nove školske godine policijski službenici ove Policjske uprave će sukladno zadaćama Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske 2011-2020 i zadaćama Provedbenog plana preventivnog djelovanja policije na poslovima nadzora i upravljanja u cestovnom prometu u 2015. godini, a na temelju dosadašnjih iskustava, na području cijele Županije tijekom mjeseca rujna provoditi akciju “Poštujte naše znakove” usmjerenu na zaštitu djece u prometu i spriječavanja ugrožavanja njihovih života, osobito najmlađih koji su prvi put sudionici u prometu cestama.

U okviru akcije policijski službenici održat će predavanja i razgovore u svim prvim razredima osnovnih škola, kao i predavanja na prvim roditeljskim sastancima učenika prvih razreda s ciljem upoznavanja djece, a i roditelja s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja djece u prometu, s posebnim osvrtom na obveze korištenja sigurnosnog pojasa, sigurnosne sjedalice i postolja za sjedenje pri prijevozu djece.

. Policijski službenici također će u okviru akcije pojačano pokrivati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola, posebice u vrijeme početka i završetka nastave omogućavajući time nesmetan i što sigurniji dolazak djece u školu kao i odlazak iz škole, kao i dosljedno poduzimanje svih zakonom propisanih mjera prema vozačima koji čine prometne prekršaje, a posebno prekršaje nepoštivanja prednosti prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu i nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola.

Na nužnost ove akcije upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima je u prošloj godini na našem području u 1187 prometnih nesreća sudjelovalo 49 djece, od kojih je njih 10 zadobilo teže, a 39 lakše tjelesne ozlijede, a 25 djece je bilo bez ozljeda. Od ukupnog broja djece sudionika u prometnim nesrećama 13 djece su stradali kao pješaci, od kojih je 5 teže, a 8 lakše ozlijeđeno, a 8 djece je stradalo u svojstvu vozača bicikla, pri čemu je 2 djece teže, a 6 lakše ozlijeđeno, dok su 28 djece ozlijeđeni kao putnici u osobnim automobilima, od kojih je njih 3 teže, a 25 lakše ozlijeđeno."