U Šibeniku Dani regionalnog razvoja

U Šibeniku Dani regionalnog razvoja U Šibeniku Dani regionalnog razvoja

U Šibeniku se danas održavaju Dani regionalnog razvoja i EU fondova, koje je organiziralo Ministarstvo regionalnog razvoja, a kojemu je cilj ravnomjeran regionalni razvoj. Manifestacija je okupila veliki broj sudionika iz Hrvatske, te goste iz Slovačke.

Cilj manifestacije, bio je razmjena iskustava, povezaivanje, jačanje suradnje svih razina na realizaciji što većeg broja projekata, jer je Hrvatskoj na raspolaganju 80 milijardi kuna iz EU fondova.

Danas su potpisani i sporazumi sa regionalnim koordinatorima, ukupne vrijednosti 21 milijun kuna. Sporazum inače uređuje međusobna prava i obaveze u procesu izrade Strategije razvoja, i pripremu zaliha loklanih razvojnih projekata.

Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac kazala je danas da novca u EU fondovima ima, te dodala:

"Mi moramo napraviti što više kvalitetnih projekata, kako bi povukli europske novce koji nam stoje na raspolaganju, sada smo na 27 posto ugovornosti, a cilj nam je iduće godine dosegnuti bar 50 posto".

Upravo zato su danas bila dragocjena iskustva Slovačke Republike, koja je, kako je iznio njihov veleposlanik u RH, Juraj Priputen, Slovačka od 2007-2013, kroz 14 operativnih programa povukla 11 milijardi 330 milijuna eura, što je 97,53 posto iskorištenosti.

Na današnjoj manifestaciji predstavljene su i aktualne mogućnosti financiranja iz EU fondova, kroz različite operativne programe, a korisnicima je na raspolaganju 8 milijardi eura.

Tijekom poslijepodneva, na radionici "Regionalni razvoj zemlje partnera Slovačke uz pomoć EU fondova", sudjelovat će potpredsjednik Vlade Slovačke Republike za investicije, Peter Pellegrinij.

Danima regionalnog razvoja nazočili su i ministri Marko Pavić i Tomislav Ćorić.