Zloglasni kapetan Dragan dobio 15 godina zatvora

Zloglasni kapetan Dragan dobio 15 godina zatvora

Miranda Cikotic/PIXSELL

Vasiljković je osuđen za zločine u Kninu i Glini, a oslobođen za ubojstvo dvojice hrvatskih vojnika kod Benkovca. Postupak se vodio na Županijskom sudu u Splitu, a bio je to predmet od nevjerojatnih 40 tisuća stranica.

Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji uhićen je i u ekstradicijskom zatvoru proveo 9 godina. Hrvatskoj je izručen početkom srpnja 2015-te pa mu za odsluženje kazne ostaju još 4 godine.

Poslušajte izvješće Ivana Perdijića

Izricanje presude u Zadru je pratio Radoslav Bobanović, hrvatski branitelj koji je 1991. godine u kninskom zatvoru bio zatočen 45 dana.
Zlostavljali su ga i mučili pripadnici Belih orlova i drugih paravojnih formacija kojima je zapovijedao "kapetan" Dragan:

Poslušajte i anketu snimljenu u Kninu:

Presudu je komentirao i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Vasiljković je od prvog dana suđenja, 20. rujna prošle godine pa sve do završnih riječi krajem prošlog tjedna, negirao počinjenje kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret. Tvrdio je da su svjedoci lažno iskazivali i da je samo branio svoju domovinu Jugoslaviju koju je volio.
Opovrgavao je da se skrivao po Australiji i tijekom obraćanja sudu izjavio da je ponosan na svoj ratni put i na Kninđe od kojih "nitko nije optužen za nikakav zločin".
Tijekom dokaznog postupka saslušano je šezdesetak svjedoka, polovica njih iz Srbije i to putem videolinka, a njegov predmet broji nevjerojatnih 40 tisuća stranica.