Arsen u vodi nije novost - upozoravaju zastupnici

Arsen u vodi nije novost - upozoravaju zastupnici Arsen u vodi nije novost - upozoravaju zastupnici

Zastupnici Mosta i HDZ-a u Saboru su upozorili na visoku koncentraciju arsena u vodovodima po Slavoniji. Problem uopće nije nov, naprotiv star je već više od 20 godina, a građani, primjerice Komletinaca, tek su 27. prošlog mjeseca dobili obavijest da voda nije za piće.

Problem se mogao riješiti prije petgodina jer je vinkovački vodovod pripremio projektnu dokumentaciju, no Hrvatske su vode zaustavile izgradnju.
Otočki gradonačelnik Josip Šarić rekao je kako je tek nedavno doznao da voda koju piju mještani Komletinaca nije zdravstveno ispravna, odnosno da su u njoj previsoke količine mangana, željeza, amonijaka i arsena. Tek iz rješenja Ministarstva zdravstva koje je vinkovački rješenja Vodovod i kanalizacija, kao distributer pitke vode, dostavio Otoku 14. ožujka, dobili su potvrdu o neispravnosti vode.
"Krajnje rješenje je spajanje na regionalni vodovod istočne Slavonije", rekao je Šarić i pozvao Hrvatske vode da hitno osiguraju 13 milijuna kuna kako bi riješili taj problem i još ove godine spojili Otok i Komletince na regionalni vodovod. Prema Šarićevim riječima, u tijeku je izgradnja spojnog cjevovoda od Komletinaca do Otoka i sporni će zdenac za približno mjesec dana biti isključen, ali i izgrađeno novo crpilište za potrebe Komletinaca i Otoka. Vinkovački je Vodovod u međuvremenu osigurao vodu za građane, a Grad Otok je još ranije osigurao dodatne količine zdravstveno ispravne vode za školu u Komletincima.
Kako bi upozorio na potrebu i važnost regionalnog vodovoda u istočnoj Slavoniji danas je stanku u Saboru zatražio zastupnik Mosta Tomislav Panenić. "Svi ste pratili problematiku stanovnika Komletinaca oko povećanja koncentracije arsena u vodi. To nije ništa novo u Slavoniji. Rješenje je regionalni vodovod istočne Slavonije. Dio je napravljen, ali treba žurno osigurati dodatna sredstva da se dovrši i da se pomogne stanovnicima Slavonije", rekao je Panenić.
O istome je u Saboru konferenciju za novinare održao HDZ-ov saborski zastupnik Stevo Culej. Za to što voda u Komletincima zbog količine arsena nije za piće prozvao je bivšu vladu Zorana Milanovića i njegove suradnike. "Za rješavanje cjelovitog problema spajanja na Regionalni vodovod potrebna su sredstva koja se moraju pronaći da bi se riješio problem pitke vode, kako Komletinaca, tako i ostalih mjesta u Slavoniji", istaknuo je Culej. Rješavanje tog problema pokrenuto je, kaže, puno prije, ali vlada Zorana Milanovića i njegov ministar poljoprivrede Jakovina te direktor Hrvatskih voda Plišić nisu za to imali razumijevanja. "Obustavili su investicije u regionalni vodovod Istok u kojem se nalaze i sporna sela, te su preusmjerili radove na krak Sjever na čijem se putu nalaze mjesta koja nisu bila bitno ugrožena po pitanju kakvoće vode", rekao je Culej. Predstavnike resornih ministarstava i Hrvatskih voda pozvao je da dođu u Komletince te mještane upoznaju s planovima rješenja njihovog egzistencijalnog problema.

Josip Šarić

Panenić i Culej o arsenu u vodovodu