Borzan - Obrazujte se i informirajte kako ne bi bili potrošači drugog reda!

Borzan - Obrazujte se i informirajte kako ne bi bili potrošači drugog reda! Borzan - Obrazujte se i informirajte kako ne bi bili potrošači drugog reda!

Osječki Pravni fakultet bio je domaćin tribine o potrošačkim pravima na kojoj je sudjelovala i Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu. Borzan je članica Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača EU-a.

Biljana Borzan je sredinom rujna sa svojm kolegicom iz Češke Olgovom Senhalovom dobila priznanje za svoj rad na zaštititi potrošača od Jean Claude Junckera, predsjednika Europske komisije, koji je u svom godišnjem obraćanju Europskom parlamentu o stanju Unije, prvi puta s najviše razine EU osudio problem različite kvalitete proizvoda za tržišta novijih i starijih država članica EU.

- Europa mora disati s oba plućna krila, s istočnim i zapadnim članicama. U Europi ne smiju postojati građani i potrošači drugog reda! Neprihvatljivo je da dio građana kupuje proizvode lošije kvalitete, svi građani moraju imati isto ribe u ribljim štapićima, kakaa u čokoladi. Imamo zakone, moramo ukinuti takvu praksu, kazao je Juncker.

Borzan je na istraživanje potrošila većinu svog proračuna koji na raspolaganju ima svaki europarlamnetarac za promidžbene aktivnosti, a rezultati su pokazali da su proizvodi u Hrvatskoj lošije kvalitete te skuplji. Uslijedilo je istraživanje na 26 proizvoda koji se pod istim imenom prodaju u Njemačkoj i Hrvatskoj i otkiveno je da 5 proizvoda nisu iste kvalitete kao oni koji se nude potrošačima u Njemačkoj. Kod još 14 proizvoda nađena je razlika u kvaliteti, a većina proizvoda skuplja je u Hrvatskoj nego u Njemačkoj.

Borzan je u petak o tom problemu govorila i na tribini Pravnog fakulteta u Osijeku većinom budućim pravnicima.

"Neće vas nitko primjetiti ako kao malo dijete ne privlačite pozornost. U toj borbi Davida i Golijata morate biti uporni. Ja srećom imam podršku u Euro parlamentu svojih kolegica i kolega iz zemalja koje su novije članice Unije. Nije da ne žele pomoći i oni iz takozvanih starih članica, već ne znaju o čemu govorimo, jer njihovi građani takvih problema nemaju. Nije isto kupovati ni na internetu, ako ste iz Rumunjske, Bugarske, Hrvatske...U načelu svi imamo ista prava, no u praksi se to itekako razlikuje. Moramo se boriti, i putem našeg zakonodavstva zaštititi Hrvatske potrošače. Samo glasni, vidljivi i informirani možemo u potpunosti ostvariti naša prava. Zato je važno da se ovi mladi ljudi, budući pravnici obrazuju i informiraju o zakonima tog tržišta!" - istaknula je Borzan na Pravnom fakultatu u Osijeku.

 

Prava je šteta što se samo nekolicina studenata pravnog fakulteta u Osijeku mogla ugurati u malu dvoranu u Radićevoj 13 jer su osim Borzan niz primjera i korisnih informacija osim europarlamentarke Borzan imale i Danijela Marković Krstić iz Ministarstva gospodarstva, Dunja Mak iz Savjetovališta za potrošače te Paula Poretti docentica na Katedri građansko - pravnih znanosti na Pravnom fakultetu u Osijeku koji je bio i organizator skupa. 

 

Biljana Borzan