Muzealac u arhivu

Muzealac       u        arhivu

"Muzealac u arhivu – arhivski izvori u mozaiku zavičajne povijesti" tema je predavanja ravnateljice i kustosice Zavičajnog muzeja Našice Silvije Lučevnjak, što će se u utorak, 21. ožujka s početkom u 19 sati održati u Klubu osječke knjižare Nova.

"Muzeji pružaju vizualizaciju i opipljiv dojam bliske zavičajne povijesti – arhivi pružaju dijelove konteksta muzejskih izložaka", ističu u najavi tog trećeg u nizu predavanja s raspravama iz Državnog arhiva u Osijeku. Izabiru se teme povezane s arhivskim gradivom i aktualnim arhivskim istraživanjima i to iz perspektive i riječima samih koristnika, istraživača raznih struka, a kroz ovaj oblik susreta svakog trećeg utorka u mjesecu svoju struku žele približiti široj publici.
"Muzejska struka kao bliska sestra arhivske struke upravo u arhivima pronalazi izvore za istraživanje povijesnog konteksta u kojem muzejski izlošci dobivaju svoje puno značenje i sadržaj. Tu i arhivsko gradivo dobiva svoje istaknuto mjesto kroz vizualizaciju svoga baštinskog sadržaja koji bez istraživanja i prezentiranja ostaje samo skriveno blago", kaže ravnatelj Državnog arhiva u Osijeku Dražen Kušen.

Silvija Lučevnjak
U Zavičajnom muzeju Našice kao kustosica i ravnateljica radi od 1999. godine. U svom stručnom radu temeljno se bavi istraživanjima baštine grada Našica i našičkog područja, a djelovanjem kao ravnateljica muzeja znatno doprinosi očuvanju baštine našičkog kraja i promociji njegove kulturno-povijesne i prirodoslovne baštine, njezinom prezentacijom i popularizacijom kroz muzejski rad, brojna lokalna događanja i djelovanje više udruga, osobito lokalnog ogranka Matice hrvatske. 
Objavljuje stručne i znanstvene radove u katalozima izložaba te stručnim i znanstvenim časopisima, a kroz rad stručnih udruga daje svoj doprinos na lokalnoj, područnoj i nacionalnoj razini. Dobitnica je godišnje nagrade Osječko-baranjske županije 2001. godine za postignuća u radu, a 2014. godine je za rad na izložbi o likovnoj baštini obitelji Pejačević s dr. sc. Jasminkom Najcer Sabljak primila godišnju nagradu Osječko-baranjske županije za kulturu. Iste godine im je Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske dodijelilo Povelju Radovan Ivančević za unapređenje i promicanje povijesti umjetnosti, a Hrvatsko muzejsko društvo godišnju nagradu za istraživanje na projektu izložbe.