Neurokirurgija KBC-a Osijek - 5 liječnika 800 operacija godišnje

Neurokirurgija KBC-a Osijek - 5 liječnika 800 operacija godišnje Neurokirurgija KBC-a Osijek - 5 liječnika 800 operacija godišnje
Doc. dr. sc. Božidar Muršić, dr. med. Doc. dr. sc. Božidar Muršić, dr. med.

Ana Mari Horvat,doc. dr. sc. Božidar Muršić, dr. med.,Dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a,

Klinika za neurokirurgiju, Kliničkog bolničkog centra Osijek skromnom je svečanošću obilježila 25 godina rada. U posljednjih desetak godina na neurokirurgiji se obavi 700 do 800 operacija godišnje. Donedavno je isti broj operacija radilo desetak specijalista, sada ih je upola manje.

"Samo nas je 5 specijalista, nažalost 5 ih je otišlo. Znate kako je, padaju ponude, lakše je napredovati, bolja je oprema i plaća negdje drugdje. Mi koji smo ostali trudimo se zadovoljiti potrebe pacijenata iz četiri istočne hrvatske županije. Imamo 24 kreveta i dvije operacijske dvorane, 45 zaposlenih medicinske struke, uključujući i dva specijalizanta. Malo nas je", rekao je doc.dr.sc. Božidar Muršić.

Iako je Slavonija postala sinonim iseljavanja i bijele kuge posla na klinici ne nedostaje tvrdi doktor Muršić i dodaje: "Vjerojatno su otišli najzdraviji, u naponu snage, a ostali oni kojima je potrebna pomoć, tako da se broj pacijenata ne smanjuje. Vjerujemo da će ova dva specijalizanta ostati i da će doći drugi koji će se kroz dugih 6 godina potvrditi i postati stručnjaci. Za ovaj je poziv potrebno dugogodišnje iskustvo"

Samostalni odjel za neurokirurgiju nastao je 1992., a naziv klinike došao 2009. godine sa znanstvenim napredovanjem liječnika koji su postali profesori i docenti.

"Na klinici radimo sve, od ozljeda mozga do ozljeda leđne moždine i perifernih živaca. To je što se tiče traumatologije, a postoji i neuroonkologija: tumorski procesi u samom mozgu i kralježnici, vaskularna neurokirurgija pa dječja kirurgija – od malih beba do starije djece. U posljednje smo dobili puno nove opreme i novih aparata koje se mjere u stotinama tisuća kuna, a želja nam je imati neuronavigaciju. Ipak najviše bi voljeli imati više liječnika!", želje su doktora Muršića.

Vlatko Kopić zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek ističe kako je nova uprava do sada zaposlila 60-ak medicinskih sestara: "Pokušavamo napraviti ravnotežu između medicinskog i nemedicinskog osoblja. Svjesni smo da ljudi odlaze, zato i ulažemo u specijalizaciju liječnika, ali im i pokušavamo naći pomoć van KBC-a s liječnicima koji bi mogli i educirati specijalizante."

 

Doc. dr. sc. Božidar Muršić, dr. med.