Osijek dobio Centar izvrsnosti

Osijek dobio Centar izvrsnosti

Dobili smo Znanstveni centar izvrsnosti za personaliziranu brigu o zdravlju na kojem će raditi Farmaceutsko- biokemijski fakultet iz Zagreba i osječki Medicinski fakultet, a sjedište će biti na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera.

Bio je ovo posebno svečan dan na osječkom Sveučilištu budući da je potpisan Sporazum suradnje  u sklopu Znanstvenog centra izvrsnosti za personaliziranu  brigu o zdravlju na temelju odluke Ministarstva znanosti. Prema riječima rektora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof.dr.sc. Željka Turkalja, na natječaj se početkom prošle godine prijavilo čak 40 institucija iz cijele Hrvatske, a konačna je odluka donsena u prosincu. Odabrano je 7 centara iz Zagreba i jedan izvan njega- osječki. Zbog sličnosti projekta i sadržaja u jedinstveni su centar spojeni Farmaceutsko- biokemijski faukltet iz Zagreba i Medicinski faklutet u Osijeku. Potpisivanjem sporazuma Centar izvrsnosti je počeo s radom i uskoro će krenuti s projektima za sredstva EU i Ministarstva znanosti. Licenca  traje pet godina i u njegovm vođenju će se izmjenjivati prof.dr.sc. Gordan Lauc (Zagreb) i prof.dr.sc. Ines Drenjančević (Osijek). Centar izvrsnosti je podijeljen u dvije znanstvene jedinice koje će se baviti proizvodnjom i medicinskim istraživanjem hrane, koliko naša prehrana može utjecati na proteine i imunološki sustav u bolesti te koliko možemo prehranom na to utjecati- kaže dr. Drenjančević. Današnji događaj dr. Lauc je ocijenio iznimno važnim jer je po prvi puta u Hrvatskojnetko rekao "ovo je dobro, a ovo je manje dobro". Ovih 11 centara izvrsnosti, koliko ih Hrvatska sada ima, a teško da će ih biti više, ima ono najbolje u hrvatskoj znanosti. Ideja je javne i privatne institucije ujediniti i postići rezulatet ne samo za Osijek i Hrvatsku, nego za svijet. Lauc dodaje kako traže  biomarkere  koji će prepoznati po čemu smo različiti kako bi svatko dobio svoju terapiju, ona koja mu odgovara, u što se uključuje i funkcionalna hrana. Rezultati rada  poboljšat će ishode lijčenja i rehabilitaciju kardioloških bolesnika te unaprijediti zdravlje. Kao je riječ o inovativnom i originalnom pristupu hrani , radom centra izvrsnosti  povećat će se međunarodna znanstvena i gospodarska  konkurentnost Hrvatske. 

Željko Turkalj,Ines Drenjančević i Gordan Lauc