Osječko kazalište na 3. festivalu "Jaje" u Koprivnici

Osječko kazalište na 3. festivalu "Jaje" u Koprivnici

Hit predstava Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića „Bijeli jelen“ otvara Festival „Jaje“ u petak, 13. listopada 2017. u dvorani Doma mladih, a premijera nove predstave „Zašuti“ u koprodukciji s Kazalištem „Oberon“ na rasporedu je u subotu 14. listopada u dvorani Domoljub u Koprivnici.

Obje izvedbe počinju u 17 sati. Nazorov klasik „Bijeli jelen“ na kazališnim daskama i publika i kritika ocijenili su jednom od ponajboljih predstava u višedesetljetnoj povijesti kazališta - u redateljskoj u viziji Tamare Kučinović uz maštovitu scenografiju i kostime Zdenke Lacine. Predstava obiluje neobičnim kazališnim elementima, gotovo cirkuskim rekvizitima, štulama, biciklima, ljuljačkama, gumama (tehnolog Davor Molnar) koje su od ove predstave stvorile i vizualno dojmljiv doživljaj. Sjajne su uloge ostvarili naši glumci Kristina Fančović kao Anka, Srđan Kovačević kao UlrikJelena/Tatu utjelovio je Edi Ćelić, a Košutu/Mamu Ivana Vukićević, već iskusni Đorđe Dukić je Knez Bodo i Vuk, Medvjeda i kneginju igra sjajna Areta Ćurković, dok se u neizmjerno simpatičnim ulogama ptičjeg para pojavljuju Inga Šarić i Đorđe Dukić. Lovci su Gordan Marijanović, Inga Šarić, Đorđe Dukić, Srđan Kovačević, vukovi Gordan Marijanović, Srđan Kovačević i Đorđe Dukić dok u krdu jelena plešu Gordan Marijanović, Srđan Kovačević, Edi Ćelić i Ivana Vukićević i redateljica Tamara Kučinović.

Premijera predstave Jana Sobrea i Ravena Ruela „Zašuti“ u režiji Damira Mađarića na scenu dvorane Domoljub donosi priču o troje „neprilagođene“ djece u kojoj igraju Kristina Fančović, Srđan Kovačević i Edi Čelić. Govori o djeci neshvaćenoj u obitelji, društvu i školi, koja nerazumijevanje okoline za njihova stanja i potrebe iskazuju u ponašanju koje nije prihvatljivo u postojećim zajednicama. Ozbiljna je to tema s kojom se mnogi mladi, pogotovo osmoškolci i srednjoškolci, lako mogu poistovjetiti, a svakog gledatelja nagnat će na razmišljanje o tome koliko ima tolerancije, razumijevanja i ljubavi prema mladim ljudima koji traže svoje mjesto u društvu.   Uz režiju, Damir Mađarić potpisuje i prijevod i dramatizaciju, za scenografiju je zadužena Marta Crnobrnja, kostimografiju Marija Šarić Ban, dok su glazbu skladali koprivnički glazbenici Gordana i Miroslav Evačić. 

Na ovogodišnjem izdanju festivala „Jaje“ u organizaciji tvrtke ‘Hartmann’ d.o.o. iz Koprivnice i suorganizaciji Kazališta ‘Oberon’ bit će izvedene četiri predstave: uz već spomenutog Bijelog jelena i premijeru predstave „Zašuti“ Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, na rasporedu su još i predstave „Muka mladog vuka“ u izvedbi Male scene, te danska predstava ‘Solo for 2′ ili ‘Solo za 2’Theatergruppe Batida. Festival je natjecateljskog karaktera, a bit će održan od 13. do 15. listopada, u povodu Svjetskog dana jaja (drugi petak u listopadu), u dvije dvorane – Domu mladih i dvorani Domoljub u Koprivnici.