Potraga za nestalima na mjestu stare vukovarske tržnice

Potraga za nestalima na mjestu stare vukovarske tržnice

Foto: HRT

Georadarom snimljen je svaki centimetar sumnjivog područja. Pojavi li se i najmanja nepravilnost u slojevima tla na dubini do 15 metara, uređaj će to prepoznati. . .

U subotu će Hrvatska tužnom kolonom sjećanja proći kroz Vukovar. Od pada grada prošlo je 26 godina, a i dalje se ne zna gdje su posmrtni ostaci svih ubijenih. Neki od njih mogli bi biti zakopani na mjestu stare vukovarske tržnice. Sandra Rapčak traga za ocem već 26 godina. Vijest da je možda pronađena grobnica probudila je nadu.

Georadarom snimljen je svaki centimetar sumnjivog područja. Pojavi li se i najmanja nepravilnost u slojevima tla na dubini do 15 metara, uređaj će to prepoznati. "Radimo dubinski snimak podzemlja koji je sumnjiv i gdje bi mogli postojati posmrtni ostaci. Ti podaci koji se nalaze u centralnoj procesorskoj jedinici kasnije se premještaju u ured tamo se radi analiza svih podataka koje smo dobili", kaže satnik Mario Maslov.

U Vukovaru se još traga za malo više od tristo osoba, a hoće li se taj broj smanjiti, znat će se nakon analize. Dok je vojska s georadarom istraživala ovo područje stare tržnice, građani su prilazili i upozoravali da bi se posmrtni ostaci Vukovaraca mogli nalaziti upravo ispod centra koji je sagrađen u vrijeme takozvane SAO Krajine.