Svinjarevci - seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije

Svinjarevci - seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić predstavili su pilot-projekt "Svinjarevci - seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije".

"Pilot-projektom 'Seoska prijestolnica' namjera nam je promovirati i oživjeti male ruralne sredina s ciljem pokretanja društvenih, kulturnih, sportskih i gospodarskih aktivnosti kojima želimo dokazati da hrvatsko selo ima dovoljno bogatstva, snage i razloga za život", rekao je župan Božo Galić. Objasnio je kako su za prvu seosku prijestolnicu Vukovarsko-srijemske županije odabrani Svinjarevci jer "s obzirom na povijest, veličinu i lokaciju, svojim stanovnicima pružaju mnoge društvene, sportske i kulturne događaje". 
Prema riječima Andrije Matića u Svinjarevcima djeluje čak sedam udruga. "Želimo osnažiti civilno društvo u lokalnoj zajednici kroz financiranje njegovih aktivnosti. Zahvaljujući proračunu općine, županije i pomoći ministarstava, udruge će dobiti nešto više od 100.000 kuna za obnovu i uređenje svojih prostorija. Želimo javnost upoznati da postoje male sredine i odlučni ljudi koji čvrsto i snažno jamče pripadnost toj lokalnoj zajednici. Posebna nam je želja afirmirati gospodarske aktivnosti poput brendiranja Svinjarevaca kroz svinju, dunavsku strategiju i kroz potpore koje daje Europska unija u sredinama koje su odgovorne za okoliš, a gospodarski interesantne. Mislim da ćemo u tome i uspjeti", zaključio je Matić.
U sklopu pilot-projekta "Svinjarevci - seoska prijestolnica Vukovarsko-srijemske županije" županijske vlasti namjeravaju neke važnije događaje tijekom godine prebaciti u Svinjarevce, gdje će upriličiti i mnoga kulturna, gospodarska, sportska i ostala zbivanja. 
Svinjarevci administrativno pripadaju općini Bogdanovcima, na vukovarskom području, a nekoliko su kilometara udaljeni od državne ceste Orolik-Vukovar. Prije Domovinskog rata to je mjesto imalo više od 800 stanovnika, a danas ih je samo dvjestotinjak.