Tarda festival u Dardi

Tarda   festival    u    Dardi

Treći vikend u kolovozu rezerviran je za Tarda Festival - festival glazbe, ruha i hrane, na kojem se predstavlja povijesna baština darđanskog kraja iz doba Turaka. Održat će se u petak i subotu, 17. i 18. kolovoza u perivoju dvorca Esterhazy u Dardi .

"Za one koji još nisu stigli biti naši dragi gosti podsjetimo da je riječ o festivalu koji će u dva dana predstaviti povijesnu baštinu našeg kraja, a vezano uz tursku raju, kulturu turskog naroda, njihovih običaja, hrane, plesa i svega onoga što je i danas poveznica između Turske i naroda ovog područja... Zašto? Zato što želimo valorizirati činjenicu da je Sulejmanov most išao upravo do Darde, dati joj uporabnu vrijednost i staviti u funkciju turizma", ističu iz Udruge Đola, koja organizira Tarda Festival, kojemu je, kako navode, koncepcija šetnja, druženje, sudjelovanje u sadržajima, pazar na bujrum sajmu, odmaranje u merak zonama... Ili jednostavno - provesti dan u prirodi uz jezero i bogat program. 
"Oslikajte keramiku i ponesite kući uspomenu s Tarde, osvojite utvrdu katapultima ili ostavite mališane da se "bore" dok vi radite sapune/masažne pločice ili rezbarite Sulejmanov most. A možda se možete okušati i u učenju turskih plesnih koraka. Pogledajte dvije izložbe fotografija i udjelite kompliment našim kreativnim volonterima koji su pripremili skulpture kojima će biti ukrašen prostor parka. Vjetar u kosi najbolje ćete osjetiti tijekom vožnje jezerom? (bez plaćanja mostarine) ili kočijom kojom upravlja turska raja...", nabrajaju organizatori.
Pripremaju se japrak sarmice, baklave, tufahije i drugi specijaliteti turske kuhinje, zabilježeni u kuharici "CroTur", a organizatori Vinskog maratona iz Zmajevca osigurali su najbolja baranjska vina.
"A kad vam baš jako dosadi čisto jednostavno uživanje i merak zalegnite u turski šator i naučite nešto novo, zanimljivo na kratkim edukativnim predavanjima. Poslije se bacite na baldahin i pogledajte skečeve koje smo pripremili ili pak predstavu koja govori o ljubavi i zavođenju u 16.stoljeću. A nakon svega toga, obiđite i gazda Lukinu krčmu (raspitajte se zašto je to baš Gazda Luka⁉) i uživajte uz sevdah i evergreen pjesme", pozivaju iz Udruge Đola. U večernjim satima - glazba! U petak DJ Richma i Still bend koji će izvoditi hitove iz ex Yu. U subotu je za razmrdavanje zadužen DJ Matt, nakon kojeg dolazi Rundek Cargo Trio.

A evo i ovako da bude preglednije:

17. – 18. kolovoz 2018. godine
Perivoj uz dvorac Esterhazy
Svečano otvorenje: 
Petak, 17. kolovoz 2018. godine u 15,00 sati
od 16,00 …
Bujrum sajam 
Suveniri Baranje
Ponuda iz turske kuhinje – jela iz kuharice CroTur 
Vožnje kočijom po parku Esterhazy 
Vožnje čamcima po jezeru Đola
Tematske kreativne radionice
- oslikavanje keramike
- osvajanje tvrđave katapultima
- mokro filcanje vune
- izrada sapuna i masažnih pločica
- plesne radionice
- izrade: turskog nakita; 
turskih zmajeva; 
Sulejmanovog mosta...
Izložbe fotografija
Merak zone
Nauči nešto u turskom šatoru – edukativne radionice
Druženje i divan s rajom .. (kratki skečevi)
Sevdah… evergreen…onako, za dušu..
- Duet Hranislava i Milan..

Subota:19:00 – 20:00
Predstava: „Ti si biser među najvećim ljepoticama“

Večernji program
Petak
20:00 - 21:00 ...Warm up – DJ Richma
21:00 – 23:00 ... Still bend
After party – DJ Richma
Subota:
20:00 - 21:00...Warm Up - DJ Matt
21:00 - 23:00...RUNDEK CARGO TRIO
After party – DJ Matt