Tour of Croatia kreće iz Osijeka

Tour of Croatia kreće iz Osijeka Tour of Croatia kreće iz Osijeka
Matija Kvasina Matija Kvasina
Vincenzo Nibali Vincenzo Nibali

Međunarodna biciklistička utrka Tour of Croatia vozit će se u šest etapa, ukupne dužine 1043 kilometara. Ovogodišnje izdanje utrke ima zanimljive brdske dionice, na Učku te na Biokovo do Svetog Jure (1762 metara), što je dosad najveća visinska točka na Tour of Croatia.

Početak utrke je u Osijeku, iz kojeg se kreće u 227 km dugu, gotovo u potpunosti ravničarska utrku, prema Koprivnici. Nakon prvog dana svi sudionici sele se u Trogir, iz kojeg počinje druga etapa. Iako kratka, od svega 123 kilometara, ovo će biti dionica koja će već u startu utrke vjerojatno utjecati na ukupni poredak. Start je u gradu Trogiru, a vozi se kroz Brela, Makarsku i Tučepe. Iz Podgore počinje najteži, 29 kilometara uspon do vrha Svetoj Jure. Taj je vrh sa svojih 1762 metara drugi najviši vrh u Hrvatskoj. Treći dan na rasporedu je najduža dionica ovogodišnje utrke, 237 kilometara duga etapa između Imotskog i Zadra. Nakon prolaznog cilja u Šibeniku, slijede prolasci kroz turistička središta Pakoštane i Biograd na Moru te kroz Sveti Filip i Jakov, i Sukošan. Završni krug u Zadru prolazi starom gradskom jezgrom. Organizatori procjenjuju, 171 kilometara duga četvrta etapa između Crikvenice i Umaga bit će idealna za bjegove skupine biciklista. Crikveničko zaleđe, prolazak kroz Novi Vinodolski i Bribir prilika su za napade i ovdje vrlo lako može doći do odvajanja skupine biciklista. Zanimljiv će biti i prolazak kroz tunel Učka te njeno osvajanje i s istarske i kvarnerske strane. Utrka će proći i preko Riječkog korza te kroz Opatiju. Završna etapa duga 147 kilometara kreće iz Samobora, prema Mariji Bistrici te preko Svetog Ivana Zeline do Zagreba.

Matija Kvasina je prošlogodišnji pobjednik:

„Nekako baš razmišljam kako mi je prošle godine bilo lakše. Sad je jedan slatki pritisak, no svjestan ´ko su mi sve suparnici treba se spustiti na zemlju. Strah me i sjediti pored Nibali-ja tako da straha i treme ne nedostaje“ – rekao je simpatično Novogradišćanin.

Lijevo od njega sjedila je na konferenciji za novinstvo najveća zvijezda toura,  Vincenzo Nibali, profesionalni talijenski biciklčist. Jedan od uspješnijih vozača svih vremena. Nadomak koji nosi, „ morski pas“ dovoljno govori o tom sportašu. Nibali je najveće pobjede ostvario 2010. kada je osvojio Vuletu, 2013. i 2016., kada je pobijedio na utrci Giro d´Italia i 2014. kada je osvojio Tour de France.

„Tek na utrci ću vidjeti u kakvom sam stanju, i u kakvom mi je stanju momčad. Utrka mi je novo iskustvo i u svim ću etapama pokušati dati sve od sebe kako bi znao koliko mogu na skorom Giro-u. Zanimljive će mi biti brdske etape.“ -  rekao je Sicilijanac Nibali

Kristijan Đurasek jedan od najboljih hrvatskih biciklista i pritajeni favorit utrke koji vozi za prestižni  UAE Team Emirates.

„Lijepo je biti na domaćoj utrci. Malo je čudno obzirom da sam stalno u inozemstvu, no pokušat ću iskoristiti domaći teren. Za dobre šanse trebaju mi dobre noge, a imam malu psihološku prednost. Imamo prednosti kao momčad u sprintu i na brdskim etapama koje ja preferiram.“  -  rekao je Đurasek

Radoslav Rogina član Adria Mobila je priznao kako mu ove godine neće biti lako.

„Ove godine se utrka malo zakomplicirala. Lani sam bio peti. Ako bi uspio ponoviti plasman to bi bilo dobro i za mene i za moju ekipu. Mala smo ekipa, no dat ćemo sve od sebe. Etape su mi poznate tako da će noge odlučiti. Osobno me strah što će biti. Stvarno je najjača konkurencija do sada.“ – rekao je Rogina     

Utrka je okupila oko 2 tisuće ljudi. Tri stotine ih je vezano uz momčadi, a ostali čine organizacijski dio utrke. Među njima je i više od 350 volontera.  

Utrku ćete svakodnevno moći pratiti na Drugom programu HTV-a i putem streama na internetskoj stranici HRT-a. Slika s utrke završit će u 180 zemalja svijeta.

 

 

Nibali, Kvasina, Đurasek, Rogina