Traže potporu za novi Zakon o ratom stradalim područjima

Traže potporu za novi Zakon o ratom stradalim područjima

Foto: Hrvatski radio Vukovar

Zajednica povratnika Hrvatske (ZPH) traži široku potporu lokalne samouprave za njihovu inicijativu o donošenju novog zakona o ratom stradalim područjima. Inicijativa je predstavljena i na Koordinaciji vukovarsko-srijemskoga župana Bože Galića s načelnicima i gradonačelnicima.

Predsjednik zajednice Josip Kompanović članovima Koordinacije danas je u Vukovaru pojasnio da nacrt prijedloga novoga zakona, među ostalim, predviđa da gospodarske zone na područjima od posebne skrbi oprema Ministarstvo gospodarstva, a lokalna samouprava, zatim, investitoru može ponuditi građevinsko zemljište i mimo natječaja, uz mogućnost povoljnoga zakupa pa i do darovanja zemljišta. Uz to, predviđena je mjera oslobađanja plaćanja komunalnog doprinosa za izgradnju proizvodnih objekata, oslobađanje plaćanja svih općinskih ili gradskih poreza, oslobođenje investitora plaćanja poreza na dobit kroz određeno vrijeme. Drži da je to dobitna kombinacija.
Predlažu se i poticajne mjere prema građanima, primjerice povećanje povrata poreza, povećanje plaća deficitarnom kadru i drugo. "Riječ je o ozbiljnom prijedlogu koji nije nešto novo, no prijedlogu koji može popraviti tešku situaciju na ratom pogođenim područjima", naglasio je Kompanović. "Koristili smo iskustva koja su u Hrvatskoj dala rezultate na tu temu, a onda se netko sjetio to ukinuti iz prvog Zakona", rekao je predsjednik ZPH-a. Dodao je da se o toj inicijativi dva puta razgovaralo s premijerom te da ima osjećaj da su dobili njegovu potporu, no da zapinje na nižim razinama.
Komentirajući posjet predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, Kompanović je rekao da ZPH ima ogroman interes da se otvori pitanje ratne štete, a od čega zajednica nikada nije odustala.
Vučićev posjet komentirao je i župan vukovarsko-srijemski Božo Galić. Iako je istaknuo da se ne želi miješati u državnu politiku na kojoj je da ocijeni je li sazrelo vrijeme za takav posjet, Galić je rekao da kao županija koja graniči sa Srbijom žele što bolje odnose dviju država, čemu pridonosi i županija. "Imamo stalnu komunikaciju, pograničnu suradnju na zajedničkim projektima kao i suradnju s Hrvatima u Vojvodini", rekao je Galić, naglasivši važnost rješavanja graničnih pitanja.