Vještak: Pernarovi troškovi trostruko veći od prihoda

Vještak: Pernarovi troškovi trostruko veći od prihoda

Foto: Krunoslav Inhof (s ročišta 6. studenog 2017.)

Na osječkom Županijskom sudu nastavljeno je suđenje braći Mamić, Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru. Svoje su iskaze danas dali Davorin Štengl, vještak za građevinarstvo i Zrinko Ručević, financijsko-knjigovodstveni vještak.

Prema Štenglovim procjenama vrijednost kuće Pernarovih sa zemljištem iznosi 1.727.000 kuna. Obrana je svojim pitanjima pokušala smanjiti procijenjenu vrijednost te najavila da će poslati dodatnu dokumentaciju.
Na osnovu vještačenja Ručević je rekao da u razdoblju od 1996. do 2014. godine postoji velika razlika u primitcima i izdatcima prvookrivljenog Milana Pernara i njegove uže i šire obitelji - njegovi su mjesečni troškovi bili oko 14 tisuća kuna veći od primitaka.
Vještak je u iskazu naveo da je od 2011. do 2014. godine, okrivljeni Pernar mjesečno ostvarivao prihode od 7.700 kuna, a s obzirom na trošak alimentacije, od 3 tisuće kuna, troškove otplate kredita, od 5.500 kuna te troškove kreditnih kartica od 13 tisuća kuna, proizlazi da su mu mjesečni troškovi za nešto manje od 14 tisuća kuna bili veći od prihoda.
Na upite obrane je li pri izračunu uzeo u obzir prihode od darova, pozajmica, odšteta osiguravajućih društava i druge neoporezive prihode, vještak je kazao kako su mu polazište bili primitci i izdatci, iz dokumentacije u spisu, odnosno prihodi ostvareni po tekućim računima, a ako je ostvaren nekakav drugi primitak u gotovini, o tome nije imao saznanja i to nije uključio u izračun.
Pernarov odvjetnik Mijo Golub uložio je primjedbu na nalaz vještaka, o čemu će se dodatno i pismeno očitovati,  te najavio kako će predložiti dopunu vještačenja dokumentacijom, koju vještak nije uzeo u obzir, jer ju tijekom vještačenja nije imao na raspolaganju.
Primjedbu je uložila i Pernarova bivša supruga Tajana Pernar, smatrajući da je vještak pogrešno obračunao primitke, odnosno da je trebao razdvojiti prihode od plaće, od drugih primitaka, poput autorskih honorara ili prihoda od iznajmljivanja apartmana te da je, pri izračunu izdataka, multiplicirao jedne te iste troškove.
Suđenje se nastavlja u utorak, 21. studenog. 
Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru "Dinama" Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se sudi zbog optužbi da su NK "Dinamo", izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Zrinko Ručević, financijsko-knjigovodstveni vještak