Zaštititi što više autohtonih proizvoda

Zaštititi što više autohtonih proizvoda

O poljoprivrednim proizvodima za koje se može pokrenuti postupak zaštite zemljopisnog porijekla ili oznake izvornosti razgovaralo se na današnjem sastanku Osječko - baranjske županije i osječkog Prehrambeno - tehnološkog fakulteta.

Prema novoj razvojnoj strategiji Europske unije za razdoblje od 2014. do 2020. godine Osječko - baranjska županija na raspolaganju za ruralni razvoj ima gotovo 3 milijarde eura, a dio tih sredstava moguće je iskoristiti za zaštitu autohtonih proizvoda oznakom izvornosti ili zemljopisnog porijekla. Kako bi se na popis proizvoda kojima će se pokušati osigurati ove oznake stavilo što više proizvoda, na današnjem su sastanku suradnju dogovorili Osječko - baranjska županija i osječki Prehrambeno - tehnološki fakultet.

Prehrambeno - tehnološki fakultet u projekt sa Županijom uključit će se kroz 9 već pripremljenih programa edukacije te izradom specifikacija za proizvode koji bi se zaštitili. Dekan Drago Šubarić istaknuo je kako fakultet ima sve potrebne reurse i opremu za realizaciju ovakvih projekata. Na današnjem sastanku dogovoreno je kako će se na popis proizvoda koji se žele zaštititi staviti domaća slavonska kobasica, pekmez od domaće plave šljive i čepinski kupus, a do 30. lipnja ove godine, što je rok do kada se mora pokrenuti postupak zaštite, on će biti i proširen.

Inače, u Europskoj uniji čak je 1.300 zaštićenih proizvoda, a u Hrvatskoj je oznaku izvornosti ili zemljopisnog porijekla uspilo dobiti tek 13, od čega samo 2 u Osječko - baranjskoj županiji. To su baranjski kulen i slavonski kulen koji imaju oznaku zemljopisnog porijekla, dok oznaku izvornosti u našoj županiji nema niti jedan proizvod.