Župan Anušić s asistentima u nastavi u OŠ V. Nazora u Čepinu

Župan Anušić s asistentima u nastavi u OŠ V. Nazora u Čepinu Župan Anušić s asistentima u nastavi u OŠ V. Nazora u Čepinu

Foto: Stjepan Filipović

Osnovnu školu Vladimira Nazora u Čepinu posjetio je osječko – baranjski župan Ivan Anušić te se upoznao s radom pomoćnika u nastavi koji u okviru projekta Učimo zajedno 4 pomažu učenicima s poteškoćama u razvoju.

Deset milijuna kuna, koliko je resorno Ministarstvo osiguralo za asistente u nastavi u osječko – baranjskoj županiji za 62-oje djece, nije dovoljno jer je potreba asistenta za 96-oro djece. Ostatak je financirala Županija iz vlastitih sredstava tako da ni jedno dijete ne ide u nastavu bez svog asistenta, rekao je župan Ivan Anušić.
"Županija je izdvojila milijun kuna za ovaj Projekt i jedinstveni smo u Hrvatskoj, a ukupno sudjelovanje iznosi 1.870.000 kuna." Asistent u nastavi djetetu je sigurnost i pomoć istaknula je majka učenika 8. razreda Snježana Ferko.
"Asistent učeniku pomogne napisati, podcrtati ono što ne stigne, ali isto tako mu pomogne da se uklopi u razred, jer ako profesor mora gubiti vrijeme nastave na jednog učenika, taj se učenik teško uklapa. Asistent ga socijalizira i  samim tim ga osposobljava za život a roditelju daje mir".
Samanta Jedvić učenica je sedmog razreda neke je razrede pohađala bez pomoći asistenta, a sada joj je puno lakše jer joj pomaže u prepisivanju i svemu. Dodaje kako je asistentica draga te joj nije više dosadno.
Mandica Bašić nedavno je završila tečaj za asistenta u nastavi i želja joj je bila raditi s djecom u školi a o Samanti kaže da je dobra djevojčica kojoj je jedina prepreka fizička poteškoća.
Županija će Projekt pratiti sve četiri godine, a iznos će ovisiti o potrebnom broju asistenata svake školske godine. 

Ivan Anušić

Ivan Šajvan - asistent u nastavi

Mandica Bašić - asistent u nastavi