Animatori - važan kadar istarskog turizma

Animatori - važan kadar istarskog turizma

(foto:Damir Špehar/Pixsell)

Animatori su sastavni dio našeg turističkog kadra, no rijetki su hoteli koji još uvijek imaju animaciju za goste. Prošlih su desetljeća animatori bili uz gotovo svaki bazen, a danas u pravilu samo veće hotelske kuće i mjesta obiteljskog turizma s više novca i većom ponudom zapošljavaju animatore.

Naši su hotelijeri prije 30-ak godina počeli uvoditi animatore u svoju turističku ponudu. Ti popularni zabavljači uveseljavali su tada, a i danas goste i neizostavan su dio zabave na odmoru. Animacija je tako svakodnevna ponuda za goste pulskog turističkog naselja Verudela. Održava se nekoliko puta dnevno i prilagođena je svim dobnim skupinama.

Tijekom sezone ovdje i u ostalim objektima pulskog hotelijera zaposleno je 50-ak animatora, uglavnom studenata. Animatori su gostima na raspolaganju cijeli dan, kaže animatorica Nina Krulčić. "Počinjemo oko 9 sati ujutro, radimo vježbe pilatesa, aerobika, razne gimnastike. Imamo odmor od 2 sata, a potom slijedi bogat poslijepodnevni i večernji program za djecu i ostale dobne skupine". kaže Nina Krulčić.

U ovom je poslu važan osmjeh, otvorenost i pristupačnost. Stoga se provodi i zahtjevna selekcija animatora. Obavljaju se razgovori i audicije, provjerava znanje stranih jezika, održavaju posebni seminari. U pulskom se hotelijeru, kaže voditelj sporta i animacije Andrea Petrić uglavnom zapošljava domaća radna snaga. "Svake godine uspijemo zaposliti gotovo 9i0 posto animatora iz lokalne redine, ponajviše Pule", kaže Andrea Petrić.

Animatori se danas nalaze pretežito u većim turističkim kompleksima. Nekad ih je bilo uz gotovo svaki bazen. U posljednjih 20-ak godina i u tom su se poslu dogodile promjene, kaže Zvjezdana Ružičić menađžerica za kreiranje animacijskog programa. "Animator tada bio centra svega, bio je važan ljudski faktor, danas je animator iza sebe ima jedan mali pogom - scenografiju, kostimografiju, tehniku, audio vizualne sadržaje", istaknula je Ružičić.

Novi se trendovi posebno prate u dječjoj animaciji - od tematiziranih predstava do nove suvremene opreme i tehnologije koja će zadovoljiti i najzahtjevnije tinejdžere. A animatori su prvi koji će gostima to pokazati i samim time važan su kadar našeg turizma.