Hoteli visoke kategorije značajni za produžetak sezone

Hoteli visoke kategorije značajni za produžetak sezone

(foto: Duško Marušić/Pixsell)

Istra ima 6 hotela s pet te 18 sa četiri i četiri plus zvjezdice, a prema županijskom turističkom Master planu broj takvih objekata planira se povećati. Hoteli visoke kategorije se otvaraju, no za novi iskorak bit će potrebna dodatna ulaganja, a ona bi u Istri do 2025.. bila čak 2,7 milijardi eura.

Gotovo 7 milijardi kuna ulaže se ove godine u turizam diljem naše obale. Najveći dio tog iznosa ulažu hotelijeri i to uglavnom u objekte, odnosno hotele visoke kategorije. Samo tijekom ove godine na Jadranu je otvoreno mnogo hotela s četiri i pet zvjezdica, a procjenjuje se kako će ih isto toliko, ako ne i više, biti otvoreno i 2018.

Hotelska se ponuda sve više okreće gostima većih platežnih mogućnosti, pružajući im luksuzne sobe, apartmane, velnes ponudu, privatne bazene i slično. Da su takve investicije veoma značajne za naš turizam istaknuo je i ministar turizma Gari Capeli otvarajući jednu od najznačajnijih ovogodišnjih investicija - dva luksuzna ljetovališta u Rapcu.

A od najznačajnijih investicija u hotelskom sektoru u objekte, odnosno hotele visoke kategorije, čelnik udruge hotelijera Ronald Korotaj izdvaja one koji čine iskorak ne samo u Hrvatskoj nego i šire. Tu se ističe investicija Valamara u Rapcu, hotela Park u Rovinju, hotela Sol Sipar u Umagu, Esplanade u Crikvenici, hotel Excelsior u Dubrovniku, hotel Mali Raj u Opatiji, ali i hotel Princes  unutrašnjosti u Jastrebarskom, kaže Korotaj.

Najskuplja ovogodišnja investicija je u Rovinju gdje se s ulaganjem od 600 milijuna kuna, na mjestu nekadašnjega hotela Park, gradi potpuno novi. Kada iduće godine bude dovršen, bit će kategoriziran s 5 plus zvjezdica. Direktor investitora rovinjske Maistre Tomislav Popović kaže kako je to na tragu filozofije gdje se rade hoteli ispočetka, kreiraju novi i dobri proizvodi i to se pokazalo kao dobra priča, pa smo posljednjih godina po ulaganjima bili na vrhu u Hrvatskoj, ističe Popović.

U Istri su, čuli smo primjerice ove godine otvorena dva nova luksuzna ljetovališta sa sadržajima najviše kategorije pa tako i hotelima. U njih je uloženo oko 560 milijuna kuna, a predsjednik uprave Valmara Željko Kukurin najavljuje i nove investicije te hotelske kuće. Do 2020. deklarirali smo Strategiju i do tada mislimo do uložiti oko 2 milijarde kuna. Ove godine imali smo investicijski ciklus od 880 milijuna kuna, a dalje isto ćemo dizat vrijednost naših proizvoda, zaključuje Kukurin

Dio tih investicija bit će i u Istri, našoj najturističkijoj regiji. Županijskim Master planom razvoja turizma definiran je ključni cilj, a to su nove investicije s hotelima više i visoke kategorije. U takvim je objektima naime, kaže direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević moguće produljiti sezonu i stvoriti toliko željeni cjelogodišnji turizam.

Ipak ne možemo reći kako ne postoji nestabilna poslovna klima i zbog nje strani investitori na ulaze u punom obimu u investiciju i što se potencijal do kraja ne koristi, upozorava Ronald Korotaj.  To svjetskim lancima i investitorima nije privlačno pa se glavnina objekata visoke kategorije otvara na području Azije odnosno tamo gdje su građevina i radna snaga izrazito jeftina, kaže Korotaj.

Tamo gdje je povoljnija investicijska klima otvara se dakle i više hotela visoke kategorije. Taj je oblik smještaja našoj zemlji itekako potreban, posebice s obzirom da primjerice Istra, kroz nekoliko godina želi postati odredište s četiri i pet zvjezdice. No do tada trebat će se puno toga promijeniti – treba stvoriti konkretan porezni okvir, poboljšati protočnost administrativnih rješenja, urbanističkih dozvola i slično od nacionalne do lokalne razine.

Velikih investicija ima, također postoji i velik potencijal za daljnja ulaganja u smještaj visoke kategorije, no činjenica je, kažu naši sugovornici da Hrvatska još uvijek ne ide zacrtanim tempom.