Hrvatskoj poljoprivredi do 2020. na raspolaganju 2 i pol milijarde eura

Hrvatskoj poljoprivredi do 2020. na raspolaganju 2 i pol milijarde eura

(foto: Damir Špehar /Pixsell)

U Programu ruralnog razvoja do 2020. Hrvatskoj je poljoprivredi na raspolaganju gotovo dvije i pol milijarde eura. Golemi je to novac od kojeg se očekuje da pokrene domaći agrar i učini ga konkurentnim na domaćem i inozemnom tržištu.

Istarski su poljoprivrednici i prerađivači stekli dragocjeno iskustvo konkurirajući u predpristupnim fondovima Europske unije koje im sada koristi i u iskorištavanju sredstava u puno izdašnijem Programu ruralnog razvoja.

Od projekata koji se financiraju europskim novcem očekuje se da ispune još jednu važnu zadaću - da zaustave iseljavanje iz ruralnog prostora i smjenu generacija nositelja obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Stoga su donesene posebne mjere upravo za mlade poljoprivrednike do 40 godina bez kojih tu zadaću nije ni moguće ostvariti. Riječ je o mjeri 6.1. i bespovratnih 50 tisuća eura u kojoj je uspješno konkurirao i mladi stočar Goran Flego iz Škuljari kod Buzeta.

I Moreno Hrelja iz Zagorja kod Plomina također je dobio 50 tisuća eura namijenjenih mladim poljoprivrednicima. Ima 70-tak grla škotskog goveda angus koje drži u ekstenzivnom uzgoju i ima ekološki proizvod. Taj novac ga je, kaže doista iznenadio.

Dobivanjem europskih sredstava mladi poljoprivrednici obvezali su se baviti proizvodnjom bar u idućih pet godina. Konkurirat će zato i za druge mjere, pogotovo one za usklađivanje s nekim europskim normama. Goran Flego tako računa na novac za usklađivanje s nitratnom direktivom. Moreno Hrelja volio bi pak da se naš zakonodavac, baš kao oni primjerice u Austriji, omoguće klanje na gazdinstvu. Tada bi, kaže, mogao ne samo proizvoditi ekološko meso već bi ga tako mogao i deklarirati te plasirati na tržištu.